Η στιγμή που αποφάσισα πως θέλω να γίνω μητέρα

Είναι αλήθεια πως ποτέ στη ζωή μου δεν είχα φανταστεί τη στιγμή που θα γίνω μητέρα.

Τη στιγμή που θα φορούσα νυφικό ή θα χόρευα τον πρώτο χορό στο γάμο μου, ναι, είχε περάσει πολλές φορές από το μυαλό μου, όμως ποτέ δεν είχα σκεφτεί πώς θα είναι να κρατώ στα χέρια μου ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι που θα του έχω χαρίσει τη ζωή.

Όλα αυτά άρχισαν να μπαίνουν στο μυαλό μου πριν από περίπου δύο χρόνια. Η παιδική μου φίλη και κουμπάρα, έγινε για πρώτη φορά μανούλα και βίωσα από κοντά όλες τις αγωνίες που είχε, τόσο για τη διατροφή της και αν το μωρό τρέφεται σωστά όσο και για τη μεγάλη στιγμή που θα έφτανε έπειτα από 9 μήνες κύησης. Αυτό όμως που με επηρέασε περισσότερο, ήταν η αγωνία της πριν καν τη σύλληψη. Εκείνη και ο σύζυγός της προσπαθούσαν τουλάχιστον για έξι μήνες, μέχρι η ροζ γραμμή να εμφανιστεί στο τεστ εγκυμοσύνης, μεταφέροντας το χαρμόσυνο νέο.

Και κάπως έτσι άρχισα κι εγώ να ανησυχώ για το μέλλον μου. Οι διαταραχές στην περίοδό μου, μου χτύπησαν το «καμπανάκι» ότι έπρεπε να εξετάσω τι συμβαίνει στην περίπτωση που θα ήθελα να αποκτήσω κι εγώ παιδιά. Πήγα στον γιατρό μου ο οποίος μου είπε το εξής απλό: Διατροφή. «Χριστίνα, χάρη και στην ηλικία σου, πρώτα θα κοιτάξουμε τη διατροφή σου, για το καλό και των δυο σας» μου είπε και το πρώτο βήμα έγινε, τόσο με τη διατροφή μου, όσο και με το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, στα 35 μου χρόνια. «Έπειτα απλά θα χαλαρώσεις και όλα θα γίνουν» ήταν εκείνο που φρόντισε να συμπληρώσει, πριν σηκωθώ από την καρέκλα μου.

Διαιτητικές ανάγκες πριν τη σύλληψη

Εκείνο που δεν γνωρίζουν αρκετές υποψήφιες μανούλες είναι πως η δημιουργία μίας νέας ζωής συνεπάγεται σημαντικά αυξημένες διατροφικές ανάγκες. Η διατροφική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας πριν τη σύλληψη είναι καίριας σημασίας για την έναρξη και την εξέλιξη την εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα κατά τους δύο πρώτους μήνες, όπου και σχηματίζονται τα όργανα του εμβρύου.

Για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν εγκυμοσύνη απαιτείται κατάλληλο διαιτολόγιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους, αλλά και στις ανάγκες των πρώτων σταδίων της επερχόμενης κύησης. Η σωστή δίαιτα, αν και συμβάλλει καθοριστικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλύψει πλήρως τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται ατέλειες οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας και να στερήσουν από το μωρό της πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η λήψη ειδικών πολυβιταμινούχων σκευασμάτων τα οποία διαθέτουν κατάλληλη σύνθεση, ιδανική για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών.

Έτσι κι εγώ, στην προσπάθειά μου να μπορέσω να καλύψω όλες τις ανάγκες τις δικές μου αλλά και του μωρού που πάσχιζα να φέρω στον κόσμο, ανακάλυψα το Iofolen Preconception. Είναι ένα νέο μέλος της οικογένειας ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων Iofolen. Είναι σχεδιασμένο για την πλήρη κάλυψη των διατροφικών αναγκών όλων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν εγκυμοσύνη, εξασφαλίζοντας την καλή αναπαραγωγική τους υγεία και την επιτυχή έναρξη και εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Η σύνθεση του Iofolen Preconception είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις πρόσφατες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με τη διαιτητική συμπλήρωση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών πριν τη σύλληψη. Το Iofolen Preconception περιέχει Φυλλικό οξύ & Βιταμίνη Β12, Ιώδιο, Βιταμίνη D και Ψευδάργυρο, ώστε να θωρακίσει τον οργανισμό της μέλλουσας μητέρας με επαρκείς ποσότητες συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών τόσο πριν, όσο και κατά τα πρώτα στάδια της επερχόμενης κύησης. Μειώνει κατ’ αυτό το τρόπο τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο (όπως οι δυσπλασίες νευρικού σωλήνα) και διαταραχών όπως το χαμηλό βάρος γέννησης και το άσθμα. Επίσης προστατεύει και την έγκυο από διαταραχές όπως προεκλαμψία και διαβήτη κύησης, συντελώντας στην καλή έκβαση της εγκυμοσύνης και στην γέννηση ενός υγειούς τελειόμηνου βρέφους.

Το μυστικό είναι…

Όλοι το έλεγαν, όμως αν δεν φτάσει η κατάλληλη στιγμή δεν το πιστεύεις πως το μυστικό για τη βελτίωση της γονιμότητας και μια υγιή εγκυμοσύνη γενικότερα βρίσκεται στο παρακάτω τετράπτυχο: Βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, συχνή και χαλαρή άσκηση, παράλληλη μείωση του άγχους και περιορισμός των «κακών συνηθειών».

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες συμβάλλουν στην προστασία των ωαρίων και στη βελτίωση του μεταβολισμού. Η ινοσιτόλη, για παράδειγμα -που δεν την γνώριζα καν προτού ενδιαφερθώ να μείνω έγκυος, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη δρώντας ευεργετικά στο ορμονικό προφίλ των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και έτσι συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Επίσης, η μελατονίνη, πέραν του σημαντικού ρόλου στη ρύθμιση του ύπνου, έχει σπουδαία αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τόσο την ωρίμανση, όσο και την ποιότητα των ωαρίων και των επερχόμενων εμβρύων. Επομένως η μελατονίνη, συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της επίτευξης εγκυμοσύνης. Το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης και για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα Inofert & Inofert Plus, αποτελούν δύο ειδικά σχεδιασμένα συμπληρώματα διατροφής για την ρύθμιση της λειτουργίας των ωοθηκών και την ενίσχυση της γυναικείας γονιμότητας αντίστοιχα. Το Inofert βελτιώνει το μεταβολικό και ορμονικό προφίλ των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, χάρη στην σύνθεσή του από ινοσιτόλη και φυλλικό οξύ. Το Inofert Plus, αποκαθιστά την ορμονική ισορροπία και την ωορρηξία βοηθώντας την ωρίμανση ωοθυλάκιων και ωοκυττάρων, και συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση της γονιμότητας διαθέτοντας μυοϊνοσιτόλη, μελατονίνη και φυλλικό οξύ.

Όλα αυτά μπορεί να ήταν πολύ πρωτόγνωρα για εμένα, όμως δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω το γιατρό μου, που μπόρεσε έγκαιρα να μου επιστήσει την προσοχή σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω για να φέρω στον κόσμο ένα υγιές μωρό.

Σήμερα βρίσκομαι στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης μου και από μέρα σε μέρα θα κρατήσω στα χέρια μου τον μικρό μου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου, ίσως είναι η «τυχερή» μου μέρα και τη γιορτάσω με το θαύμα της ζωής. Αυτό που πρέπει όλες μας να θυμόμαστε είναι πως μπορεί πλέον να επιλέγουμε να κάνουμε οικογένεια μετά τα 30 (ή και τα 35 και τα 40), ωστόσο κατά τους ειδικούς, κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας παίζει η ενίσχυση της λειτουργίας των ωοθηκών. Αυτή, μπορεί μεταξύ άλλων να ενισχυθεί με το κατάλληλο συνδυασμό βιταμινών και φυσικών συμπληρωμάτων, τα οποία μπορούν να αναζωογονήσουν τα ήδη υπάρχοντα ωοθυλάκια, χωρίς παρενέργειες, διατηρώντας τη γονιμότητα για περισσότερα χρόνια…

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης