Εγκυμοσύνη, διατροφή και αύξηση σωματικού βάρους
Μύθοι και πραγματικότητα
Παν μέτρον άριστον- μία φράση που βρίσκει εφαρμογή παντού, ακόμη και κατά την ευαίσθητη και απαιτητική περίοδο της εγκυμοσύνης. H σωστή αύξηση του βάρους της εγκύου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου. Οι γυναίκες που παίρνουν ελάχιστο βάρος κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και οι γυναίκες που έχουν πολύ χαμηλό βάρος, πριν από την εγκυμοσύνη, διατρέχουν μεγαλύτερους περιγεννητικούς κινδύνους βρεφικής θνησιμότητας και νοσηρότητας. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με τις γυναίκες που παίρνουν υπερβολικό βάρος κατά την περίοδο αυτή.
Μύθος: Το γεγονός ότι κατά την κύηση διατρέφονται δυο άτομα, δεν σημαίνει ότι η έγκυος θα πρέπει να τρώει το διπλάσιο, σε σχέση με πριν από την εγκυμοσύνη της.
Αλήθεια: H συνιστώμενη αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη εξαρτάται από το προ της εγκυμοσύνης βάρος της γυναίκας και κυμαίνεται από 9 έως 12,5 κιλά.
Μύθος: Δεν είναι καλό να παίρνεις βάρος στην αρχή, ενώ στο τέλος διακαιολογείται η απότομη άυξηση που το παιδί μεγαλώνει.
Αλήθεια: H αύξηση βάρους της εγκύου αυτή θα πρέπει να είναι 1-1,5 κιλό το πρώτο τρίμηνο, 3,5-4 κιλά το δεύτερο τρίμηνο και 5-6 κιλά το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Συχνά υπάρχει αύξηση του βάρους στις εγκυμοσύνες λόγω εναπόθεσης λίπους, γεγονός που είναι απαραίτητο για να καλύψει τις ανάγκες της μητέρας, αλλά και του παιδιού, σε περίπτωση που κατά την περίοδο του θηλασμού θα συμβεί κάποια αιφνίδια έλλειψη τροφής.
Μύθος: Δεν χρειάζεται να μεταβάλλεις τις διατροφικές σου συνήθειες κατά την εγκυμοσύνη. Πολλές σταρ κάνουν ακόμη και διατροφή, γι αυτό δεν παίρνουν επιπλέον βάρος!
Αλήθεια: Στην περίοδο της εγκυμοσύνης οι απαιτήσεις σε ενέργεια αυξάνονται περίπου κατά 300 θερμίδες ανά ημέρα. Αυτό υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες, ενώ ο Βρετανοί συνιστούν πρόσθετη πρόληψη 200 θερμίδων, μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μια ενήλικη εγκυμονούσα, με κανονικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της απαιτήσεις καταναλώνοντας 1.700-1.800 θερμίδες ημερησίως.
Μύθος: Το γάλα κατά την εγκυμοσύνη με φουσκώνει και μου δημιουργεί αέρια. Θα βασιστώ στα σκευάσματα ασβεστίου.
Πραγματικότητα: Tα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης κύριες πηγές αφομοιώσιμου ασβεστίου που χρειάζεται για τον σχηματισμό των οστών του εβρύου. Γυναίκες, οι οποίες δεν ανέχονται τη λακτόζη (υδατάνθρακα συστατικό του γάλακτος), πρέπει να προσπαθούν να τρώνε γιαούρτι με ενεργές καλλιέργειες ή να πίνουν γάλα με περιορισμένη λακτόζη.
Μύθος: Η χορτοφαγική δίαιτα είναι η καλύτερη για την εγκυμοσύνη. Το καλύτερο είναι να τρως τα πάντα ωμά.
Πραγματικότητα: Τα θρεπτικά συστατικά σε πολλά λαχανικά απορροφώνται καλύτερα εάν η τροφή μαγειρεύεται, αντί να τρώγεται αμαγείρευτη και μάλιστα αν τεμαχίζεται σε μικρά τεμάχια. Aλλά το υπερμαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει κρίσιμες θρεπτικές ύλες, όπως τα άλατα του φυλλικού οξέος και άλλα θερμοευαίσθητα συστατικά. Aν και με χορτοφαγία μπορεί να επιτευχθεί πλήρης διατροφή, αυτό είναι δύσκολο κατά την εγκυμοσύνη, εκτός εάν η έγκυος είναι καλώς ενημερωμένη και πάρα πολύ προσεκτική στη διατροφή της. Aυτό επιβάλλεται, διότι πολλές φυτικές τροφές περιέχουν ουσίες, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση κρίσιμων θρεπτικών υλών. O σίδηρος των φυτικών τροφών απορροφάται καλύτερα εάν αυτές λαμβάνονται μαζί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως με εσπεριδοειδή. Eπίσης, το βοδινό και πρόβειο κρέας, το κρέας πουλερικών και τα ψάρια είναι οι πλουσιότερες τροφές σε σίδηρο και ψευδάργυρο και τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού και το ενισχυμένο με βιταμίνη D γάλα είναι σχεδόν οι μόνες πηγές βιταμίνης D.
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να ζητάτε τη γνώμη του γιατρού σας και να τον ενημερώνετε για κάθε αλλαγή στο σώμα σας, δυσανεξία σε τροφές και φυσικά κάθε σκέψη γ'υρω από τη διατροφή σας. Πρέπει να παρατηρείτε τις ανάγκες του σώματός σας και να προβαίνετε σε πράξεις αφότου και εφόσον έχετε πλήρη κλινική εικόνα του σώματος, του εμβρύου και κατά συνέπεια των αναγκών σας.