Επιλόχειος κατάθλιψη: αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο όμως αντιμετωπίζεται..
Ο ερχομός ενός μωρού, εκτός από αισθήματα χαράς και ενθουσιασμού στην οικογένεια, μπορεί να προκαλέσει πανικό, αίσθηση φόβου και καταθλιπτικές τάσεις σε μια γυναίκα, που μόλις γέννησε. Έρευνες δείχνουν ότι μια στις 10 γυναίκες μπορεί να εμφανίσει επιλόχεια κατάθλιψη που συνοδεύεται από ατονία και δυσαρέσκεια.
Ποιοι οι βασικοί λόγοι;
-Τα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδή αδένα συνήθως μειώνονται μετά από τη γέννα και εξαιτίας τους προκαλούνται τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
-Το ιστορικό κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών διαταραχών στο ίδιο το άτομο ή και στην οικογένειά του
-Η έντονη κόπωση, το αίσθημα της αλλαγής, η πίεση για ανάληψη ευθυνών ως νέα μητέρα, ο άστατος ύπνος, η μείωση του ελεύθερου χρόνου, η αλλαγή του σώματος της γυναίκας και η γενικότερη ανασφάλεια που δύναται να νιώθει μετά τη γέννα, είναι μερικοί από τους σοβαρότερους λόγους εμφάνισης κατάθλιψης.
Ποια τα συμπτώματα;
- γενική κακή διάθεση, κόπωση, συναισθηματική φόρτιση, ανασφάλεια, άγχος, ατονία, αισθήματα ενοχής, διαταραχές στη λήψη φαγητού, προβλήματα ύπνου
-αδυναμία συγκέντρωσης, αίσθηση απόρριψης από το σύντροφό σας, αίσθηση ότι τίποτα δε σας γεμίζει
-φόβος και εμμονή με το μωρό, φόβος ότι θα το βλάψει ή θα αρρωστήσει
-επιθετικότητα ή αδιαφορία προς το μωρό, καταστώντας το υπαίτιο για την κακή της ψυχολογική κατάσταση
Τρόποι αντιμετώπισης:
-Ο σύζυγος θα πρέπει να κατανοήσει την ψυχολογική αλλαγή που επήλθε στη γυναίκα μετά τη γέννα και να προσπαθήσει να της δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη. Θα πρέπει να της κρατάει συντροφιά, να τη βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού και να προσέχει το νεογνό.
-Την ίδια αντιμετώπιση πρέπει να έχει και ο υπόλοιπος περίγυρος, από τις φίλες της νέας μητέρας ως τους συγγενείς . Δε θα πρέπει να την κάνουν να νιώσει μόνη και αβοήθητη.
-Η ίδια η νέα μητέρα πρέπει να δώσει χρόνο στον εαυτό της να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη αυτή αλλαγή στη ζωή της. Θα πρέπει να ηρεμήσει και να καταλάβει πόσο τυχερή είναι που έφερε στον κόσμο ένα πλάσμα. Είναι λογικό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στη διάθεση, τα οποία με τον καιρό θα σταματήσουν να υπάρχουν.
-Τέλος, αν το πρόβλημα είναι έντονο θα πρέπει να συμβουλευτεί ένα ψυχολόγο. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης. Ο θεραπευτής θα βοηθήσει τη νέα μητέρα να δει τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Αν το πρόβλημα επιμένει ίσως χρειαστούν αντικαταθλιπτικά χάπια (μόνο με τη χορήγηση γιατρού).
Να θυμάστε ότι τα πάντα είναι παροδικά. Με το πέρασμα του χρόνου όλα θα μπουν στο σωστό δρόμο..
Διαβάστε ακόμα:
Τι πρέπει να προσέχει μία έγκυος που περιμένει κοριτσάκι;
Τρία πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε κατά την εγκυμοσύνη σας