5 λόγοι γιατί η ρετινόλη δεν πρέπει να λείπει από την skincare routine σου

5 λόγοι γιατί η ρετινόλη δεν πρέπει να λείπει από την skincare routine σου

H ρετινόλη είναι ένα star συστατικό με πολλαπλά οφέλη και οφείλεις να το εντάξεις στην skincare routine σου σήμερα κιόλας. Διάβασε γιατί.

Ο κόσμος της ομορφιάς είναι γεμάτος συστατικά και βιταμίνες. Από το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ, μέχρι τη νιασιναμίδη και τη βιταμίνη C, υπάρχουν δεκάδες επιλογές που μπορούν να προσφέρουν πολλά στην skincare routine σου, ένα όμως διαφέρει από όλα τα άλλα. Ο λόγος για τη ρετινόλη, τη «βασίλισσα» του skincare, για την οποία σίγουρα έχεις ακούσει. Πόσα όμως ξέρεις πραγματικά για αυτή; Σήμερα θα αναλύσουμε αυτό το star συστατικό και θα σου εξηγήσουμε ακριβώς το γιατί αξίζει μία θέση στην καθημερινή σου περιποίηση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι μια μορφή βιταμίνης Α και ανήκει στην οικογένεια των ρετινοειδών. Ρετινοειδή ονομάζονται όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α και αγαπάμε τη δράση τους, γιατί ενισχύουν την παραγωγή νέων κυττάρων στο δέρμα. Αυτό κάνει τη ρετινόλη ιδανική για την αντιμετώπιση των σημαδιών γήρανσης αλλά και για την αποκατάσταση της επιδερμίδας. Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, με εξαίρεση τις πολύ ευαίσθητες και τα οφέλη της είναι πολλαπλά. Και κάπως έτσι ερχόμαστε στο επόμενο θέμα μας: Γιατί πρέπει να εντάξεις τη ρετινόλη στην καθημερινή σου skincare routine.

#1 Λειαίνει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές

Η ρετινόλη διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που χαρίζει ελαστικότητα και σφριγηλότητα στο δέρμα. Όσο μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται και αυτό οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων και λεπτών γραμμών. Η ρετινόλη, επομένως, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου βοηθά στη λείανση ρυτίδων που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αλλά και στην πρόληψη από την εμφάνιση νέων. Ταιριάζει μόνο σε πιο ώριμες επιδερμίδες λοιπόν; Όχι και θα καταλάβεις παρακάτω το γιατί.

#2 Καταπολεμά την ακμή

Αν η ακμή είναι ένα από τα θέματα που σε απασχολούν σε σχέση με την επιδερμίδα σου, τότε η ρετινόλη είναι ο νέος skincare best friend σου. Βλέπεις, έχει αποδειχθεί κλινικά ότι η ρετινόλη μειώνει την παραγωγή σμήγματος και αποσυμφορεί τους πόρους, μειώνοντας ταυτόχρονα τις φλεγμονές και τα σημάδια που προκύπτουν εξαιτίας της ακμής. Και μιας που μιλήσαμε για σημάδια, η ρετινόλη δεν αντιμετωπίζει μόνο τα σημάδια της ακμής.

#3 Καταπολεμά τις δυσχρωμίες

Η ρετινόλη συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, πράγμα που βοηθά στη μείωση της εμφάνισης δυσχρωμιών, ηλιακών κηλίδων και πανάδων. Ακόμα, η χρήση προϊόντων με ρετινόλη βοηθά στη συνολική εμφάνιση της επιδερμίδας, χαρίζοντάς μας μια πιο λαμπερή και υγιή όψη. Δεν το καταφέρνει, ωστόσο, μόνο καταπολεμώντας τις δυσχρωμίες.

#4 Βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας

Η ρετινόλη βοηθά στην απολέπιση της επιδερμίδας, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και λειαίνοντας την επιφάνειά του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πιο λεία, απαλή και λαμπερή υφή και μία επιδερμίδα γεμάτη ζωντάνια και νεανικότητα. Μιλώντας όμως για νεανικότητα, η ρετινόλη έχει και έναν ακόμη ρόλο.

#5 Προλαμβάνει τα σημάδια γήρανσης

Εκτός από την αντιμετώπιση των υπαρχόντων σημαδιών γήρανσης, όπως αναφέραμε νωρίτερα, η ρετινόλη βοηθά στην πρόληψή τους. Ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου, κάνοντας απολέπιση και βοηθώντας την επιδερμίδα να διατηρήσει την υγρασία της, η ρετινόλη εξασφαλίζει ότι η επιδερμίδα θα έχει τα κατάλληλα εφόδια για να αντισταθεί στα σημάδια του χρόνου.

Έχουμε λοιπόν ένα συστατικό που κάνει πολλά, σε κάθε ηλικία και αντιλαμβάνεσαι γιατί λέμε ότι πρέπει να βρει τη θέση του -σήμερα κιόλας- στην καθημερινή σου ρουτίνα. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Έχουμε τις απαντήσεις και είναι απλές.

Πώς να εντάξεις τη ρετινόλη στη skincare routine σου

Η ρετινόλη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, όπως ερυθρότητα, ξηρότητα και ξεφλούδισμα, ειδικά στην αρχή της χρήσης της. Πρέπει άρα να ξεκινήσεις τη χρήση της φειδωλά. Ξεκίνα με μια μικρή ποσότητα, 2-3 φορές την εβδομάδα κατά την βραδινή σου skincare routine, και αύξησε σταδιακά τη συχνότητα ανάλογα με την ανοχή του δέρματός σου. Και να θυμάσαι: Είναι εξαιρετικά σημαντικό και απαραίτητο να χρησιμοποιείς αντηλιακό με υψηλό SPF κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η ρετινόλη αυξάνει την ευαισθησία της επιδερμίδας στον ήλιο.

Ένας ορός προσώπου και ένας ορός ματιών με ρετινόλη είναι ιδανικοί για να την εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα και να εκμεταλλευτείς τα οφέλη της άμεσα. Στην αγορά θα βρεις προϊόντα, όπως αυτά του brand Dr. Hedison, που περιέχουν διαφορετικά ποσοστά ρετινόλης, για αυτό το λόγο σου προτείνουμε να ξεκινήσεις με το χαμηλότερο ποσοστό.

Σχετικά με την υπόλοιπη ρουτίνα σου τώρα, η ρετινόλη συνδυάζεται ιδανικά με τα ακόλουθα συστατικά:

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην ενίσχυση της δράσης της ρετινόλης και στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών.

Υαλουρονικό οξύ: Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα πανίσχυρο ενυδατικό συστατικό, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της ξηρότητας που μπορεί να προκληθεί από τη ρετινόλη.

Νιασιναμίδη: Η νιασιναμίδη είναι ένα συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος, στην ενίσχυση του δερματικού φραγμού και στη μείωση της ερυθρότητας. Συνδυάζεται ιδανικά με τη ρετινόλη για την αντιμετώπιση της ακμής και των δυσχρωμιών.

Ανακεφαλαιώνοντας, η ρετινόλη είναι πράγματι, η «βασίλισσα» του skincare και αξίζει τη δική της θέση στη ρουτίνα σου όποια και αν είναι η δική σου skincare ανάγκη, αλλά και ηλικία. Αναζήτησε το κατάλληλο για εσένα προϊόν με ρετινόλη και δες την επιδερμίδα σου να μεταμορφώνεται με κάθε χρήση.