Μαμά, η αδερφή μου με πειράζει
Μαμά μαμά μαμά πεεεεες της κάτι.
Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές καλό θα είναι να μην της πείτε τίποτα! Από προσωπική πείρα θα σας έλεγα, πως η προσπάθεια διαιτησίας στους καβγάδες των παιδιών μου, τις περισσότερες φορές έχουν ως αποτέλεσμα να καταλήγω με δύο δυσαρεστημένα παιδιά αντί για ένα ,που αρχικά ήταν.
Γεγονός είναι, ότι τα παιδιά, όπως άλλωστε υποστηρίζουν και οι ειδικοί, με τους τσακωμούς τα αδέρφια επικοινωνούν συναισθηματικά αλλά και σωματικά. Μαθαίνουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να διαπραγματεύονται τις επιθυμίες, να αγωνίζονται, έστω και ανορθόδοξα, για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τελικά, μαθαίνουν και να επιλύουν τις διαφορές τους, να υποχωρούν και να μοιράζονται.
Εμείς, σαν γονείς, συνήθως έχουμε την τάση να παίρνουμε το μέρος του πιο «αδύναμου», του μικρότερου, το οποίο δεν είναι και απαραίτητα σωστό. Η παρέμβαση μας μπορεί να εντείνει την αντιζηλία ανάμεσα τους και να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις σε έναν απλό καβγά.
Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι δεν θα είστε πάντα δίπλα για να τα βοηθάτε να επιλύουν τις διαφορές τους, είτε με τα αδέρφια τους, είτε με άλλους.