Προσπαθώ για μωράκι και έρχονται γιορτές - Τα DO και τα DON’T!

Για τα ζευγάρια που προσπαθούν για μωράκι, ίσως και με θεραπείες όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η περίοδος των εορτών μπορεί να προσθέσει επιπλέον άγχος σε μια ήδη μπερδεμένη ή δύσκολη ψυχολογική κατάσταση.

Έρχονται τα Χριστούγεννα! Χαρά, λάμψη, γιορτές! Ή μήπως και άγχος; Για τα ζευγάρια που προσπαθούν για μωράκι, ίσως και με θεραπείες όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η περίοδος των εορτών μπορεί να προσθέσει επιπλέον άγχος σε μια ήδη μπερδεμένη ή δύσκολη ψυχολογική κατάσταση.

Στα χριστουγεννιάτικα οικογενειακά τραπέζια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ακούσετε: 'Εσείς πότε θα αποφασίσετε να κάνετε παιδάκι;' Ή ‘Δεν έχεις κανένα καλό νέο να μας πεις;' Σας μιλούν με αγάπη, θέλουν να βοηθήσουν ενδεχομένως, αλλά δεν ξέρουν πόσο τα λόγια τους σας κάνουν να νιώσετε άβολα και σας επηρεάζουν...

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοια αρνητικά συναισθήματα; Σίγουρα δεν μπορούμε να τα κάνουμε να εξαφανιστούν, όμως μπορούμε με έξυπνους τρόπους να προετοιμαστούμε καλύτερα και να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά.

Όταν σας προσκαλούν σε εορταστική συγκέντρωση

πχ να πάτε στο χωριό ή σε κάποιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

DO: επιλέξτε ποια πρόσκληση θα αποδεχτείτε, ειδικά αν γνωρίζετε ότι θα υπάρχουν πολλά παιδιά ή κάποια έγκυος. Θυμηθείτε: δε χρειάζεται να πείτε ‘ναι’.

DON’T: μη νιώθετε ενοχές που δεν είστε παρούσα σε όλες τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και παραδόσεις. Ζείτε μια δύσκολη περίοδο και έχετε ανάγκη να προστατέψετε τον εαυτό σας και το σύντροφό σας.

Πώς θα γιορτάσετε

DO: κάντε ό, τι σας ευχαριστεί περισσότερο.

Μαγειρέψτε ένα πολύ ιδιαίτερο γεύμα, κάνετε μεγάλους περιπάτους, βολευτείτε στον καναπέ με ένα βιβλίο ή δίπλα στο τζάκι.

Μπορεί να επιλέξετε να κάνετε ένα ταξίδι με το σύντροφό σας, μόνο οι δυο σας. Ίσως να ακούσετε σχόλια όπως ‘Μα γιατί να είστε μόνοι σας τις γιορτές;’ ή ‘Θα μας λείψετε!’. Είναι αναμενόμενο και μπορείτε να το διαχειριστείτε!

DON’T: μην προσποιείστε ότι όλα είναι καλά και ‘δεν τρέχει τίποτα’.

Αν και πώς θα μοιραστείτε τα συναισθήματά σας

DO: αποφασίστε εκ των προτέρων πώς θα χειριστείτε δύσκολες ή αδιάκριτες ερωτήσεις.

Σε περίπτωση που δεχτείτε ερωτήσεις που θα σας κάνουν να νιώσετε άβολα, έχετε έτοιμη μια απάντηση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να δώσετε πληροφορίες και λεπτομέρειες (π.χ. πόσο καιρό προσπαθείτε, αν έχετε κάνει εξετάσεις ή κάποια θεραπεία κλπ).

DON’T: μην είστε απροετοίμαστοι.

DO: αφιερώστε χρόνο για να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με το σύντροφό σας.

Η υπογονιμότητα είναι μια σημαντική κρίση στη ζωή του καθενός μας, άρα έχετε δικαίωμα να νιώθετε θλίψη ή στεναχώρια. Μιλήστε μεταξύ σας για τα συναισθήματά σας – ο σύντροφός σας πολύ πιθανό να μπορεί να σας βοηθήσει.

DON’T: μην σας παρασύρει η βαβούρα και οι υποχρεώσεις των εορτών τόσο που να ξεχάσετε το σύντροφό σας. Τώρα χρειάζεστε ο ένας τον άλλον πιο πολύ από ποτέ.

Εύη Συνοδινού

Μαία – Σύμβουλος γονιμότητας

Website https://gennima.com/my-fertility-coach/

Facebook @myfertilitycoach

Instagram @my.fertility.coach

Email myfertilitycoach@gennima.com

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης