Το Pet Community του Costa Navarino είναι ένα καταφύγιο φροντίδας και αγάπης
Βρεθήκαμε στο διήμερο Pet Adoption Weekend με την υποστήριξη της Purina για να γνωρίσουμε την ξεχωριστή δράση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων του Costa Navarino.
Ο επίγειος παράδεισος της Μεσσηνίας όπου στεγάζεται το Costa Navarino, δεν είναι απλά ένας πρωτότυπος ταξιδιωτικός προορισμός, αλλά και ένας χώρος πολύ ιδιαίτερων δράσεων. Που αφορούν στην προστασία του γενικότερου οικοσυστήματος, του φυτικού αλλά και του ζωικού πλούτου της περιοχής. Βρεθήκαμε στο 2ημερο Pet Adoption Weekend για να δούμε την ξεχωριστή ενέργεια του Navarino Pet Community. Εκεί όπου πλέον έχει δημιουργηθεί ένας μοναδικός χώρος για τα ελληνικά δεδομένα, φιλοξενίας, προστασίας, φροντίδας, υποστήριξης και υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων της περιοχής.
Αγάπη, φροντίδα και υιοθεσία
Έμοιαζε αυτονόητη η δημιουργία του Navarino Pet Community, αν αναλογιστεί κανείς τη γενικότερη φιλοσοφία του Costa Navarino. Tο φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η ξενοδοχειακή μονάδα, εκπροσωπεί όλον τον πλούτο της Μεσσηνιακής γης και έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να εμπλουτιστεί. Έχουν διατηρηθεί σε όλη τη διαδρομή ανάμεσα στη μονάδα, όλα τα είδη φυτών και δέντρων της περιοχής, τα οποία συντηρούνται σε καθημερινή βάση. Διαρκώς έχεις την αίσθηση ενώ περπατάς ανάμεσα στις εγκαταστάσεις πως δεν βρίσκεσαι σε ένα ξενοδοχείο, αλλά ότι έχεις «χαθεί» στην ανεμελιά ενός φυσικού και πλούσιου δάσους. Που καταλήγει στην παραλία, εκεί που μία φορά το χρόνο βρίσκουν καταφύγιο οι χελώνες που θέλουν να γεννήσουν και φυσικά προστατεύονται.
Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Όλα τα tips για να είναι ευχάριστες οι διακοπές για τη γάτα σου
Η ιδέα του Navarino Pet Community υλοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία τόσο της διεύθυνσης του ξενοδοχείου, όσο και των εθελοντών εργαζομένων που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό καταφύγιο για τα εκατοντάδες αδέσποτα του νομού. Μερικά από τα οποία, στην κυριολεξία σώθηκαν ύστερα από τις δικές τους ενέργειες. Βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα, άλλα τραυματισμένα και το χειρότερο (αλλά δυστυχώς συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις) βάναυσα κακοποιημένα.
Στο καταφύγιο αυτό βρήκαν ένα δεύτερο, ή μάλλον ένα κανονικό σπίτι. Εκτός από την ιατρική φροντίδα των κτηνιάτρων, τη στείρωση και την τοποθέτηση μικροτσίπ, σε αρκετά χρειάστηκε μία ιδιαίτερη φροντίδα, επανένταξης, μέρα με τη μέρα, ειδικά σε όσα είχαν υποστεί βία. Η Αγάπη, μία πανέμορφη σκυλίτσα που είδαμε σε μία από τις δράσεις του Pet Adoption Weekend, σε συνεργασία με την Purina, παρά την ιατρική και ψυχολογική φροντίδα που είχε δεχθεί τους τελευταίους 2 μήνες, ήταν αρχικά επιφυλακτική στο ανθρώπινο χάδι. Όταν όμως κατάλαβε πως δεχόταν αγάπη, την επέστρεφε και με το παραπάνω. Στο μέλλον θα υιοθετηθεί, όπως άλλωστε συνέβη με συνολικά 250 ζώα που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο καταφύγιο.
Πριν μιλήσουμε για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις της υιοθεσίας, η Αναστασία Παυλοπούλου και υπεύθυνη του Pet Community από το 2018 μας μίλησε για το πώς βρέθηκαν τα περισσότερα από αυτά τα ζώα, που φιλοξενήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Και όπως μας είπε, είτε οδηγήθηκαν από μόνα τους στον ευρύτερο χώρο του ξενοδοχείου, είτε οι εθελοντές κλήθηκαν από κατοίκους των γειτονικών περιοχών: «Είμαστε πολύ προσεκτικοί όμως στο ποιο ζώο θα επιλέξουμε, για να έρθουν στην κοινότητά μας, εκείνα που έχουν περισσότερη ανάγκη και δεν μπορούν να επιβιώσουν αν δεν δεχτούν φροντίδα. Είναι δύσκολη αυτή η επιλογή, αλλά πρέπει να γίνει. Η ελληνική επαρχία δυστυχώς νοσεί στο θέμα των αδέσποτων ζώων, ο κόσμος είναι πολύ πιο καλά ενημερωμένος στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».
Τις δύο ημέρες των δράσεων και της γνωριμίας μας με τα 16 ζώα που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο Pet Community, είδαμε και αρκετούς από τους ενοίκους του ξενοδοχείου (Έλληνες και ξένους) μαζί με τα παιδιά τους να γνωρίζουν τα ζώα, να παίζουν μαζί τους, να ενημερώνονται από τους ειδικούς κτηνιάτρους και εκπαιδευτές της Purina για τη διατροφή τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να δέχονται συμβουλές για τη φροντίδα τους. Κάθε ένα από αυτά έχει μία ιδιαίτερη προσωπικότητα, όπως άλλωστε και οι μελλοντικοί τους ανάδοχοι. Και εδώ κρύβεται η ουσία για τον τρόπο που γίνεται στη συνέχεια η υιοθεσία τους.
Όπως μας εξηγεί η κυρία Παυλοπούλου: «Για να διαλέξουμε την οικογένεια που θα πάρει το ζώο, (γάτα ή σκύλο) υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία. Πρέπει να γνωρίσουμε την οικογένεια ή τον κάθε ενδιαφερόμενο για να κρίνουμε αν το ζώο είναι κατάλληλο για εκείνους και το αντίστροφο. Συζητάμε αρκετά μαζί τους, τους αφήνουμε να περάσουν χρόνο με αυτά για να τα γνωρίσουν καλύτερα. Στη συνέχεια θα μεσολαβήσει ένα μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως ένας με δύο μήνες, μέχρι την υιοθεσία. Αφού τελειώσουμε και με όλες τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες. Οι μελλοντικοί κηδεμόνες επιστρέφουν μετά για να τα πάρουν μαζί τους. Η χαρά μας είναι πολύ μεγάλη, όταν στη συνέχεια μας στέλνουν βίντεο και φωτογραφίες από το νέο σπίτι των ζώων που έχουμε φιλοξενήσει και τα βλέπουμε πραγματικά ευτυχισμένα, όπως και τους κηδεμόνες τους».
Η κυρία Παυλοπούλου μας εξήγησε επίσης ότι αυτή την περίοδο γίνεται μία προσπάθεια για να συσταθεί το σωματείο Φιλόζωων της περιοχής με τη βοήθεια του Ιδρύματος «Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» - μένουν μόνο κάποιες τυπικές νομικές διαδικασίες μέσω του Πρωτοδικείου - και μας διευκρίνισε πως οι εθελοντές του Pet Community παρέχουν τη βοήθειά τους, όπου υπάρχει ανάγκη και εκτός του καταφυγίου. Δημιουργώντας μία μεγάλη κοινότητα πολιτών που νοιάζονται τα ζώα εντός και εκτός του Costa Navarino.
Το διήμερο υιοθεσίας αδέσποτων ζώων που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Μαΐου στο Costa Navarino σε συνεργασία με την Purina, ήταν το 3ο κατά σειρά Σαββατοκύριακο που αφορούσε στην υιοθεσία των ζώων αλλά και την ενημέρωση ενήλικων και παιδιών. Εκτός από τη διατροφή, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ζώων και τον τρόπο συμπεριφοράς μας ανάλογα με την προσωπικότητά τους, παρακολουθήσαμε Yoga Dog, ένα θεατρικό δρώμενο που αφορούσε τα παιδιά και μάθαμε όσα αφορούσαν την εκπαίδευσή τους. Οι δράσεις όμως αυτές δεν εξαντλούνται μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Συνεχίζουν σε καθημερινή βάση να λειτουργούν το καταφύγιο, κυριολεκτικά με αυταπάρνηση και παράγοντας ένα μοναδικής σπουδαιότητας, έργο.