Γιατί πίσω από κάθε επιδερμίδα βρίσκεται μία ανθρώπινη ιστορία
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από δερματολογικά προβλήματα, από παθήσεις του δέρματος που δεν επηρεάζουν απλώς την εμφάνιση, αλλά και την ποιότητα της ζωής τους: Από ακμή μέχρι ατοπικό έκζεμα και από δερματικές αλλεργίες μέχρι ουλές.
Πράγματι, στις μέρες μας πάνω από το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού ταλαιπωρείται από κάποιο δερματολογικό πρόβλημα, το οποίο δυσχεραίνει την καθημερινότητά του σε τομείς που συχνά δεν μπορούμε να αναλογιστούμε -και οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους στη συγκεκριμένη περίπτωση. Να αναφέρουμε απλώς ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι το 2050 το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει εμφανίσει κάποια αλλεργία, ενώ σε ό,τι αφορά στο σήμερα, οι επιπτώσεις των δερματικών παθήσεων στη ζωή όσων υποφέρουν από αυτές, φαίνεται πως λαμβάνει μεγάλες και ιδιαίτερα αρνητικές προεκτάσεις. Αρκεί να σημειώσουμε πως το 50% των ανθρώπων με ακμή φαίνεται πως απομονώνεται κοινωνικά, καθώς και ότι το 70% των ατόμων με ατοπικό έκζεμα υποστηρίζει πως δυσκολεύεται να πάει στην εργασία του, λόγω της κατάστασης του δέρματός του.
Τι δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία; Ότι η φροντίδα του δέρματος δεν είναι μόνο ζήτημα υγείας, αλλά και ζωής. Διότι εκτός από τη δυσφορία, τις ενοχλήσεις ή τη φαγούρα που μία δερματική πάθηση μπορεί να προκαλέσει, οι αλλαγές που επιφέρει στην εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου, μπορούν να αποδειχθούν αρκετές για να επηρεάσουν τη διάθεση, την αυτοπεποίθηση, την κοινωνική ζωή και την ψυχολογία του.
Ουσιαστικά, μία δερματική πάθηση μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο σε πολλούς τομείς -από την εργασία μέχρι τις κοινωνικές επαφές με τους γύρω του- έχοντας συνεπώς έναν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής του εν γένει. Για όλους τους παραπάνω λόγους και σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, πολλοί είναι οι ειδικοί που προσπαθούν να αναδείξουν τώρα τη σημασία της φροντίδας της επιδερμίδας και της προστασίας του ευαίσθητου δέρματος, υπενθυμίζοντάς μας ότι το δέρμα δεν είναι μόνο ζήτημα υγείας, αλλά και ζήτημα ζωής.
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr