Τι να προσέξετε αν έχετε γάτα την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Οι κίνδυνοι του τοξοπλάσματος

Οφείλεται σε ένα παράσιτο το σπορόζωο Toxoplasma gondi που ανήκει στα πρωτόζωα. Οι γάτες αποβάλουν τις ωοκύστεις με το τοξόπλασμα στα κόπρανά τους, έτσι υπάρχει στο τρίχωμα και το στόμα της μολυσμένης γάτας και μολύνονται οι άνθρωποι. Το παράσιτο μεταδίδεται επίσης όταν καταναλωθεί ωμό ή μισοψημένο μολυσμένο κρέας. Στις διάφορες δημοσιευμένες μελέτες η πιθανότητα μόλυνσης της εγκύου διαφέρει και εξαρτάται από υγιεινοδιαιτητικές συνήθειες, τρόπο ζωής, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, συγκατοίκηση με μολυσμένες γάτες κ.λ.π. Αυτό πλέον είναι σχετικά σπάνιο στις οικόσιτες γάτες.

Όταν η γυναίκα έχει προσβληθεί από τοξοπλάσμωση πριν μείνει έγκυος θεωρείται ότι ο κίνδυνος αναμόλυνσης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μικρότερη λόγω άμυνας και μειωμένης βαρύτητας της μολύνσεως. Η πιθανότητα πρωτομόλυνσης στην εγκυμοσύνη είναι κάτω από 0.6 %. και ενοχοποιείται για αύξηση του ποσοστού παλινδρομήσεων και αποβολών. Ένα στα 2000 έμβρυα μπορεί να προσβληθεί από τοξόπλασμα στις περιπτώσεις πρωτομόλυνσης της εγκύου. Η πιθανότητα μόλυνσης του εμβρύου αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία της εγκυμοσύνης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό προσβάλλεται ο πλακούντας και εκεί σταματάει η λοίμωξη χωρίς να προχωρήσει σε μόλυνση του εμβρύου, το οποίο κινδυνεύει να μολυνθεί κυρίως κατά την διάρκεια του τοκετού.

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει η κάθε έγκυος είναι να ελέγξει, αν έχει η ίδια τα αντισώματα αυτά- δηλαδή του τοξοπλάσματος. Δεν είναι κάτι τρομερό. Η εξέταση αυτή περιλαμβάνεται, ούτως ή άλλως, στο σετάκι των πρώτων εξετάσεων (αίματος και ούρων) που πρέπει να κάνει μία έγκυος γύρω στο δεύτερο μήνα.

Από εκεί και πέρα πρέπει να δώσετε προσοχή σε πολλά, καθότι ο κίνδυνος για μόλυνση από τοξόπλασμα δεν αφορά τόσο τις οικόσιτες γατούλες που μεγάλωσαν σε σπίτι, αλλά σε απροσεξίες της καθημερινότητας! Λοιπόν:

-Απαγορεύεται η έγκυος να έρχεται σε επαφή με την άμμο της γάτας. Σε καμία περίπτωση, ούτε φυσικά για να αλλάξετε από μακριά την άμμο. Ας το αναλάβει ο σύντροφός σας.
-Απαγορεύεται να πιάνει ωμό κιμά ή τροφές για γατάκια που δεν είναι ξηρές, με τα γυμνά της χέρια. Πλαστικά γαντάκια!
-Τα κρέατα πρέπει να καταναλώνονται well done, ενώ τα λαχανικά πρέπει να είναι πολύ πολύ πολύ καλά πλυμένα (με λίγο ξύδι στο νερό. Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει στο χοιρινό κρέας. Το βάζουμε μερικές μερες στην κατάψυξη πριν το μαγειρέψουμε.
-Πλένουμε με ... πάθος τα σκεύη -μαχαίρια, πηρούνια κλπ – πού ήρθαν σε επαφή με το ωμό κρέας, πλένουμε επίσης με πάθος την επιφάνεια που ακουμπήσαμε το ωμό κρέας και προσέχουμε να μην κόψουμε στην ίδια επιφάνεια ωμά λαχανικά.
-Πλαστικά γαντάκια φοράμε επίσης αν μας έρθει η διάθεση να κάνουμε κηπουρική, να μαζέψουμε χόρτα στο βουνό, να κόψουμε ανοιξιάτικα λουλουδάκια στους αγρούς και άλλα τέτοια... βουκολικά. Μην ξεχνάτε ότι το χώμα είναι ο δεύτερος καλύτερος «φίλος» του τοξοπλάσματος μετά το ωμό κρέας.

Όλα αυτά τα θέματα της τρίχας, του τοξοπλάσματος, της αλλεργίας κτλ είναι δυσειδαιμονίες του παρελθόντος και καλά θα κάνετε να μην αφήσετε κανέναν να σας τρομοκρατήσει. Λίγο πολύ, όλοι οι γιατροί σήμερα θα σας εξηγήσουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να μείνουν τα γατάκια μαζί σας. Εκτός, φυσικά, αν έχετε κάποιο άλλο θέμα ή ανήκετε σε κάποια ομάδα κινδύνου. Εκεί, φυσικά και οφείλετε να ακούσετε τις συμβουλές του γιατρού σας.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης