Τριχόπτωση: 7+2 λόγοι που ευθύνονται!

Βιβή Αγγελάκη

Αν αναρωτιέσαι για ποιο λόγο χάνεις τα μαλλιά σου, τσέκαρε τα παρακάτω...

Παρατηρείς πως τα μαλλιά σου το τελευταίο διάστημα έχουν αραιώσει και καθημερινά χάνεις παραπάνω από το φυσιολογικό, τρίχες; Η τριχόπτωση είναι από τους μεγαλύτερους εφιάλτες αντρών και γυναικών, που επηρεάζουν εκτός από την εμφάνιση και τη διάθεσή μας.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες που την προκαλούν; Τσέκαρε τους παρακάτω 7+2 λόγους που μπορεί να ευθύνονται για την απώλεια των μαλλιών σου και δράσε καταλλήλως!

1. Σωματική καταπόνηση- Ιατρικό θέμα

Μια χειρουργική επέμβαση, ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο, μια σοβαρή ασθένεια, ακόμα και μια απλή γρίπη μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια μαλλιών. Δερματολόγοι εξηγούν: « Όταν ένα άτομο βιώσει ένα πολύ αγχωτικό γεγονός, ο φυσιολογικός κύκλος ζωής των μαλλιών επηρεάζεται άμεσα και αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονη τριχόπτωση, η οποία εκδηλώνεται 3 έως 6 μήνες μετά το συμβάν».

2. Συναισθηματικό στρες ή άγχος

Το συναισθηματικό στρες είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει απώλεια μαλλιών σε σχέση με τη σωματική καταπόνηση, παρόλα αυτά είναι πιθανό να συμβεί, π.χ στην περίπτωση του διαζυγίου ή μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, ή ακόμη και όταν βρίσκεσαι σε μια έντονα αγχωτική κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

3. Εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση

Η εγκυμοσύνη όπως και η εμμηνόπαυση σχετίζονται άμεσα με την τριχόπτωση καθώς κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν και επηρεάζουν τους θύλακες της τρίχας. Παράλληλα τριχόπτωση παρουσιάζουν και οι νέες μητέρες λόγω του στρες που ακολουθεί τη γέννηση ενός παιδιού.

4. Έλλειψη πρωτεϊνών

Η κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφών ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών μας, μιας και κύριο συστατικό της τρίχας είναι η πρωτεΐνη. Μια διατροφή ελλιπή σε πρωτεΐνες, εξασθενεί τα τριχοθυλάκια , κάνοντας την τρίχα πιο εύθραυστη.

5. Κληρονομικότητα

Σίγουρα τα γονίδια και σε αυτή την περίπτωση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο... «Αν στην οικογένειά υπάρχουν γυναίκες που άρχισαν να χάνουν τα μαλλιά τους σε μικρή ηλικία, τότε ίσως να είστε πιο επιρρεπείς στην τριχόπτωση» υποστηρίζουν οι δερματολόγοι.

6. Αναιμία

Σχεδόν μία στις 10 γυναίκες ηλικίας 20 έως 49 ετών έχει σιδηροπενική αναιμία (λόγω της έλλειψης σιδήρου)- ο πιο κοινός τύπος αναιμίας, βασικό σύμπτωμα της οποίας είναι μεταξύ άλλων και η τριχόπτωση. Μια εξέταση αίματος θα σας λύσει την απορία.

7. Υποθυρεοειδισμός

Πρόκειται για υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, του μικρού αδένα που βρίσκεται στο λαιμό και παράγει ορμόνες που είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό, καθώς και την ανάπτυξη των μαλλιών.

8. Δραματική απώλεια βάρους

Η ξαφνική απώλεια βάρους- που μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας διατροφικής διαταραχής- μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση των μαλλιών, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή. Παρατηρείται έλλειψη βιταμινών ή σημαντικών μεταλλικών στοιχείων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών.

9. Πολυκυστικές ωοθήκες

Μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων των πολυκυστικών ωοθηκών (διαταραχή περιόδου, αύξηση του σωματικού βάρους, ακμή, υπογονιμότητα) συμπεριλαμβάνεται και η αραίωση των μαλλιών.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης