Μαμά ετών 40+ ! Γιατί πότε δεν είναι αργά!

Η Gyn Care IVF περιγράφει με ειλικρίνεια και επιστημονική εμπειρία για όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τη μητρότητα μετά τα 40.

Μειονεκτήματα και Πλεονεκτήματα αλλά και συμβουλές, για το ταξίδι της γονεϊκότητας σε ηλικίες άνω των 40

Η απόκτηση παιδιών σε μεγαλύτερη ηλικία γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο φαινόμενο στην εποχή μας και οι λόγοι μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες με συνηθέστερες την εκπαίδευση, τη σταδιοδρομία, την μη εύρεση κατάλληλου συντρόφου, την επιλογή να ζήσει κάποια μόνη ή απλά η έλλειψη ετοιμότητας, μπορεί να έχουν κάποια βαρύτητα για αυτή την εξέλιξη.

Κοινή παραδοχή είναι ότι η ζωή της γυναίκας είχε οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε πολύ συχνά δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος, χρόνος και σκέψη για την απόκτηση ενός παιδιού πριν τα 40.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) αναγνωρίζοντας την απαίτηση για προσαρμογή στη σύγχρονη πραγματικότητα γνωμοδότησε πρόσφατα στο Υπουργείο Υγείας και θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4812/2021 η προσαύξηση ηλικιακού ορίου μέχρι την ηλικία των 52 ετών.

Μαμά μετά τα 40:

Μειονεκτήματα:

Μαμά λίγο πριν την Εµµηνόπαυση

Η ικανότητα μιας γυναίκας για αναπαραγωγή ολοκληρώνεται όταν εισέρχεται στη φάση της εµµηνόπαυσης, δηλαδή την οριστική παύση της περιόδου της. Πριν όμως από τη φάση αυτή, η γυναίκα βρίσκεται σε κλιμακτήριο, όπου οι εµµηνορροϊκοί κύκλοι γίνονται ακανόνιστοι και η περίοδος διαφοροποιείται μέχρι τελικά να σταματήσει εντελώς. Το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κλιμακτήριος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα με διακύμανση από 2 έως 10 έτη.

Μια γυναίκα συνήθως μπαίνει σε εµµηνόπαυση μετά τα 48 – 50 έτη. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου, η γυναίκα έχει θεωρητικά ωορρηξία, άρα μπορεί να μείνει έγκυος και µε τα δικά της ωάρια, με μειωμένες όμως πιθανότητες. Όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, τόσο μειώνονται τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια, φθίνει η ποιότητα τους και αυξάνονται οι πιθανότητες για έμβρυα µε χρωµοσωµική ανωμαλία.

Μετά την ηλικία των 42 ετών, η σύλληψη ενός υγιούς μωρού και η επιτυχημένη ολοκλήρωση μίας εγκυμοσύνης συνήθως απαιτούν κάποια μέθοδο υποβοήθησης της αναπαραγωγής.

Πρωτόκολλα διέγερσης και Πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή / εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για τη διέγερση των ωοθηκών ή την προετοιμασία του ενδοµητρίου, προκειμένου να µμεγιστοποιήσει τις πιθανότητες σύλληψης. Ωστόσο, η απόκριση των ωοθηκών στα φάρμακα εξαρτάται άμεσα από την ηλικία της γυναίκας.

Ο παράγοντας ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στις πιθανότητες επιτυχίας σε µία προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η στατιστική αποτυπώνει την πραγματικότητα με το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης να κυμαίνεται από 13% µε 18% στα 40 – 44 ( SART/ CDC Report on Live Birth Rates) και λιγότερο από 3% από τη στιγμή που η γυναίκα είναι 44, πάντα με δικά της ωάρια.

Κίνδυνος αποβολής και Επιπλοκές της εγκυμοσύνης

Η κύηση σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία σίγουρα αποτελεί υψηλότερου κινδύνου. Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές περιλαμβάνουν προεκλαµψία, διαβήτη της κύησης, πρόωρο τοκετό, περιορισμό της ενδομήτριας ανάπτυξης και διάφορα άλλα.

Ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται με την ηλικία και μετά από τα 45 έτη μπορεί το ποσοστό να αγγίξει το 50%. Φυσικά, δεν είναι μόνο η ηλικία που επηρεάζει την επιτυχία της εγκυμοσύνης. Γενικότερα, οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία επηρεάζουν το σώμα μειώνοντας τη λειτουργία των ορμονών και της μήτρας.

Πλεονεκτήματα:

Έμπειρη και Συνειδητοποιημένη Μαμά.

Στην ηλικία αυτή η γυναίκα είναι πιο ώριμη, σοφότερη και συνειδητοποιημένη, έτοιμη να δεχτεί και να αναλάβει δυναμικά την ευθύνη της ανατροφής ενός παιδιού.

Η στατιστική είναι και εδώ παρούσα, αποδεικνύοντας από μελέτες ότι οι γυναίκες άνω των 40 ετών είναι πιο υπομονετικές απέναντι στα παιδιά τους και τα ανατρέφουν με μεγαλύτερη προσοχή.

Συνήθως κατά τη διάρκεια των ετών, οι γυναίκες δε μένουν έγκυες τυχαία. Αυτό είναι ένα συνειδητό βήμα και είναι απόλυτα προετοιμασμένες για αυτό. Ως εκ τούτου, είναι πιο σταθερές συναισθηματικά και ψυχολογικά, ώστε να φανούν έτοιμες για τις αλλαγές που έρχονται με την εγκυμοσύνη και τη γέννηση ενός παιδιού.

Γεμάτη από ξέγνοιαστες στιγμές και Κατασταλαγμένη επαγγελματικά.

Έως την ηλικία αυτή, οι περισσότερες γυναίκες έχουν απολαύσει τη ζωή χωρίς παιδιά, έχουν ξενυχτίσει, έχουν ταξιδέψει και είναι έτοιμες για τη δέσμευση που συνοδεύει τη γέννηση και την ανατροφή ενός μωρού. Επιπρόσθετα, η καριέρα τους είναι κατασταλαγμένη οπότε μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην ανατροφή του παιδιού τους.

Ορμόνες Κύησης = Φυσικό Lifting

Τέλος, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης λειτουργούν στο γυναικείο σώμα ευεργετικά , δρώντας σαν ένα σούπερ λίφτινγκ! Το δέρμα γίνεται πιο απαλό και λαμπερό, τα μαλλιά πιο πυκνά, η διάθεσή εντυπωσιακά εκρηκτική!

Μαμά μετά τα 40: Για να πάνε όμως όλα καλά, η Gyn Care IVF προτείνει:

Ολοκληρωμένο έλεγχο της υγείας της μέλλουσας μητέρας.

Οι εξετάσεις που γίνονται σε µία γυναίκα πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση πρέπει να μην αφορούν αποκλειστικά τη διαδικασία αλλά και ένα γενικότερο έλεγχο της υγείας της. Ενδεικτικά, απαραίτητος είναι ο έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα, ένας εκτεταμένος μαστολογικός έλεγχος, έλεγχος της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθούν δανεικά ωάρια.

Επιπρόσθετα, ένα τεστ Παπ και µία καλλιέργεια κολπικού υγρού καλό είναι να έχουν πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη της θεραπείας, καθώς και ένας έλεγχος του σακχάρου/ινσουλίνης και βασικές εξετάσεις αίματος όπως αυτές πραγματοποιούνται στα πλαίσια ενός προγεννητικού ελέγχου.

Τέλος , στην Gyn Care IVF κρίνουμε αναγκαίο να προσαρμόζουμε τον έλεγχο σύμφωνα µε το ιατρικό ατομικό και οικογενειακό ιστορικό της ασθενούς.

Σαφής διάγνωση της υπογονιµότητας

Η σωστή διάγνωση θέτει τις σωστές βάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Πολλές φορές, επειδή η γυναίκα/ το ζευγάρι αντιλαμβάνεται πως ο χρόνος «τρέχει» και επειδή η εξωσωματική γονιμοποίηση ως τεχνική εξασφαλίζει τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σύλληψης, το ζευγάρι καταφεύγει σε αυτήν τη μέθοδο. Ταυτόχρονα, οι γιατροί ασχολούνται με το προφανή αίτιο που δεν είναι άλλο από την ηλικία, χωρίς να ψάχνουν εξονυχιστικά για άλλα ευρήματα. Σαφέστατα, η προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία από μόνη της αποτελεί αιτία υπογονιµότητας, όμως μπορεί να συνυπάρχουν κι άλλες πολύ σημαντικές αιτίες, πχ ενδοµητρίωση, οι οποίες είναι κρίσιμο να συνυπολογίζονται στη διαμόρφωση του κατάλληλου εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας.

Κύηση και Εξετάσεις

Στις εγκύους άνω των 40 ετών απαραίτητη είναι η εξέταση αμνιοπαρακέντηση, μεταξύ της 16ης και 18ης εβδομάδας. Με την εξέταση αυτή ελέγχονται πιθανές χρωμοσωμικές αλλοιώσεις. Ο γυναικολόγος χρειάζεται να την παρακολουθεί συχνά, κυρίως στο τρίτο τρίμηνο για να ελέγχει την ανάπτυξη των εμβρύων και την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Διατροφή

Είναι απαραίτητη η χαμηλή πρόσληψη βάρους μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή με μικρά και τακτικά γεύματα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ψητό κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο

Πρόκειται για τη ζωή σου και είναι επιλογή σου. Η αναμέτρηση με τις πιθανότητες, οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης, αλλά και το κέρδος από μία τέτοια κατάσταση μπορούν να συνυπολογιστούν.

Γράφουν ο Δρ. Ευάγγελος Σακκάς, Gyn Care IVF Greece & Italy, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κλινικός Εμβρυολόγος.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης