Μπορείς να αναπληρώσεις τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας μέσα στο Σαββατοκύριακο;
Αν κάθε βράδυ βγαίνεις έξω για… ποτάρες ή ξενυχτάς πάνω από το laptop απαντώντας σε email, βλέποντας σειρές ή παίζοντας onlime games και το πρωί χρειάζεται να ξυπνάς από τις 7 π.μ. για να πας στο γραφείο, τότε πιθανότατα δεν κοιμάσαι αρκετά.
Κάθε μέρα, λοιπόν, ξυπνάς νιώθοντας «κομμάτια», αλλά αυτό δεν σε πειράζει διότι εναποθέτεις όλες σου τις ελπίδες στο Σαββατοκύριακο. Ναι, πιστεύεις ότι με το να κοιμάσαι από το πρωί μέχρι το απόγευμα το Σάββατο και την Κυριακή, θα καταφέρεις να «κερδίσεις» πίσω τον ύπνο σου. Δυστυχώς, όμως, ο χαμένος ύπνος δεν αναπληρώνεται και αυτό πρέπει να το βάλεις καλά στο μυαλό σου.
Οι συνέπειες που πρέπει να προσέξεις
Αν το παρακάνεις με τον ύπνο το Σαββατοκύριακο, μπορεί να νιώθεις ακόμη μεγαλύτερη κούραση και νύστα την επόμενη εβδομάδα. Εκτός από έντονο αίσθημα νύστας, όμως, η έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να έχει και ακόμη περισσότερο αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό σου. Η αδυναμία συγκέντρωσης, η περιορισμένη όραση, ο πονοκέφαλος είναι μερικές μόνο από αυτές, ενώ μακροπρόθεσμα, στη λίστα μας μπορεί να προστεθεί και η παχυσαρκία.
Μα γιατί δεν αρκεί ένα Σαββατοκύριακο;
Το σίγουρο είναι πως ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο ύπνο δεν θα σε «σώσει». Μπορεί να νιώσεις προσωρινά πως ξεκουράζεσαι αλλά στην πραγματικότητα, οι πολλές ώρες ύπνου θα περιορίσουν την ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι και θα απορρυθμίσουν το εσωτερικό σου ρολόι, δηλαδή τους κιρκαδικούς σου ρυθμούς (για αυτό, άλλωστε, δεν θα σε παίρνει ο ύπνος το βράδυ της Κυριακής)!
Μπορεί, τελικά, να «σωθεί» η κατάσταση;
Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να «κερδίσεις» πίσω τον ύπνο που χάνεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας; Η απάντηση είναι απλή και ενδέχεται να μη σε ενθουσιάσει. Γιατί; Διότι η μόνη λύση είναι να μπεις -επιτέλους- σε ένα πρόγραμμα. Ο χαμένος ύπνος δεν αναπληρώνεται, για αυτό αν θέλεις να βελτιώσεις την υγεία σου και να αποκτήσεις περισσότερη ενέργεια, πρέπει να κοιμάσαι επαρκώς κάθε βράδυ και να μην ξενυχτάς στα μπαρ ή πάνω από smartphone και το laptop σου. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες -έως και εβδομάδες- για να μπεις ξανά σε πρόγραμμα αλλά όταν αυτό συμβεί, θα νιώσεις… άλλος άνθρωπος. Κάνε τη μετάβαση σιγά-σιγά, πηγαίνοντας κάθε βράδυ λίγο πιο νωρίς για ύπνο, μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα και φρόντισε να κάνεις μερικές αλλαγές στη διατροφή σου. Αν, παρόλα αυτά, εξακολουθείς να αισθάνεσαι κούραση ή πόνους σε διάφορα σημεία του σώματός σου όταν ξυπνάς κάθε πρωί, τότε ίσως θα πρέπει να ελέγξεις το στρώμα σου. Μήπως χρειάζεται να πάρει ένα καινούριο για να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες σου;
Πόσες ώρες αρκούν;
Όσον αφορά στο πόσες ώρες χρειάζεται να κοιμάσαι κάθε μέρα, η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Οι ανάγκες του καθενός διαφέρουν και σχετίζονται με πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία. Το σίγουρο είναι πως για έναν ενήλικο, επτά με οκτώ ώρες ύπνου σε καθημερινό επίπεδο, μπορούν να αλλάξουν τη ζωή του προς το καλύτερο.