Γιατί το ρύζι είναι ο χαρτοπόλεμος των γάμων;
Από πού προέρχεται το έθιμο να πετάμε ρύζι στους γάμους;
To πέταγμα ρυζιού, σιτηρών ή ξηρών καρπών στους γάμους είναι από τις παλαιότερες δεισιδαιμονίες και έχει τις ρίζες του στο φόβο των κακών πνευμάτων. Βλέπετε, ο γαμπρός ήταν σίγουρος πως τα κακά πνεύματα τον ζήλευαν που παντρευόταν και για αυτό έπρεπε να τα κατευνάσει και πετώντας ρύζι να τους αποσπάσει την προσοχή. Γιατί όμως ρύζι και όχι καλαμπόκι για παράδειγμα;
Τα σιτηρά γενικά αντιπροσώπευαν τη ζωή, την ευφορία και την ανάπτυξη, καθώς μια καλή σοδειά ήταν αφορμή για μεγάλη χαρά στο παρελθόν (σαν τη χαρά που νιώθετε όταν αγοράζετε μια καινούργια tablet συσκευή). Μάλιστα στις πρωτόγονες εποχές τόσο η γέννηση ενός παιδιού, όσο και η «γέννηση» των φυτών από τη γη ήταν ένα αδιανόητο μυστήριο και έτσι σιγά σιγά διαμορφώθηκαν μύθοι γύρω από την εμφάνιση της νέας ζωής. Όπως, λοιπόν, έριχναν σπόρους στη γη για να φυτρώσουν, έτσι έριχναν και στη νύφη για να αυξηθεί η γονιμότητά της.
Μπορεί οι Εβραίοι να έριχναν κριθάρι για να ευχηθούν γονιμότητα στους νιόπαντρους, όμως, στην αρχαία Κίνα έριχναν ρύζι ως σύμβολο υγείας και ευημερίας, ενώ για τους Ινδιάνους το πέταγμα του ρυζιού ήταν μια ευχή για αφθονία και ευημερία. Κάπως έτσι, λοιπόν, το ρύζι μέσα στους αιώνες καθιερώθηκε.