Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις μια φίλη που είναι σε διαδικασία εξωσωματικής

Πατούλια Κατερίνα

Οι αριθμοί λένε πως το 15% των ζευγαριών παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας αλλά οι άνθρωποι μας δεν είναι αριθμοί και η στήριξη που χρειάζονται από εμάς, ειδικά όσοι έχουν μπει στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μεγαλύτερη.

Το ιατρικό κομμάτι το αναλαμβάνουν οι γιατροί, το ψυχολογικό κομμάτι όμως για την φίλη, την αδερφή, την κολλητή σου που μπαίνει τώρα στα βαθιά νερά της εξωσωματικής για την απόκτηση ενός παιδιού, μπορείς να το αναλάβεις κι εσύ.

Ποιες κινήσεις μπορείς να κάνεις;

Να καταγράφεις και να συγκρατείς τις σημαντικές ημερομηνίες για εκείνη. Η ημερομηνία μιας ωοληψίας, ενός σημαντικού ραντεβού, της εμβυομεταφοράς, η ημέρα του σημαντικού αποτελέσματος, όλες είναι στιγμές που μπορείς να είσαι διακριτικά εκεί για τον άνθρωπο που αγαπάς. Κι όταν φτάσει η ημερομηνία, δείξε τη στήριξή σου με ένα μήνυμα για καλή επιτυχία και πες πως θα είσαι εκεί για να μιλήσετε εφόσον το ζητήσει.

Άφησε εκείνη που δίνει τη μάχη, να σου πει τι χρειάζεται: Η διαδρομή της απόκτησης ενός παιδιού για ένα ζευγάρι που παλεύει με την υπογονιμότητα, είναι μια διαδρομή με σκαμπανεβάσματα και με πολλά δάκρυα, και ίσως αρκετές απογοητεύσεις αλλά όλα αυτά ξεχνιούνται όταν το αποτέλεσμα είναι ένα υγιές μωρό στην αγκαλιά του ζευγαριού που δοκιμάζεται. Η φίλη σου στη διαδικασία αυτή, έχει σίγουρα ανάγκη κάποιον να την ακούσει, αφιλτράριστα. Τι ιατρικές συμβουλές τις δίνουν οι ειδικοί, εσύ πρέπει να είσαι η ανοιχτή αγκαλιά και τα ανοιχτά αυτιά για να γίνει η δοκιμασία ελαφρύτερη, να είναι ο πόνος μοιρασμένος και άρα μισός.

Τι δεν πρέπει να κάνεις:

Να δημιουργείς δραστηριότητες που θα την φέρουν σε δύσκολη θέση:

Μπορεί οι προθέσεις σου να είναι καλές, αλλά δεν πρέπει να φέρνεις σε δύσκολη θέση την φίλη σου που είναι σε ivf διαδικασία. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματάς τις προσκλήσεις αλλά να σκέφτεσαι λίγο πιο συνετά το τι μπορείτε να κάνετε αν πρέπει να αποφεύγει το αλκοόλ ή τη μεγάλη δραστηριότητα, ειδικά την περίοδο μετά την εμβρυομεταφορά.

Μην έχεις την εντύπωση πως δεν πρέπει να μιλάς για παιδιά ή άλλες εγκυμοσύνες. Αλλά την ίδια στιγμή να είσαι προσεκτική με ατάκες, του τύπου, «τι τα θες τα παιδιά, δεν βλέπεις πώς παιδεύομαι κι εγώ». Όλοι ξέρουμε πως τα μωρά κλαίνε. Όλοι ξέρουμε πως μετά τον ερχομό ενός παιδιού η ζωή αλλάζει, δεν χρειάζεται όμως να παρουσιάζουμε ως κατάρα κάτι που ο άλλος λαχταράει όσο τίποτα άλλο.

Μην μιλάτε μόνο για αυτό το θέμα. Υπάρχει και ζωή εκτός εξωσωματικής, υπάρχουν σειρές, ταινίες, συνάδελφοι που σου βγάζουν την ψυχή, άντρες που σε κάνουν να τρελαίνεσαι, υπάρχει μια σειρά από θέματα πέραν των παιδιών που μπορείτε να μιλήσετε.

Η πιο σημαντική συμβουλή

Την πιο σημαντική συμβουλή για την φάση αυτή, μας την έδωσε όμως η blogger του egopotethaginomana.gr. Η Koula Shaker όπως θα την έχεις δει στο Instagram, έκανε δύναμη τη διαδικασία εξωσωματικής που ακολουθεί και καταγράφει με γλαφυρό και καυστικό τρόπο όλες εκείνες τις φάσεις που περνά από την ωοληψία, τον κύκλο που δεν έρχεται στην ώρα του, το μωρό που κάποια στιγμή σίγουρα θα έρθει.

Η δημιουργός του «Εγώ Πότε θα γίνω Μάνα», μας μίλησε και μας αποκάλυψε την πιο σημαντική συμβουλή που έχει δεχτεί από τον σύντροφό της για τη διαδικασία αυτού του ταξιδιού.

«Ένα πράγμα τη φορά. Ένα ωάριο. Μια ωοληψία. Μια προσπάθεια. Έστω ένας υπέρηχος. Ένα πράγμα τη φορά και βλέπουμε. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει».

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης