Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC): Γιατί αξίζει να δοκιμάσετε

Ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή ονομάζεται και VBAC- Vaginal Birth After Cesarean).

Πολλές γυναίκες τα τελευταία χρόνια επιθυμούν να δοκιμάσουν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή και αυτό είναι απολύτως θεμιτό σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από εκείνες που υπαγορεύουν να επαναληφθεί η καισαρική τομή όπως για παράδειγμα ο προδρομικός πλακούντας.

Ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή ονομάζεται και VBAC- Vaginal Birth After Cesarean). Η βασική προϋπόθεση για να δοκιμάσετε να γεννήσετε φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή είναι να εμπιστευθείτε μια ιατρική ομάδα που έχουν εμπειρία στον Vbac τοκετό, ώστε να νιώσετε εμπιστοσύνη και σιγουριά για την έκβασή του. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι αυτή η προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό θα ευοδωθεί, όμως αυτή είναι μια πιθανότητα που ισχύει για όλους τους τοκετούς και δεν πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά.

Ο γνωστός και καταξιωμένος γυναικολόγος μαιευτήρας Δρ. Θοδωρής Λιακάκος μαζί με την έμπειρη ομάδα του γνωρίζουν καλά τη διαδικασία του VBAC τοκετού καθώς αποτελεί μια πρακτική που ενθαρρύνουν, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, και απαντούν στις κυριότερες απορίες των γυναικών που θέλουν, αλλά διστάζουν να προχωρήσουν.

VBAC: Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις και οι παράγοντες της επιτυχίας;

  • Ιδανικά, η γυναίκα θα πρέπει να έχει γεννήσει μία φορά με καισαρική και πιο συγκεκριμένα με εγκάρσια (οριζόντια) τομή.
  • Να μην υπάρχει ιστορικό ρήξης της μήτρας.
  • Να συνεκτιμώνται υπάρχοντα προβλήματα υγείας -κάτι που εξετάζεται ανά περίπτωση.
  • Να μην υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση τοκετού, δηλαδή ο τοκετός θα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς ιατρική ή/και φαρμακευτική παρέμβαση. Σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος ρήξης μήτρας είναι 0,5% – 1% ενώ διπλασιάζεται αν ο τοκετός προκληθεί.
  • Ιδανικά η γυναίκα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους.
  • Η πρώτη καισαρική τομή καλό είναι να έχει γίνει πριν από δύο έτη από την προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό. Η μήτρα χρειάζεται αρκετό χρόνο για να επουλωθεί και, ιδανικά, μια επόμενη εγκυμοσύνη καλό θα ήταν να ξεκινήσει τουλάχιστον ενάμιση έτος μετά από την τελευταία γέννα.
  • Έχει προηγηθεί ήδη μια γέννα με φυσιολογικό τοκετό, κάτι που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα επιτυχίας του VBAC.

Ρήξη μήτρας: Πόσο συχνός είναι ο κίνδυνος;

Η πιο συχνή ερώτηση μιας εγκύου που αμφιταλαντεύεται μεταξύ του φυσιολογικού τοκετού και μιας επόμενης καισαρικής τομής είναι, αν ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή, μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνος. H απορία αυτή πηγάζει από τον φόβο και την ανησυχία για μια πιθανή ρήξη μήτρας.

Η ρήξη συμβαίνει όταν η ουλή της μήτρας «ανοίγει» τους μήνες που προηγούνται του τέλους της περιόδου κύησης ή κατά τη διάρκεια των ωδινών του τοκετού. Αυτή η επιπλοκή εκδηλώνεται με διάφορες ανωμαλίες κατά τη διάρκεια των ωδινών του τοκετού: μεταβολή του καρδιακού ρυθμού, αιμορραγία, εμφάνιση δυνατών πόνων στην κάτω κοιλιά και συσπάσεις λιγότερο ευρείες - περισσότερο ακανόνιστες.

Η ρήξη του μυ της μήτρας και της μεμβράνης η οποία τον περιβάλλει είναι μια σοβαρή επιπλοκή, επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραμένει σπάνιο, όταν τηρηθεί σωστά η δοκιμασία φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή. Μάλιστα πολλές μελέτες και βιβλιογραφικές αναφορές δείχνουν ότι το ποσοστό ρήξης μήτρας στις μητέρες οι οποίες γεννούν με φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή κυμαίνεται από 0,2 έως 0,8 %.

Ο κίνδυνος για ρήξη μήτρα αυξάνει στις περιπτώσεις που η ουλή είναι κάθετη- ούτως ή άλλως αυτό αποτελεί απόλυτη αντένδειξη για φυσιολογικό τοκετό- αλλά και στις περιπτώσεις όπου πρόκειται να χορηγηθούν προσταγλανδίνες για να μαλακώσει ο τράχηλος της μήτρας, είτε για να προκληθούν ωδίνες τοκετού. Ο κίνδυνος ρήξης είναι συνήθως 8 στα 1000, όμως με τη χορήγηση προσταγλανδινών αυξάνεται σε 24 στα 1000.

Σκέψεις ένα βήμα πριν την τελική απόφαση

Αξίζει να ειπωθεί και να τονιστεί πως τα πλεονεκτήματα που έχει ένας φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή είναι πολλά και σημαντικά, για τα οποία θα πρέπει να ενημερώνεστε σωστά από τον γιατρό σας. Συνοπτικά θα λέγαμε πως θα αποφύγετε άλλο ένα χειρουργείο, θα νοσηλευτείτε λιγότερο στο νοσοκομείο καθώς ο απαιτούμενος χρόνος ανάρρωσης είναι σαφώς μικρότερος ενώ και το μωρό σας θα επωφεληθεί από όλα τα σημαντικά οφέλη του φυσιολογικού τοκετού.

Αυτό που θα σας φέρει πιο κοντά σε έναν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή είναι η εμπιστοσύνη στην ικανότητα του γυναικολόγου και της μαίας. Ο γυναικολόγος αρχικά θα πρέπει να λάβει το πλήρες ιστορικό σας και να καταγράψει εκτενώς τον λόγο που έγινε η προηγούμενη καισαρική. Αν δεν υπάρχουν απαγορευτικοί παράγοντες, θα σας εξηγήσει πως η επιτυχία μιας τέτοιας διαδικασίας είναι απόλυτα εφικτή αφού πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία, όταν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες ιατρικές παρεμβάσεις.

Ακούστε ειλικρινά τις αληθινές επιθυμίες σας και συζητήστε κάθε μικρή ή μεγάλη ανησυχία σας με τον γυναικολόγο, ενώ θυμηθείτε πως, όσο περισσότερο αισθάνεστε ήρεμη και σίγουρη κατά τη διάρκεια του τοκετού σας, τόσο οι πιθανότητές σας για ομαλή εξέλιξη αυξάνουν.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Θοδωρή Λιακάκο, για τις πληροφορίες.

Για αναλυτική ενημέρωση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drliakakos.gr ή καλέστε στο 210 7290027 για κάθε επιπλέον απορία και ραντεβού.

Follow on Social media:

https://www.facebook.com/drliakakos https://www.instagram.com/drliakakos/

Info:

Ο Θεόδωρος Λιακάκος είναι Eπιμελητής της Γυναικολογικής Κλινικής του Nαυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο HU Erasme του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB) και στη συνέχεια εργάστηκε ως επιμελητής στην Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου CHU Brugmann του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB). Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στη σύγχρονη μαιευτική και γυναικολογική υπερηχογραφία στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία HU Erasme και St Luc του καθολικού Πανεπιστημίου του Louvain (UCL).

Διαβάστε το πλήρες βιογραφικό εδώ

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης