Πώς αντιμετωπίζουμε τον υποθυρεοειδισμό στο σκύλο;
Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την πάθηση αυτή
Για πολλούς θα ακουστεί περίεργο και όμως οι σκύλοι πάσχουν και μαλιστα πολύ συχνά απο νόσο του θυρεοειδούς αδένα. Η ενδοκρινοπάθεια αυτή είναι πολυσυστημική, οφείλεται στην έλλειψη δύο ορμονών και έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται πολλά και διάφορα συμπτώματα.
Διακρίνεται σε πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή υποθυρεοειδισμό. Ο πρωτογενής σχετίζεται με σταδιακή καταστροφή του αδένα και ευθύνεται για το 95% των περιστατικών. Προκαλλείται απο ανοσολογική καταστροφή του αδένα και ονομάζεται λεμφοκυτταρική θυρεοειδιτιδα, είτε απο ιδιοπαθή ατροφία του οργάνου αυτού και τέλος από συγγενείς διαμαρτίες.
Ο δευτερογενής (Υποφυσιακός) υποθυρεοειδισμός, οφείλεται στην μειωμένη εκκριση της TSH ορμόνης η οποία δίνει το έναυσμα για την σωστή λειτουργία στο όργανο αυτό και συνήθως οφείλεται σε νεόπλασμα. Τέλος ο τριτογενής είναι εξαιρετικα σπάνιος και δεν έχει αποδειχθεί απολύτως στον σκύλο.
Τα συχνότερα ευρήματα είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, ο λήθαργος, η εύκολη κόπωση,και έντονες δερματικές αλλοιώσεις που διακρίνονται σε υπερβολικη τριχόρροια, αλωπεκία (ιδιως στην ουρά), ξηροτριχία και φολίδες, σμηγματόρροια, μυξοίδημα, τέλος συχνά κάνουν υποτροπιάζουσα έξω ωτίτιδα.
Η διάγνωση βασίζεται στα κλινικά ευρήματα σε συνδιασμό με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων με προσοχή πάντα διότι είναι συχνό το φαινόμενο της <<υπερδιάγνωσης>>!
Οι αιματολογικές εξετάσεις συχνά εμφανίζουν αναιμία, στις βιοχημικές εξετάσεις ένα πολύ συχνό εύρημα είναι της υπερχοληστερολαιμίας στο 75%, καθώς και υπερτριγλυκεριδαιμία. Οι ορμονικές εξετάσεις αφορούν στον έλεγχο της Τ4 και Τ3. Λόγω του ότι η Τ4 που είναι και η πιο διαδεδομένη μέτρηση επηρεάζεται κατα την διάρκεια της ημέρας με πολλές πιθανότητες να δώσει ψευδείς μετρήσεις αλλά και εξαιτίας της ιδιαιτερότητας μερικών φυλών σκύλων πχ. Deerhound, Alaskan sled που έχουν φυσιολογικά χαμηλότερες τιμές καλό είναι να προτιμάται όλων η μέτρηση της fT4 (free T4) που δεν επηρεάζεται απο συστημικές νόσους ή άλλα φάρμακα. Συνδιαστικά καλό είναι να μετράται και η TSH (συνήθως αυξημένη σε συνδιασμό με μειωμένη fT4).
Η θεραπεία σχετίζεται με την καθημερινή χορήγηση θυρορμονών (Τ4) και τα αποτελέσματα διαπιστώνονται σε 1-2 εμδομάδες αρχικά με την βελτίωση της διάθεσης του ζώου. Οι δερματικές αλλοιώσεις βελτιώνονται σε διάστημα 4-6 εβδομάδων, εάν σε αυτό το χρόνο δεν έχουμε σαφή βελτίωση τότε οφείλουμε να επαναθεωρήσουμε σε συνεργασία με τον Κτηνίατρο μας την διάγνωση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κατοικίδιά σας πατήστε εδώ