Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Τα μυστικά του σωστού timing για την απόκτηση παιδιού

Η γονιμότητα θεωρείται δεδομένη για γυναίκες και άνδρες, μέχρι εκείνη τη στιγμή που θα διαπιστώσετε ότι η απόκτηση παιδιού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Σε μία εποχή που η χαλαρότητα δεν συμβαδίζει με την κανονικότητα και ο προγραμματισμός για κάθε τι είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής, η πρόληψη καταστάσεων που μπορεί να μας φέρουν σε δύσκολη θέση στο μέλλον, είναι το αυτονόητο πλέον.

Η γονιμότητα θεωρείται δεδομένη για γυναίκες και άνδρες, μέχρι εκείνη τη στιγμή που θα διαπιστώσετε ότι η απόκτηση παιδιού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Το σωστό timing για τη δημιουργία οικογένειας, έχει και αυτό κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Ορισμένες φορές η επίτευξη εγκυμοσύνης προκύπτει μετά από κάποια βοήθεια ή παρέμβαση, αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας - Χειρούργος Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής και CEO της Institute of Life, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας στις 15 Ιουνίου 2022, η οποία είναι αφιερωμένη στα ζευγάρια που θέλουν να γίνουν γονείς.

Τα εμπόδια που τυχόν εμφανισθούν όταν μία γυναίκα και ένας άνδρας αποφασίσουν να αποκτήσουν παιδί, είναι δυνατόν να προβλεφθούν και βέβαια να αντιμετωπιστούν.

Προληπτικός έλεγχος για τη γονιμότητα

Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια ζητούν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για να δουν αν είναι γόνιμα, ακόμα και αν δεν προγραμματίζουν άμεσα να αποκτήσουν μωρό.

Το σκεπτικό τους είναι καταρχήν, να μάθουν αν μπορούν με φυσικό τρόπο να γίνουν γονείς και αν υπάρχει κάποια αιτία υπογονιμότητας, ώστε όταν θελήσουν να αποκτήσουν μωρό, είτε να έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα, είτε να καταφύγουν σε μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής χωρίς να χάσουν πολύτιμο χρόνο.

Timing και κατάψυξη ωαρίων

Το σωστό timing για τη μητρότητα θέλουν να εξασφαλίσουν και πολλές γυναίκες που για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους επιθυμούν να παρατείνουν τη γονιμότητά τους, μέσω της κατάψυξης ωαρίων.

Η διαδικασία αυτή, μπορεί να πρωτοεφαρμόστηκε σε γυναίκες που ακολούθησαν ισχυρές φαρμακευτικές θεραπείες που έβαζαν φρένο στο όνειρο για την απόκτηση βιολογικού παιδιού, σήμερα όμως ακολουθείται και από γυναίκες που είναι απολύτως υγιείς και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας.

Απλά, με αυτόν τον τρόπο διατηρούν το δικαίωμα να γίνουν μητέρες, όποτε εκείνες το επιλέξουν, χωρίς να φοβούνται για τις τιμές της ΑΜΗ…

Η Αντιμυλλέριος Ορμόνη

Ο έλεγχος για την ΑΜΗ, την αντιμυλλέριο ορμόνη, είναι από τις βασικές εξετάσεις γονιμότητας, που δείχνει αν «στενεύουν» τα βιολογικά όρια της γυναίκας.

Χαμηλή ΑΜΗ σημαίνει χαμηλό αριθμό ωαρίων, ενώ αντίθετα υψηλή ΑΜΗ δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αποθέματα στις ωοθήκες.

Βέβαια, η αντιμυλλέριος ορμόνη δεν δείχνει τα πάντα. Χρειάζονται και άλλες εξετάσεις, για να υπάρξει εκτίμηση της γυναικείας γονιμότητας.

Εξετάσεις γονιμότητας

Οι εξετάσεις αυτές είναι συνήθως:

  • Γενικές και εξειδικευμένες για τις γυναικείες ορμόνες εξετάσεις αίματος.
  • Εξετάσεις υπερήχων για την ανατομία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και
  • Υστεροσκόπηση σε περίπτωση ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων, επώδυνης περιόδου, κ.λπ.

Ο ανδρικός παράγοντας

Από την άλλη πλευρά, ο ανδρικός παράγοντας στην υπογονιμότητα του ζευγαριού, μπορεί να εκτιμηθεί απλά. Με μία βασική εξέταση: το σπερμοδιάγραμμα.

Αν και στους άνδρες, το σπέρμα παραμένει δυνατό και ικανό για γονιμοποίηση μέχρι τα βαθιά γεράματα, οι άνδρες εμφανίζουν υπογονιμότητα στο ίδιο ακριβώς ποσοστό με τις γυναίκες και η αιτία είναι συνήθως διαταραχές στη μορφολογία και την κινητικότητα του σπέρματος.

Το σπερμοδιάγραμμα είναι το προφίλ του σπέρματος και των σπερματοζωαρίων και αποκαλύπτει αν και κατά πόσο έχουν επηρεαστεί από ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες.

Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι μία λοίμωξη ή ένας τραυματισμός, κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας, μία κιρσοκήλη ή μία κρυφή πάθηση των όρχεων. Γνωστό είναι άλλωστε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες από τα στενά και συνθετικά ρούχα ή από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στα πόδια, επηρεάζουν τα σπερματοζωάρια, όπως επίσης και η ανθυγιεινή διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ.

Το γόνιμο παράθυρο

Όσο σημαντικό είναι να γνωρίζετε το αν ή όχι είστε γόνιμοι, εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζετε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να συλλάβετε και πόσο χρόνο μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε.

Ο συγχρονισμός της σεξουαλικής επαφής με τις γόνιμες μέρες αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Το γόνιμο παράθυρο των γυναικών είναι περίπου πέντε ημέρες πριν έως μία ημέρα μετά την ωορρηξία, η οποία συμβαίνει συνήθως στη μέση του κύκλου.

Το σπέρμα είναι δυνατόν να επιβιώσει 3-5 ημέρες στη μήτρα και τις σάλπιγγες, αλλά το ωάριο συνήθως επιβιώνει μόνο για 12-24 ώρες.

Αυτό σημαίνει ότι για να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος, η χωρίς προφυλάξεις ερωτική επαφή θα πρέπει να συμβεί κατά τη διάρκεια 2-3 ημερών πριν από την ωορρηξία.

Το αν θα έχετε ελεύθερες επαφές κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη ημέρα, δεν φαίνεται τελικά να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση, καθώς τα ποσοστά εγκυμοσύνης λίγο διαφέρουν, αλλά σίγουρα κανείς δεν επιθυμεί αυτή η επαφή να εξελιχθεί σε καταναγκαστική εργασία που προκαλεί άγχος στο ζευγάρι.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών καλό είναι να αναζητούν βοήθεια μετά από 12 μήνες ελεύθερων και συχνών επαφών.

Καθώς η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία, οι γυναίκες μεταξύ 35 και 40 ετών θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη ειδικού μετά από 6 μήνες προσπαθειών.

«Με λίγα λόγια, το να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο και επιμονή. Κυρίως όμως ενημέρωση, έγκυρη και έγκαιρη, για τις δυνατότητες και τις επιλογές σας, έτσι ώστε να έχετε εσείς πάντα το προνόμιο και όχι ο χρόνος», καταλήγει ο κ. Ι. Βασιλόπουλος.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://drvasilopoulos.com

fertilitypreservation.gr

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης