Σε ποια υφάσματα ζει περισσότερο ο Κορονοϊός;
Υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο «ασφαλή» ρούχα στην γκαρνταρόμπα μας.
Παίζει ρόλο το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το ρούχο σου στο κατά πόσο μπορεί ο Κορονοϊός να «ζήσει» και να μεταφερθεί μέσω αυτού; Υπάρχουν, δηλαδή, λιγότερο και περισσότερο «επικίνδυνα» υφάσματα πάνω στα οποία μπορεί να υπάρξει ο ιός COVID 19; O Robert Amler, Πρύτανης της Σχολής Επιστημών Υγείας του New York Medical College δήλωσε «κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα πορώδη υφάσματα είναι πιο εύκολο να κουβαλήσουν για ώρες τον ιό, σε σχέση με το δέρμα ή το vinyl που μπορεί να καθαριστεί πολύ εύκολα με ένα απλό σκούπισμα».
Aπό την άλλη η Δρ. Janette Nesheiwat υποστηρίζει πως υφάσματα που έχουν σαν βάση τους τον πολυεστέρα, όπως τα spandex εσώρουχα αλλά και τα κολάν, είναι πιο πιθανό να «διατηρούν» τον Κορονοϊό, ενώ θεωρεί πως τα βαμβακερά και γενικά τα «φυσικά» υφάσματα που «αναπνέουν», είναι πιο «ασφαλή» σε ό,τι αφορά τη μετάδοσή του. Επίσης, έχει γίνει γνωστό από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής ορισμένοι ιοί -ανάμεσα σε αυτούς είναι πιθανό να είναι και ο COVID-19- μπορούν να παραμείνουν ενεργοί μετά από δύο ή τρεις μέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα, μετά από 24 ώρες σε χαρτόνι και μετά από τέσσερις ώρες σε χαλκό.
Πολλά από τα κουμπιά, τα φερμουάρ και άλλα αξεσουάρ που έχουν πάνω τα ρούχα μας, όπως τρουκς και διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, μπορεί να είναι κατασκευασμένα από αυτά τα υλικά, οπότε ακόμα και αν θεωρούμε το ύφασμα κατασκευής του ρούχα μας σχετικά ασφαλές, πρέπει να το πλύνουμε πριν το φορέσουμε (αν είναι καινούργιο) και αμέσως μετά από τη στιγμή που θα το βάλουμε εκτός σπιτιού. Γιατί τα μικρόβια μπορεί «να κρύβονται στις λεπτομέρειες», στις στυλιστικές στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Δες επίσης: Woera: Ποτέ ξανά ένα ανδρικό πουκάμισο δεν ήταν τόσο γυναικεία υπόθεση