Πώς η διατροφή της μαμάς επηρεάζει την υγεία του μωρού κατά τη διάρκεια του θηλασμού;
Το δεύτερο σημαντικότερο αγαθό που προσφέρει κάθε μαμά στο μικρό της, μετά το «θαύμα» της ζωής, είναι το μητρικό γάλα.
Δεν πρόκειται απλώς για την πρώτη τροφή του παιδιού, αλλά ο θεμέλιος λίθος που θα του εξασφαλίσει ένα υγιές και γερό μέλλον, έναν ακόμη πιο ισχυρό δεσμό με τη μητέρα του. Μπορεί διαθέσιμα να υπάρχουν αναρίθμητα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος, όμως κανένα δεν διαθέτει την «πλούσια» σύνθεση από πρωτεΐνες, βιταμίνες και αντισώματα, που θα «θωρακίσει» τον οργανισμό του μωρού από πιθανές λοιμώξεις και ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως είναι ο εμετός, το άσθμα και η διάρροια.
Από την άλλη βέβαια, όσες από εμάς έχουν διανύσει έστω μία φορά το συναρπαστικό «ταξίδι» του θηλασμού, γνωρίζουν καλά πως πρόκειται για μία τρυφερή και συνάμα απαιτητική διαδικασία για τη μητέρα. Γιατί εκτός από τις ανάγκες που έχει το βρέφος για να αναπτυχθεί σωστά, συγχρόνως παρουσιάζεται μία επιπλέον σειρά αναγκών στον οργανισμό της μαμάς, τις οποίες χρειάζεται να καλύψει, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στο μικρό της ένα μητρικό γάλα υψηλή θρεπτικής αξίας.
Με άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ο οργανισμός της μαμάς λειτουργεί ως μία «πλούσια» αποθήκη, από όπου εκείνη και το παιδί αντλούν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Και μπορεί οι ανάγκες ενός μωρού να διαφέρουν από αυτές που παρουσιάζει ο οργανισμός ενός ενήλικα –πόσο μάλλον έπειτα από μία γέννα-, ο τρόπος για να καλυφθούν, παραμένει ο ίδιος σε κάθε περίπτωση. Για να μπορέσει, λοιπόν, μία μαμά να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκύπτουν κατά την περίοδο του θηλασμού, χρειάζεται να διαμορφώσει μία ειδική διατροφή, η οποία μαζί με τους κατάλληλους «συμμάχους», θα της παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, τόσο για τον δικό της οργανισμό, όσο και για του μωρού της.
Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr