Είμαι ακόμα τόσο μικρή, γιατί χρειάζομαι εξωσωματική;

Ίσως υπάρχει η εντύπωση πως η εξωσωματική αφορά μόνο γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ίσως και μετά τα 40. 

Κι όμως! Η εξωσωματική δεν έχει ηλικία, πρόκειται για μια θεραπεία που απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που έχει να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει παράγοντες υπογονιμότητας. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, κάποιες νεαρές γυναίκες ενδεχομένως να χρειαστούν τη βοήθεια της εξωσωματικής.

Στην πραγματικότητα, η εξωσωματική προσφέρει μια ενίσχυση της γονιμότητας σε κάθε ζευγάρι που προσπαθεί για μωράκι. Είναι μια ευκαιρία, ένα μέσο για να καταφέρουν το στόχο τους, δηλαδή να αποκτήσουν το παιδάκι τους.

Το μήνυμα εδώ είναι ότι δεν παίζει ρόλο (μόνο) η ηλικία, αλλά το ιδιαίτερο προφίλ γονιμότητας - το ‘αποτύπωμα γονιμότητας’ - του κάθε ζευγαριού ξεχωριστά.

Πέρα από το θέμα της ηλικίας, που όπως γνωρίζουμε επηρεάζει τη γονιμότητα, υπάρχουν κι άλλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν στη λύση της εξωσωματικής. Ποιοι είναι αυτοί;

-οι πολυκυστικές ωοθήκες, όταν η γυναίκα έχει άστατο κύκλο, ειδικά δε όταν δε γίνεται ωορρηξία. Σε αυτή την περίπτωση ζητούμενο είναι να γίνει η ωορρηξία κανονικά. Σε κάποιες γυναίκες μπορούμε να βοηθήσουμε την ωορρηξία με φυσικό τρόπο (άσκηση, διατροφή, συμπληρώματα), σε κάποιες όμως θα χρειαστεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για πρόκληση ωορρηξίας.

-η ανδρική υπογονιμότητα, όταν δηλαδή οι τιμές στις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος (αριθμός, κινητικότητα, μορφολογία σπερματοζωαρίων) είναι χαμηλές. Υπάρχει ακόμα και ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να εξετάζεται, το οξειδωτικό στρες στο σπέρμα, που θεωρείται ο ‘κρυφός εχθρός’ της ανδρικής γονιμότητας. Επειδή η γονιμότητα δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση, αλλά αφορά εξίσου και τους άνδρες, ας μην ξεχνάμε τον έλεγχο του ανδρικού παράγοντα που γίνεται με μια μόνο απλή εξέταση, το σπερμοδιάγραμμα.

- οι μη διαβατές σάλπιγγες. Η υγεία των σαλπίγγων ελέγχεται με τη σαλπιγγογραφία, μια εξέταση που μέχρι πρόσφατα φόβιζε τις γυναίκες λόγω του ενδεχόμενου πόνου. Τώρα πια υπάρχει η ανώδυνη υπερηχο-σαλπιγγογραφία, μια νέα μέθοδος, ασφαλής, αξιόπιστη και κυρίως ανώδυνη! Έτσι, κάθε ζευγάρι που προσπαθεί μπορεί να ελέγξει τις σάλπιγγες χωρίς καθυστέρηση.

-η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, που αφορά γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό, με ιστορικό χειρουργείων στις ωοθήκες (πχ λόγω ενδομητρίωσης) ή κάποιας φαρμακευτικής αγωγής που επηρεάζει τις ωοθήκες.

TIP

Eάν η γυναίκα είναι έως 35 ετών και προσπαθεί ήδη για έναν χρόνο με επαφές στις γόνιμες μέρες ή είναι άνω των 36 και προσπαθεί ήδη 6 μήνες χωρίς να έχει έρθει εγκυμοσύνη, τότε είναι καλό να συμβουλευτούν τον γυναικολόγο αναπαραγωγής.

Ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει τους παράγοντες που τους εμποδίζουν στη σύλληψη και φυσικά να τους κατευθύνει κατάλληλα, ώστε το μωράκι τους να έρθει εύκολα και γρήγορα.

Δώστε στην προσπάθειά σας τη σημασία που της αξίζει! Ακούστε το σώμα σας, φροντίστε τη γονιμότητά σας κι αν χρειαστείτε τη βοήθεια του ειδικού μην διστάσετε.

Ευχαριστούμε πολύ τον γυναικολόγο αναπαραγωγής κύριο Ευριπίδη Μαντούδη για τις πολύτιμες συμβουλές του

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ
www.gennima.com
facebook.com/Gennima
Instagram.com/gennimaivf

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης