Όταν η Coco Chanel ανακάλυψε το tweed
Ένα δάνειο από την αντρική γκαρνταρόμπα που έγινε το πιο iconic κομμάτι της γυναικείας
Δεν υπάρχει πιο κλασικό κομμάτι, στην γυναικεία γκαρνταρόμπα, από ένα tweed κομμάτι με την υπογραφή της Chanel. Αν είχατε την τύχη να δοκιμάσετε ένα –είτε αυτό είναι σακάκι, φόρεμα, παλτό ή φούστα- ξέρετε ότι η υφή, το βάρος, αλλά και η ιδιαίτερη αύρα του είναι μαγικά.
Η χρήση του θρυλικού μάλλινου υφάσματος οφείλεται, φυσικά, στην μεγαλύτερη κυρία της ιστορίας της μόδας- την Coco Chanel, η οποία εμπνεύστηκε, όχι από τα menswear γενικά και αόριστα, αλλά από την γκαρνταρόμπα ενός συγκεκριμένου άντρα- του αγαπημένου της, Δούκα του Westminster. Όταν η νεαρή σχεδιάστρια δανείστηκε κάποια από sport κομμάτια της γκαρνταρόμπας του, συνειδητοποίησε πόσο άνετο και σοφιστικέ ήταν το ύφασμα από το οποίο αυτά ήταν φτιαγμένα. Ξεκινώντας να χρησιμοποιεί το tweed το 1924, η Chanel επιστράτευσε ένα εργοστάσιο της Σκωτίας να παράγει το ύφασμα που θα χρησιμοποιούσε για τα πάντα- από sportswear μέχρι κοστούμια και παλτά. Η iconic σχεδιάστρια επέλεγε τα χρώματα της Σκωτσέζικης εξοχής που την ενέπνεαν, φέρνοντας στους υπεύθυνους του εργοστασίου φύλλα δέντρων και χώμα ή πέτρες για να τους δείξει τι είχε στο μυαλό της.
Η νέα τάση κατέκτησε, αμέσως, τις γυναίκες και το tweed έγινε, σύντομα, δημοφιλές στους μεγαλύτερους couture οίκους του Παρισιού. Την δεκαετία του '30 η Chanel άλλαξε εργοστάσιο παραγωγής, και προτίμησε ένα στο Βόρειο Γαλλία. Η δαιμόνια designer ξεκίνησε να συνδυάζει το -ήδη- κλασικό tweed με μεταξωτά, βαμβακερά, μέχρι και συνθετικά υφάσματα, για να του δώσει μία πιο high fashion νότα- αλλά και ακόμα μικρότερο βάρος. Σήμερα, το tweed παραμένει ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του οίκου Chanel, και παράγεται στο House of Lesage, έξω από το Παρίσι. Από όταν ο Karl Lagerfeld ανέλαβε τα ηνία του οίκου, συνέχισε να επανεφευρίσκει τις δυνατότητες του κλασικού -πια- υφάσματος, και, μάλλον, η ίδια η Mademoiselle Chanel θα ενέκρινε αυτή την οπτική.
Διαβάστε ακόμα:
Ποιες είναι οι πρώτες γυναίκες που φόρεσαν παντελόνια;
Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας: Η ιστορία του στυλ της