Ένα tweed παλτό κάνει τη διαφορά
Από τον Sherlock Holmes ως την Greta Garbo, το αγαπημένο ύφασμα είναι συνώνυμο της απόλυτης κομψότητας.
Η μόδα παίρνει συνέχεια πολλά πρόσωπα. Αγαπάει υφάσματα, πετάει στα σκουπίδια χρώματα, δημιουργεί συνδυασμούς και μετά τους διαλύει με μανία. Ανάλογα με την κάθε εποχή υπάρχουν ωστόσο και κάποιες σταθερές αξίες που ταυτίζονται με το σωστό point του fashion και τη διαχρονική θηλυκότητα.
Το tweed ύφασμα είναι ένα υλικό που έχει τις ρίζες του στη Σκοτία τον 19ο αιώνα. Αρχικά ονομαζόταν «tweel» και από ένα λάθος ενός Λονδρέζουν εμπόρου μετονομάστηκε σταδιακά σε «tweed». Το πρώτο tweed ύφασμα είναι το «Harris Tweed» που οι φυτικές βαφές από λειχήνες του έδιναν τις κοκκινωπές αποχρώσεις της σκουριάς. Έγινε διάσημο γιατί είχε αυτή τη ζεστή και ανθεκτική υφή που το έκανε πρακτικό και ταυτόχρονα φοβερά γοητευτικό. Αποτέλεσε απαραίτητη επιλογή ανάμεσα στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις ενώ ταυτίστηκε με δραστηριότητες όπως το κυνήγι, οι ιπποδρομίες, η ποδηλασία και το γκολφ.
To tweed έντυσε σακάκια, παλτό και ταγιέρ δημιουργώντας από μόνο του το απόλυτο στυλ. Η φήμη του εκτινάχτηκε όταν το ανακάλυψε η Coco Chanel τη δεκαετία του '30 και έραψε με αυτό τα θρυλικά ταγιέρ της. Συγκεκριμένα η Chanel φόδραρε το εσωτερικό του υφάσματος με γούνα και του έδωσε το σχήμα ενός τετράγωνου κοντού σακακιού χωρίς πέτα. Έκτοτε οι σχεδιαστές το έκαναν αγαπημένο τους fashion κομμάτι... Celine, Balenciaga, Karl Lagerfeld, Yves Saint Laurent, Dolce & Gabbana, Salvatore Ferragamo. Διαφορετικού τύπου tweed με διαφορετικά χρώματα για να βγουν στις πασαρέλες και κατά συνέπεια στην αγορά παλτό, παντελόνια, κάπες, ταγιέρ, φορέματα, κοστούμια.
Το tweed πέρασε εύκολα στην υποκουλτούτα των mod, των indie και των preppies. Πλέον χρησιμοποιείται και ως ύφασμα πάνω σε ξεχωριστά αντικείμενα για να τους δώσει μια ανεκτίμητη retro αισθητική.