Xωρισμός και παιδιά: τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε!

Γιατί ο χωρισμός δεν είναι ένα απλό ζήτημα

Χωρισμός! Ένα φαινόμενο που είναι πολύ συχνό στις μέρες μας. Η απόφασή σας σεβαστή, αλλά μην ξεχνάτε ότι μέσω αυτής επηρεάζεται και η ψυχολογία του παιδιού σας. Αν πάρετε την απόφαση να χωρίσετε, θα πρέπει να προσέξετε και εσείς και ο πρώην σύζυγός σας τη συμπεριφορά σας και τον τρόπο χειρισμού του παιδιού σας. Θα πρέπει και οι δύο να του φέρεστε με κοινή τακτική, να του δείχνετε το ενδιαφέρον, την αγάπη και τη φροντίδα σας.


Πέραν όμως αυτών που πρέπει να κάνετε, υπάρχουν και κάποια πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε. Ποια είναι αυτά;


1.Μην κάνετε το παιδί σας προσωπικό σας ψυχαναλυτή
Είναι όμορφο να διατηρείτε μια στενή σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας αλλά προς Θεού μην ξεκινήσετε και το φορτώσετε με όλες τις ανησυχίες και τα προβλήματά σας. Όσο και να το θεωρείτε ώριμο ή όσο και να σας δείχνει ότι σας κατανοεί, συνειδητοποιήστε ότι και αυτό βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση. Μην μοιράστε μαζί του πολλές λεπτομέρειες για το πώς νιώθετε για τον πρώην σύζυγό σας και φυσικά μην του δείχνετε το θυμό σας.

2.Μην κάνετε το παιδί σας... ταχυδρόμο
Είναι από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι χωρισμένοι γονείς. Χρησιμοποιούν το παιδί τους ως ταχυδρόμο και μέσω αυτού επικοινωνούν με την αντίθετη πλευρά. Όλο αυτό είναι πολύ ψυχοφθόρο για το παιδί, καθώς βρίσκεται στη μέση και δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί. Θα πρέπει να δείχνετε στο παιδί ότι είσαστε και οι δύο συνειδητοποιημένοι και ότι η απόφαση του χωρισμού ήταν η πιο σωστή για όλους. Αν δε θέλετε να επικοινωνήσετε face to faceή ακόμη και αν αρνείστε να ακούσετε και τη φωνή του , τότε μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω e-mail. Τι πιο απρόσωπο; Η δουλειά σας θα γίνεται και μάλιστα θα έχετε και κάθε αποδεικτικό στοιχείο, στα προσωπικά σας αρχεία.

3.Σταματήστε να είσαστε απόλυτη και καταλάβετε τις ανάγκες του παιδιού σας
Σταματήστε να το παίζετε αδιάφορη για το πώς πέρασε για παράδειγμα στη βόλτα με τον πατέρα του ή για το τι είπανε και που πήγανε. Προσπαθήστε να φαίνεστε φυσική και χαλαρή. Δείξτε στο παιδί σας ότι μπορείτε να αντιμετωπίζετε τα πάντα. Μη μπαίνετε στο παιχνιδάκι του να κατηγορείτε την άλλη πλευρά ή να είσαστε ανταγωνιστική με τον πρώην σύζυγό σας, γιατί σίγουρα δεν ωφελεί πουθενά. Ζητήστε από το παιδί σας να σας μιλάει όποτε το έχει ανάγκη και να μην κλείνεται στον εαυτό του. Ζητήστε του συγνώμη όταν πρέπει και δικαιολογήστε το μέσα σας όταν έχει ξεσπάσματα ή περίεργες συμπεριφορές.

Με κατανόηση, φροντίδα και αγάπη θα καταφέρετε να ξεπεράσετε και αυτό το εμπόδιο!

Διαβάστε ακόμα:

Αξέχαστο Σαββατοκύριακο με τα παιδιά σας; Πάρτε ιδέες!

Παιδιά: Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα μικροαντικείμενα για την υγεία τους

19/11 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης