Tips για το πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση!
Γιατί με λίγη προσπάθεια, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα!
Το κεφάλαιο «αυτοπεποίθηση» είναι πολύ σημαντικό για τον άνθρωπο. Όπως γνωρίζουμε, όλα μαθαίνονται κατά την παιδική ηλικία. Είναι λάθος να δεχόμαστε καταστάσεις και να τις θεωρούμε μη αναστρέψιμες, ειδικά για τα παιδιά, που ακόμα χτίζουν χαρακτήρα και προσωπικότητα. Οι γονείς θα πρέπει πάντα να έχουν κατά νου ότι η αγάπη και αφοσίωση στα παιδιά τους, μπορούν να κάνουν θαύματα!
Πως λοιπόν μπορούν οι γονείς να φερθούν σε ένα παιδί που δε φημίζεται για την αυτοπεποίθηση και τη δυναμικότητά του;
-Οι γονείς θα πρέπει από τη νηπιακή ηλικία να ασχοληθούν με το παιδί τους και να του μεταδώσουν ιδέες και ιδανικά. Θα πρέπει να του εξηγήσουν τη δύναμη που έχει ο κάθε άνθρωπος και ότι ποτέ δε θα πρέπει να χάνει την πίστη στον εαυτό του.
-Θα πρέπει να κάνετε τα παιδιά σας να νιώθουν ξεχωριστοί παίχτες, μέσα στην ομάδα που λέγεται οικογένεια. Αυτό τι σημαίνει; Δεν «καλοπιάνουμε» τα παιδιά, τα μαθαίνουμε να παίρνουν πρωτοβουλίες και τους εξηγούμε τη σημασία του να έχει κάθε μέλος τη συμβολή του στην οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουν να στηρίζονται στα πόδια τους και να νιώθουν αυτόνομα.
-Καθημερινές συζητήσεις μαζί τους, μόνο καλό μπορούν να τους κάνουν. Δώστε το καλό παράδειγμα! Μην περιμένετε το παιδί σας να είναι δυναμικό, όταν βλέπει εσάς να είστε παθητικοί. Εξηγήστε του πως κινείται η κοινωνία και μάθετέ το να είναι ανθεκτικό στις δυσκολίες και να μην τα παρατάει ποτέ.
-Δείξτε του την αγάπη σας και την προσοχή σας. Τα παραμελημένα παιδιά είναι κυρίως αυτά που έχουν τη λιγότερη αυτοπεποίθηση. Με το να ασχολείστε μαζί του του ενισχύετε την αυτοεκτίμηση, αφού το παιδί νιώθει ότι το υπολογίζετε και ότι είναι σημαντικό για εσάς. Βλέποντας ότι είναι σημαντικό για εσάς, κατανοεί την αξία του αλλά και τη δύναμή του.
-Μην είστε υπερπροστατευτικοί! Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των γονέων! Μη φοβάστε για τα πάντα και μην έχετε όλη την ώρα το παιδί σας υπό επιτήρηση. Αν συμπεριφέρεστε έτσι, το παιδί μαθαίνει να εξαρτάται από εσάς και όποτε δεν είστε μαζί του θα έχει ένα μόνιμο φόβο και ένα αίσθημα ανασφάλειας. Αφήστε το να αναπνεύσει , να δοκιμάσει πράγματα, να πειραματιστεί. Παιδί είναι, και τα λάθη καλό του κάνουν.. μαθαίνει!
-Ενθαρρύνετέ το σε ό,τι κάνει. Δώστε του κουράγιο και δύναμη και πείστε το ότι εσείς πιστεύετε σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα νιώσει πιο δυνατό και σίγουρο και θα έχει κατά νου ότι ήδη ένας άνθρωπος πιστεύει πολύ σε αυτό! Όλοι έχουμε ανάγκη από υποστήριξη! Όταν φυσικά πετύχει κάτι, μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε!
-Τελευταίο και πολύ σημαντικό. Μη συγκρίνετε το παιδί σας με κανέναν, ούτε με άλλα παιδάκια αλλά ούτε και με τα αδέρφια του. Η σύγκριση ποτέ δεν κάνει καλό. Δημιουργεί «κόμπλεξ» στα παιδιά και νιώθουν ότι πρέπει πάντα να ανταγωνίζονται αυτόν με τον οποίο συγκρίνονται. Συμβουλέψτε το ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, με διαφορετικά ταλέντα αλλά και ελαττώματα! Ο μόνος ανταγωνιστής θα πρέπει να είναι ο ίδιος ο εαυτός του και κανείς άλλος!
Διαβάστε ακόμα:
Τips για να καταλάβετε ποιο άθλημα να επιλέξετε για το παιδί σας!
Πως να αντιμετωπίσετε την επιθετικότητα του παιδιού σας..
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να επιτρέψουμε στο παιδί μας τη χρήση κινητού τηλεφώνου;