10 απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με την εξωσωματική με δανεικά ωάρια
Θέλετε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού; Θέλετε να ζήσετε το θαύμα της μητρότητας;
Οι σύγχρονες τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης με δωρεά ωαρίων, επιτρέπουν σε πολλές γυναίκες να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους με τη λήψη ωαρίων – λήπτρια– ζώντας επιτέλους την εμπειρία της μητρότητας.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια και την προσφορά μιας άλλης γυναίκας. Η δότρια ωαρίων δε δωρίζει απλώς τα ωάριά της, αλλά την ολοκληρωτική ευτυχία σε ένα ζευγάρι.
Γράφουν ο Δρ. Ευάγγελος Σακκάς, Gyn Care IVF Greece & Italy, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κλινικός Εμβρυολόγος.
- Τι είναι η ετερόλογη εξωσωματική γονιμοποίηση;
Ετερόλογη εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ο εξωσωματικός κύκλος με δανεικά ωάρια. Πρακτικά, η εξωσωματική γονιμοποίηση γίνεται με χρήση ωαρίων που έχουν προέλθει από δωρεά μιας γυναίκας – δότριας σε μία άλλη γυναίκα – λήπτρια που τα έχει ανάγκη.
- Πώς πραγματοποιείται η εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων;
Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης με δωρεά ωαρίων, γίνεται ακριβώς όπως στην ομόλογη εξωσωματική γονιμοποίηση με μόνο μία διαφορά: η διαδικασία της διέγερσης γίνεται στη δότρια και μετά από την ωοληψία, λαμβάνονται τα κατάλληλα ωάρια προς χρήση της λήπτριας.
Συγκεκριμένα, μετά τη διενέργεια του ελέγχου της υγείας της δότριας, ξεκινάει η διέγερση των ωοθηκών της, με τη λήψη ορμονικής θεραπείας. Μετά από υπερηχογραφική παρακολούθηση των ωοθυλακίων πραγματοποιείται η ωοληψία. Την ίδια ημέρα γονιμοποιούνται τα ωάρια με το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου της λήπτριας. Όταν φτάσουμε στο στάδιο της βλαστοκύστης, (5ης μέρας έμβρυα), γίνεται η εμβρυομεταφορά στη μήτρα της λήπτριας. Παράλληλα, η λήπτρια λαμβάνει την απαραίτητη αγωγή, ορμονική ή μη, για την προετοιμασία του ενδομητρίου της.
- Ποιες γυναίκες μπορούν να επιλέξουν τη λύση των δανεικών ωαρίων;
Για κάποιες γυναίκες η αναζήτηση της ευτυχίας συνδέεται με κάτι πολύ μικρό, αλλά ταυτόχρονα σπουδαίο: ένα ωάριο.
Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις και περιπτώσεις που μας οδηγούν σε ετερόλογη εξωσωματική, αλλά ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: Η φτωχή ποιότητα των ωαρίων της λήπτριας.
Οι πιο συχνές περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης με δανεικά ωάρια, σχετίζονται με την ηλικία της γυναίκας. Είναι γνωστό, ότι μετά τα 40 – 45 έτη, η ποιότητα των ωαρίων, είναι πολύ χαμηλή. Μία άλλη περίπτωση κατά την οποία επιλέγουμε τη δωρεά ωαρίων, είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση αλλά και όταν έχουν προηγηθεί επανειλημμένες αποτυχίες ομόλογης εξωσωματικής γονιμοποίησης. Περιπτώσεις που εμφανίζουν ωοθηκική ανεπάρκεια λόγω χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας ή φέρουν ιστορικό γενετικού νοσήματος βρίσκουν τη λύση στην εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων από μία υγιή και νεαρή ηλικιακά δότρια.
Έτσι, το ταξίδι της προσμονής φτάνει στο «τέλος» του και ξεκινά η πιο συγκινητική αρχή στη ζωή μιας γυναίκας: η μητρότητα.
- Ποιες γυναίκες μπορούν να γίνουν δότριες ωαρίων;
Με βάση την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, δότριες μπορούν να επιλέξουν να γίνουν γυναίκες:
ηλικίας 18 – 35 ετών όσες έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα υγιείς
Εάν η δότρια είναι έγγαμη ή συζεί σε ελεύθερη ένωση, απαιτείται και η έγγραφη συναίνεση του συζύγου ή συντρόφου, πέρα από τη δική της έγγραφη συναίνεση για να προσφέρει τα ωάριά της για την τεκνοποίηση τρίτων προσώπων.
Η δωρεά σε γνωστά πρόσωπα απαγορεύεται.
Βασική αρχή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι η ανωνυμία του δότη. Όλες οι ιατρικές πληροφορίες φυλάσσονται με κωδικοποιημένη μορφή στην Τράπεζα Κρυοσυντήρησης και στο Εθνικό Αρχείο Δοτών και Ληπτών.
- Πώς ελέγχεται η καταλληλότητα της δότριας;
Πριν από την ένταξη στο πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων, η δότρια εξετάζεται από Παθολόγο ιατρό, Γενετιστή, Γυναικολόγο και Ψυχολόγο. Ο έλεγχος αφορά στη φυσική και νοητική κατάστασή της, το γενετικό υλικό της και το αναπαραγωγικό της σύστημα.
Η επιλογή της δότριας, γίνεται με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της λήπτριας και την ομάδα αίματός της.
- Ποια τα ποσοστά επιτυχίας με τη χρήση δανεικών ωαρίων;
Τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης με τη δωρεά ωαρίων αγγίζουν το 70%.
Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια, αλλά πλέον η εξωσωματική γονιμοποίηση με δανεικά ωάρια έχει καθιερωθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα, με περισσότερους υποστηρικτές στην επιστημονική κοινότητα και την Εμβρυολογία.
Η επιτυχία έρχεται μόνο όταν υπάρχει συστηματική προετοιμασία και σωστός συγχρονισμός της λήπτριας και δότριας.
- Γιατί να γίνεις δότρια ωαρίων;
Επιλέγοντας να γίνεις δότρια ωαρίων στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορείς να φέρεις ένα ζευγάρι ένα βήμα πιο κοντά στον προορισμό του. Ενθαρρύνουμε κάθε υγιή γυναίκα που είναι μεταξύ 18-35 ετών, να συμβάλλει με τη «γενναιοδωρία» της στη ζωή δύο ανθρώπων.
Βοηθάς δύο συνειδητοποιημένους ανθρώπους, που προσπαθούν επανειλημμένα να αποκτήσουν παιδί, να πετύχουν τον σημαντικότερο στόχο τους και να γίνουν γονείς.
Κάνεις δωρεάν αναλυτικές εξετάσεις και αποκτάς μια αναλυτική εικόνα και αξιολόγηση της υγείας σου.
Προσφέρεις ωάρια χωρίς να επηρεάζεις καθόλου την αναπαραγωγική σου ικανότητα σε μελλοντική εγκυμοσύνη.
Εκτός από την συναισθηματική ανταμοιβή και ικανοποίηση, η ανταμοιβή είναι και υλική. Λαμβάνεις αποζημίωση για τον χρόνο και την αφοσίωσή σου.
Γίνεσαι η «ηρωίδα» της ζωής δύο άλλων ανθρώπων, που καθημερινά επενδύουν το όνειρο σε μία προσφορά.
Στη διάρκεια της διαδικασίας, τόσο η λήπτρια όσο και η δότρια ωαρίων αντιμετωπίζονται με την ίδια προσοχή και «ευαισθησία». Στόχος είναι και οι δύο γυναίκες να λαμβάνουν μία εξατομικευμένη και ασφαλή φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
- Πώς θα είστε σίγουρη για την απόφασή σας να προχωρήσετε σε εξωσωματική με δανεικά ωάρια;
Αν έχετε εξαντλήσει κάθε θεραπεία και ελπίδα, η απόφαση σας για δανεικά ωάρια στην αρχή μπορεί να «γεννήσει» κάποιες αμφιβολίες, αλλά όλα θα αλλάξουν όταν θα ακούσετε τα ευχάριστα νέα μίας επιτυχούς κύησης.
Επωφελούμενη από τα ωάρια μίας νεαρής δότριας, μπορείτε να «νικήσετε τον χρόνο» και να ζήσετε το θαύμα της μητρότητας, φέρνοντας στον κόσμο ένα υγιές παιδί.
- Ποιος ο ρόλος της επιγενετικής όταν ακολουθούμε την ετερόλογη εξωσωματική γονιμοποίηση;
Μέχρι πριν κάποια χρόνια, πιστεύαμε ότι η γενετική συνδρομή ήτανε η μισή του πατέρα και η μισή της δότριας. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει.
Υπάρχει και έχει αποδειχθεί ο ρόλος της επιγενετικής, δηλαδή της συνδρομής της λήπτριας στην εξέλιξη του εμβρύου. Αν πάρουμε το ίδιο έμβρυο και το βάλουμε σε δύο διαφορετικές λήπτριες, να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν, θα είναι τελείως διαφορετικά.
Η επιγενετική έχει αποδείξει ότι η ανταλλαγή γενετικού υλικού πραγματοποιείται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου, δίνοντας έμφαση στον σημαντικό ρόλο της μήτρας στον γονότυπο και φαινότυπο του παιδιού.
Με την επιλογή της ετερόλογης εξωσωματικής γονιμοποίησης, πολλές γυναίκες έγιναν μητέρες και πολλές οικογένειες, ευτυχισμένες. Και αυτό, είναι το μόνο που έχει σημασία.
Η κυοφορία των 9 μηνών προσφέρει στη μητέρα τη μαγική εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού, και τη σύνδεση για τη μητέρα με το παιδί της.
Για κάθε γυναίκα, η συγκίνησή της στο άκουσμα της καρδιάς του εμβρύου στον πρώτο υπέρηχο ή στον τοκετό είναι μοναδική. Είναι εκείνες οι μοναδικές στιγμές στη ζωή της, οι οποίες μας γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση για τη βοήθεια που προσφέραμε.
- Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία;
Η ελληνική νομοθεσία, σχετικά με το θέμα της ετερόλογης εξωσωματικής, είναι αρκετά φιλελεύθερη σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, θέτει ένα αυστηρό πλαίσιο τήρησης κανόνων, όπου προστατεύει τόσο το ζευγάρι όσο και τη δότρια. Η ταυτότητα της δότριας αλλά και του συμβαλλόμενου ζευγαριού μένει άγνωστη και απόρρητη. Επιπλέον, η ωοληψία της δότριας καταχωρείται στο ηλεκτρονικό αρχείο της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Η ομάδα της Gyn Care IVF, έχει ετοιμάσει σχετικό video για να λάβετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.