#tbt Ceruse: Το πρώτο μεικάπ ήταν κυριολεκτικά θανατηφόρο…

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη

Μάθε για την αλλόκοτη ιστορία του

Μία ακόμα Πέμπτη ξημέρωσε και συνειδητοποίησα μόλις ότι, τα #tb της ομορφιάς εξελίσσονται σε μικρές, αυτοτελείς ιστορίες τρόμου χωρίς να το θέλω. Την περασμένη εβδομάδα σου μίλησα για την αλλόκοτη ιστορία του ρουζ το οποίο πήγαινε χέρι-χέρι με το πρώτο μεικάπ -το ceruse- και πολλά ερωτηματικά γεννήθηκαν, κυρίως όταν ανέφερα ότι, η Βασίλισσα Ελισσάβετ η Ι θάφτηκε με πολλά εκατοστά από αυτό το κατασκεύασμα στο πρόσωπό της. Το γεγονός αυτό ιντίγκαρε πολλές και έτσι αποφάσισα να μιλήσω για το ceruse σήμερα, το οποίο ήταν θανατηφόρο κυριολεκτικά. Πάμε όμως πίσω στην αρχή…

Πίνακας «Η Αφροδίτη και οι Τρεις Χάριτες» Sandro Botticelli

Στην Ευρώπη του 16ο αιώνα, το πάλλευκο, πορσελάνινο δέρμα ήτα πιο σημαντικό από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό ομορφιάς. Ήταν ενδεικτικό αριστοκρατικής καταγωγής και απόλυτης θηλυκότητας συνεπώς, όλες οι κυρίες της καλής κοινωνίας το ήθελαν. Τονίζω εδώ το «καλής κοινωνίας» καθώς οι αγρότισσες που εργάζονταν στην ύπαιθρο δεν μπορούσαν να έχουν ολόλευκο δέρμα αφού ο ήλιος τους έδινε χρώμα υγείας. Ούτε να το ακούσουν αυτό βέβαια οι high society ladies οι οποίες προτιμούσαν να μοιάζουν με πτώματα και να χρησιμοποιούν το πιο τοξικό κατασκεύασμα που μπορούσαν για να αποκτήσουν ολόλευκη επιδερμίδα. Κεφάλαιο ceruse λοιπόν…

Original ceruse

Το ceruse ήταν λευκός μόλυβδος αναμειγμένος με ξύδι, νερό ή και ασπράδι αβγού. Οι υπηρέτριες των κυριών αναμείγνυαν τον μόλυβδο με το ξύδι , το νερό και το ασπράδι (για πιο σταθερό αποτέλεσμα) και στη συνέχεια το περνούσαν σαν μάσκα σε όλο το πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ με τη μόνη διαφορά ότι δεν το αφαιρούσαν. Το άφηναν εκεί για να κάνει την όψη λευκή, το δέρμα smooth και να καίει την επιδερμίδα αργά δηλητηριάζοντας την κυρία. Μάλιστα, επειδή το μείγμα περιείχε αβγό, οι κυρίες δεν γελούσαν για να μην «σπάσει» η μάσκα και γενικά απέφευγαν τις πολλές εκφράσεις. Αν σκεφτούμε όμως ότι το ceruse προκαλούσε και κώφωση τότε οι κυρίες δεν θα είχαν πρόβλημα να μείνουν ανέκφραστες και στον κόσμο τους αφού δεν θα άκουγαν τίποτα.

Η Cate Blanchett ως Βασίλισσα Ελισσάβετ Ι

Αντιλαμβάνεσαι ότι μιλάμε για κάτι πολύ λάθος στον πυρήνα του και όχι μόνο για την απώλεια της ακοής. Η δηλητηρίαση από μόλυβδο οδηγεί στον πολύ βασανιστικό θάνατο καθώς προκαλεί πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων και παρενέργειες που ούτε να τις φανταστείς δεν χρειάζεται. Το χειρότερο όμως είναι ότι, όσο περισσότερο φορούσαν το ceruse, τόσο περισσότερο το είχαν ανάγκη. Πιο πάνω μιλήσαμε για εγκαύματα και δεν υπερβάλλαμε. Ο μόλυβδος δημιουργούσε πληγές και σημάδια τα οποία ήθελαν να καλύψουν και ο μόνος τρόπος ήταν... περισσότερο ceruse. Δημιουργούσαν έτσι έναν θανατηφόρο και τραγικό φαύλο κύκλο. Γιατί; Θα σου πω μία ιστορία.

Fun fact: Μία από τις παρενέργειες του ceruse ήταν και η τριχόπτωση και γι’ αυτό πολλές γυναίκες έχαναν τα φρύδια τους. Δεν τις πείραζε όμως, φορούσαν ψεύτικα φτιαγμένα από γούνα ποντικιών.

Η Maria Gunning, Countess of Coventry

Όχι, δεν θα αναφέρω ξανά την Ελισάβετ, το beauty freak που έκανε το ceruse μόδα αλλά θα σου πω για μία καλλονή που έζησε έναν αιώνα μετά. Τι; Νόμιζες ότι το ceruse εξαφανίστηκε τον 17ο αιώνα; ΛΑΘΟΣ! Ήταν πιο δημοφιλές από ποτέ και το φορούσαν γυναίκες που το είχαν ανάγκη αλλά και άλλες που δεν το χρειάζονταν. Μία από αυτές που δεν το χρειαζόταν ήταν και η Maria Gunning, Countess of Coventry. Η ομορφιά της ήταν παροιμιώδης και λέγεται ότι, όταν έβγαινε για τον περίπατό της στο Hyde Park, χρειαζόταν φρουρά για να απομακρύνει τους θαυμαστές της. Η Maria λοιπόν φορούσε φανατικά ceruse και δηλητηριώδες ρουζ που φτιαχνόταν από αρσενικό. Δηλητηρίαζε λοιπόν τον εαυτό της και κατέστρεφε το δέρμα αλλά και το πρόσωπό της, τα δύο πράγματα που την έκαναν ένα από τα πρώτα It girls του κόσμου. Η Maria είχε και μία ακόμη πρωτιά όμως, πέθανε σε ηλικία 27 ετών από δηλητηρίαση εξαιτίας του μόλυβδου και έγινε έτσι το πρώτο θύμα των καλλυντικών ή «θύμα της ματαιοδοξίας» όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο τύπος της εποχής.

Fun fact: Το ceruse χρησιμοποιούνταν για να λειάνει τους ρόζους και τα ανοίγματα στα ξύλινα έπιπλα από τους επιπλοποιούς…#nocomment

Αυτό ήταν λοιπόν το πρώτο μεικάπ. Ένα κατασκεύασμα που κάλυπτε το δέρμα και το έκαιγε ενώ δηλητηρίαζε αργά τις γυναίκες που αναγκάζονταν να το φορούν γιατί πολύ απλά δεν ήξεραν τι τους συμβαίνει και για ποιο λόγο. Η ματαιοδοξία λοιπόν ήταν θανατηφόρα για πολύ καιρό και στέρησε από τον κόσμο καλλονές όπως η Countess of Coventry αλλά και ποιος ξέρει πόσες ακόμη. Ραντεβού την επόμενη Πέμπτη και υπόσχομαι να ελαφρύνω το κλίμα…

Διάβασε ακόμα: #tbt Ντροπή, θυμός, δηλητήριο και θάνατος: Το ρουζ έχει συναρπαστική ιστορία

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης