Γιατί είναι τόσο σημαντικό να κοιμάσαι πριν τα μεσάνυχτα;

Μόλις μάθεις τους λόγους ίσως ξανασκεφτείς τα αδιάκοπα ξενύχτια…

Ακούμε διαρκώς από ειδικούς ότι πρέπει να κοιμόμαστε σίγουρα ένα οκτάωρο μέσα στην ημέρα και ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας είναι να πέφτουμε για ύπνο πριν τα μεσάνυχτα. Για να λέμε την αλήθεια, αυτό σίγουρα δεν το έκανες εν μέσω καραντίνας. Όλο και θα ξενυχτούσες βλέποντας σειρές ή ταινίες στο Netflix, θα έκανες chat με την κολλητή σου ή θα είχες στρεσαριστεί με όλες τις δυσάρεστες ειδήσεις που ακούγαμε καθημερινά. Αυτός, όμως, είναι και ο λόγος που ίσως τώρα νιώθεις εξαντλημένη και κουρασμένη.

Ο ύπνος, λοιπόν, πριν από τα μεσάνυχτα είναι πιο πολύτιμος από ό, τι νομίζεις. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Dr. Nerina Ramlakhan, ειδική στον ύπνο και συγγραφέα του βιβλίου «Tired But Wired: The Essential Sleep Toolkit», εξηγείται η επιστήμη πίσω από αυτό. «Όλα τα κύτταρα του σώματος συνδέονται με τις κινήσεις της γης και του φεγγαριού. Υπάρχει συγχρονισμός».

«Υπάρχει μια περιοχή στον εγκέφαλο, που ονομάζεται κιρκαδιανή, και βοηθά στο συγχρονισμό της κίνησης και της λειτουργίας όλων των κυττάρων του σώματος με τα επίπεδα φωτός και σκοτεινού περιβάλλοντος. Έτσι, όταν το επίπεδο φωτός πέφτει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, στέλνει ένα μήνυμα στην επίφυση μέσω των ματιών και όλα τα κύτταρα του σώματος αρχίζουν να προσαρμόζουν τις λειτουργίες τους», λέει η Ramlakhan.

Photo: @elliemaydonohoe

«Ουσιαστικά, το σώμα γνωρίζει καλά ότι το πιέζεις πέρα ​​από λογικά όρια παραμένοντας ξύπνια μέσα στο σκοτάδι και δε φοβάται να σε τιμωρήσει για αυτό. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην είναι σε θέση να σε βοηθήσει», συμπληρώνει.

Όπως επισημαίνει η Nerina Ramlakhan, ιδανική ώρα για ύπνο είναι γύρω στις 10.30 το βράδυ. «Τα 90 λεπτά ύπνου πριν τα μεσάνυχτα είναι μια από τις πιο δυναμικές φάσεις του ύπνου, γιατί είναι η στιγμή που το σώμα εφοδιάζεται με τη δύναμη που έχει χάσει όλη την ημέρα». «Το σώμα ανανεώνεται σε κάθε επίπεδο- σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά- και πιστεύω και πνευματικά. Η θεραπεία που υφίσταται το σώμα σε αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντική».

Αυτή η «θεραπεία», όμως, συμβαίνει και στο δέρμα μας. Η παραγωγή των δερματικών κυττάρων διπλασιάζεται στο διάστημα 11-4 τη νύχτα και αν έχεις κοιμηθεί πριν τις 11μ.μ. η ανανέωση της επιδερμίδας θα είναι ακόμα πιο ορατή την επόμενη μέρα.

Η ειδικός σημειώνει επίσης πόσο σημαντική είναι η αναδιοργάνωση του εγκεφάλου μέσα από τον ύπνο. «Όλες οι πληροφορίες που έχουμε δεχθεί στη διάρκεια της ημέρας οργανώνονται σε αυτήν τη φάση ύπνου, πριν τα μεσάνυχτα». Τέλος, σε αυτή τη φάση μειώνονται τα επίπεδα αδρεναλίνης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό αν αισθάνεσαι άγχος στην καθημερινότητά σου.

Αν, λοιπόν, έχεις συνηθίσει το τελευταίο διάστημα να κοιμάσαι αργά τη νύχτα και δυσκολεύεσαι να βάλεις ένα πρόγραμμα στον ύπνο σου, μην ανησυχείς. Υπάρχουν ειδικές δωρεάν εφαρμογές για το κινητό, που θα ανακαλύψεις στην παρακάτω gallery, και οι οποίες θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις το πρόγραμμα του ύπνου σου με ομαλό τρόπο.

Διάβασε ακόμα: 7 make up tips για να δείχνεις ακόμα πιο εντυπωσιακή στις φωτογραφίες

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης