#tbt Mascara History: Τι σχέση μπορεί να είχαν οι…κροκόδειλοι με τη μάσκαρα;

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη

Μπορεί να μην το πιστέψεις αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό

Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς έδωσα σε μία από τις καλύτερές μου φίλες μία ολοκαίνουργια μάσκαρα. Καθώς βαφόμασταν λοιπόν και ενώ είχε φορέσει το προϊόν μόνο στο ένα της μάτι, ξεκινήσαμε να συζητάμε την τεράστια διαφορά που κάνει η μάσκαρα στο βλέμμα. Κάνει τα μάτια σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος και δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει χρόνος για μακιγιάζ, ένα πέρασμα με το «μαγικό» ραβδἀκι της μάσκαρα παίρνει μόλις μισό λεπτό και μεταμορφώνει το πρόσωπό μας. Κάπως έτσι ξεκίνησα να σκέφτομαι τη μάσκαρα και την ιστορία της και έκανα μία έρευνα για το σημερινό #tbt.

Κεφάλαιο πρώτο: Η μάσκαρα και οι κροκόδειλοι. Οι πρώτοι που ξεκίνησαν να βάφουν τις βλεφαρίδες τους ήταν οι Αιγύπτιοι. Για εκείνους, τα μάτια ήταν το παράθυρο στην ψυχή και έτσι, βάφοντάς το περίγραμμα και τις βλεφαρίδες τους με σκούρα χρώματα, τα προστάτευαν από το κακό και τα κακά πνεύματα. Με τι χρωμάτιζαν όμως τις βλεφαρίδες τους; Έφτιαχναν kohl που δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό, ασφαλές kohl. Ήταν ένα μείγμα από τα ορυκτά γαληνίτη, μαλαχίτη μαζί με τέφρα. Φυσικά αυτό το μείγμα ήταν σε μορφή πούδρας συνεπώς έπρεπε να βρουν μία κολλώδη φόρμουλα ώστε να μπορούν να το φορέσουν στα μάτια τους. Εδώ έρχονται οι κροκόδειλοι…

Οι πρώτες μάσκαρα ήταν ένα μείγμα από κόπρανα (ναι κόπρανα) κροκόδειλων, μέλι και kohl. Σύμφωνα με αρχαία κείμενα που βρέθηκαν, το μείγμα ήταν κολλώδες και πολύ έντονα μαύρο και το φορούσαν γυναίκες και άνδρες στα μάτια τους. Ξεκάθαρα δεν ήταν ούτε στο ελάχιστο ασφαλές αλλά σίγουρα δεν ήταν χειρότερο από τα μείγματα που ακολούθησαν στους επόμενους αιώνες.

FUN FACT: Για τους Ρωμαίους οι μακριές, γυριστές και έντονα μαύρες βλεφαρίδες ήταν σπουδαίο χαρακτηριστικό συνεπώς οι γυναίκες τις έβαφαν με kohl και στάχτη αλλά τις πρόσεχαν και πολύ. ο συγγραφέας Πλίνιος ο γηραιότερος, έγραψε βλέπεις ότι, οι βλεφαρίδες πέφτουν από το υπερβολικό σεξ (ναι, αυτό είπε) και έτσι οι γυναίκες τις φρόντιζαν καθώς δεν ήταν απλά όμορφο χαρακτηριστικό αλλά και ένδειξη της σεμνότητάς τους.

Η χρήση του kohl με κόπρανα κροκόδειλου ή όχι, συνεχίστηκε για αρκετό καιρό ώσπου η Βασίλισσα Ελισάβετ η πρώτη, έφερε στη μόδα τις… κόκκινες βλεφαρίδες. Όντας κοκκινομάλλα, οι βλεφαρίδες της ήταν κόκκινες και έγιναν το απόλυτο τrend της εποχής. Οι γυναίκες άφησαν λοιπόν στην άκρη το kohl και προσπαθούσαν να βάψουν τις βλεφαρίδες τους κόκκινες με μούρα και άλλες τοξικές ουσίες που συχνά οδηγούσαν σε τύφλωση. Fast forward στο 1800 και στη Βικτωριανή εποχή όπου οι βλεφαρίδες κάνουν το πιο… επίπονο comeback. Η μάσκαρα φτιαχνόταν στις κουζίνες των σπιτιών με στάχτη από τις λάμπες λαδιού και λίγο από το λάδι, κάτι που προκαλούσε τρομακτικούς ερεθισμούς. Γι᾽αυτό ένα Παριζιάνικο ινστιτούτο εφηύρε τις πρώτες ψεύτικες βλεφαρίδες αλλά μην χαμογελάς…

Οι βλεφαρίδες αυτές φτιάχνονταν από τα μαλλιά των πελατισσών και μετά ράβονταν (ναι, ρ-ά-β-ο-ν-τ-α-ν) στο βλέφαρο. Ήταν επίπονο και επικίνδυνο και χρησιμοποιούσαν κοκαΐνη για αναισθητικό #nocomment. Φυσικά πολλές γυναίκες προτιμούσαν το λάδι της λάμπας και τη στάχτη από τη βελόνα και την κοκαΐνη στα μάτια τους συνεπώς το trend δεν κράτησε πολύ. Δεν χρειάστηκε κιόλας γιατί η βαζελίνη ήρθε για να αλλάξει τα πάντα!

Με την εμφάνιση της βαζελίνης οι γυναίκες αναμείγνυαν στάχτη με αυτό το νέο συστατικό και έφτιαχναν τις δικές τους ασφαλείς μάσκαρα μέχρι που ήρθε ο Thomas Williams που έφτιαξε την πρώτη συσκευασμένη μάσκαρα του εμπορίου το 1915 για την αδελφή του Maybel. Χρησιμοποίησε βαζελίνη και άλλα υλικά για να φτιάξει την cake mascara και την ονόμασε… Μaybelline συνδυάζοντας το όνομά της: Maybel και το Vaseline. Η Maybelline mascara έγινε ανάρπαστη γιατί η πρακτική της συσκευασία περιείχε καθρέφτη αλλά και βουρτσάκι και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η μάσκαρα ήταν επιτέλους ασφαλής και δεν είχε να κάνει με κροκόδειλους ή τοξικά στοιχεία. Μη βιάζεσαι…

Με τη συνεχόμενη άνοδο των πωλήσεων της μάσκαρα, άλλαζαν και οι ανάγκες των γυναικών. Μοιραία λοιπόν δημιουργήθηκε η ανάγκη για αδιάβροχη μάσκαρα. Το 1938 δημιουργήθηκε η πρώτη αδιάβροχη μάσκαρα που περιέχει 50%... νέφτι. Εκτός του ότι μύριζε απαίσια, προκαλούσε εγκαύματα και ερεθισμούς και κάπου εκεί η Ηelena Rubinstein είπε enough is enough και δημιούργησε την πρώτη μάσκαρα σε tube με ραβδάκι και αυτή χρησιμοποιούμε ως σήμερα. Στις επόμενες δεκαετίες η μάσκαρα άλλαξε, εξελίχθηκε και μεταμόρφωσε τα μάτια μας ανάλογα με τις ανάγκες μας και τη λατρεύουμε. Δεν ξέρουμε ωστόσο αν θα φτάναμε σε… κροκοδείλια ή με νέφτι άκρα για να αποκτήσουμε μεγάλες, γυριστές και μαύρες βλεφαρίδες αλλά σίγουρα χαιρόμαστε που δεν χρειάζεται να το κάνουμε. Ραντεβού τώρα την επόμενη Πέμπτη…

Διάβασε ακόμα: #tbt Στα 60’s δεν ήσουν fashionable την Πρωτοχρονιά χωρίς ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στα μαλλιά

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης