Τα παιδιά ζητούν από όλους μας ένα καλύτερο μέλλον!

Μαρία Ροδίτη

Σήμερα, 20 Νοεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Παιδιών! Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι σήμερα την αρχή για ένα καλύτερο «αύριο» για τα παιδιά όλου του κόσμου.

Κάθε χρόνο, από το 1954 μέχρι και σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μια ημέρα, που καθιερώθηκε με σκοπό την προώθηση της διεθνούς συνένωσης, της ευαισθητοποίησης και της βελτίωσης της ευημερίας των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, στις 20 Δεκεμβρίου 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Μάλιστα, την έχουν επικυρώσει σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου- η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101- και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Παιδιών: Τα σημάδια που προκαλούν συναγερμό και το προφίλ των θυτών

Και μπορεί νομικά και θεσμικά τα δικαιώματα των παιδιών να υπάρχουν, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που καταπατώνται. Γι’ αυτό, άλλωστε, κάθε χρόνο η UNICEF προσπαθεί να υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία των δικαιωμάτων των παιδιών μέσα από ένα διαφορετικό θέμα κάθε φορά, ενώ φέτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει δράση μέσα από τη «στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού και την ευρωπαϊκή εγγύηση για το παιδί».

Ας δούμε, όμως, αρχικά ποιος είναι ο δεκάλογος των δικαιωμάτων του παιδιού. Όλα αυτά, δηλαδή, για τα οποία εμείς οι ενήλικες θα πρέπει καθημερινά να μαχόμαστε, ώστε τα παιδιά αυτού του κόσμου να μπορούν να απολαμβάνουν.

Ο Δεκάλογος των δικαιωμάτων του παιδιού

-Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.

-Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.

-Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

-Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.

-Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.

-Δικαιούμαι να μάθω τι είναι καλό για τη σωματική και ψυχική μου υγεία.

-Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.

-Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.

-Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.

-Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.

Το θέμα του 2021: «Ένα καλύτερο μέλλον για κάθε παιδί»

Ένα καλύτερο μέλλον για κάθε παιδί! Αυτό είναι το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και έχει άμεση σχέση με όλη αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση με τον Covid-19, που αναγκάστηκαν να βιώσουν τα παιδιά.

Ας μην ξεχνάμε ότι από τη μέρα που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού όλοι στερηθήκαμε την ανθρώπινη, δια ζώσης, επικοινωνία. Όλοι φοβηθήκαμε για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όλοι βάλαμε «φρένο» στην ψυχαγωγία και σε καθημερινές δραστηριότητες που απολαμβάναμε. Τα παιδιά ακόμα περισσότερο.

Δεν ήξεραν- μαζί με εμάς τους ενήλικες- τι είναι αυτός ο Covid-19, αναγκάστηκαν να στερηθούν τη δια ζώσης εκπαίδευση και να κλειστούν στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους. Έχασαν το ανέμελο παιχνίδι με τους φίλους τους στην αυλή του σχολείου και στην παιδική χαρά της γειτονιάς. Ξέχασαν τα πρόσωπα των δασκάλων και των συμμαθητών τους ή γνώρισαν τους νέους συμμαθητές πίσω από μια μάσκα προστασίας και μια οθόνη του υπολογιστή.

Η πανδημία COVID-19 έδειξε στα παιδιά ένα «σκληρό» πρόσωπο και επηρέασε τα δικαιώματά τους. Γι’ αυτό, λοιπόν, φέτος τα παιδιά και οι νέοι υψώνουν τη φωνή τους για ζητήματα που έχουν σημασία για τη γενιά τους και ζητούν από τους ενήλικες να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Να ενδιαφερθούν για την κλιματική αλλαγή, την εκπαίδευση και την ψυχική υγεία, αλλά και τον τερματισμό του ρατσισμού και των διακρίσεων.



Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού είναι πιο σημαντικό από ποτέ ο κόσμος να ακούσει τις ιδέες και τις απαιτήσεις των παιδιών. Μέσα σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια που γίνεται να ανακάμψει από την πανδημία ο πλανήτης, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ακούσουμε εμείς οι μεγάλοι αυτό το «αίτημα» των παιδιών. Την ανάγκη τους να ζήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Σήμερα, λοιπόν, 20 Νοεμβρίου, τα παιδιά του πλανήτη φαντάζονται και πάλι έναν καλύτερο κόσμο. Είσαι έτοιμη να κάνεις τα πάντα για να τους τον προσφέρεις;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, όρισε μία τριετή στρατηγική, από το 2021 μέχρι το 2024, με την ονομασία «στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού και την ευρωπαϊκή εγγύηση για το παιδί».

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα του παιδιού

Μετά από έρευνα που διήρκησε από τις 17 Ιουνίου 2020 έως τις 5 Αυγούστου 2020 και μετά από μια συμβουλευτική περίοδο τριών μηνών (1 Σεπτεμβρίου ως 8 Δεκεμβρίου 2020), η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε μια στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο.

«Η στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού και την ευρωπαϊκή εγγύηση για το παιδί» θα παρέχει το πλαίσιο δράσης της ΕΕ για την καλύτερη προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών από το 2021 ως το 2024.



Σε αυτό το link μπορείς να μάθεις περισσότερα!

Ειδικότερα, η στρατηγική αυτή, η οποία σχεδιάστηκε με τη βοήθεια παιδιών, θα περιέχει μια σειρά μέτρων που πρέπει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θα αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων παιδιών
  • Τα δικαιώματα των παιδιών στην ψηφιακή εποχή
  • Την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας
  • Την προώθηση της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης.

Θα περιλαμβάνει, επίσης, συστάσεις για δράση από άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, χώρες της ΕΕ και ενδιαφερόμενους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παιδικοί σταθμοί στη Φινλανδία έφτιαξαν τα δικά τους «δάση» για να βοηθήσουν την υγεία των παιδιών

Το παιδί σου κάνει... νάζια στο φαγητό; 8 τρόποι να τα έχεις όλα υπό έλεγχο

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης