We went there: Όλα τα περίεργα σημεία που εμφανίζεται η τριχοφυΐα & γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό
Θηλές, κοιλιά, πιγούνι, λαιμός… Η τριχοφυΐα μπορεί να εμφανιστεί σε μέρη που σε σοκάρουν αλλά θέλω να ηρεμήσεις λίγο, είναι απόλυτα φυσιολογικά όλα και δεν είσαι η μόνη…
Οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, έχουν τριχοφυΐα αλλά δεν έχουν όλοι τα ίδια άγχη σχετικά με αυτή. Οι άνδρες για παράδειγμα δεν αγχώνονται για το μπικίνι και τις μασχάλες τους γιατί δεν τους είπε ποτέ κανείς να αγχωθούν. Αντιθέτως, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι γυναίκες βομβαρδιζόμαστε από πρότυπα που έχουν τρίχες μόνο στο κεφάλι. Το υπόλοιπο σώμα «επιβάλλεται» να είναι smooth και κάπως έτσι, χτίστηκε μία ολόκληρη βιομηχανία.
Η επανάσταση ωστόσο έχει αρχίσει. Οι τρίχες έχουν αρχίσει να μην είναι ο δαίμονας, συνεχίζουν όμως να σοκάρουν, αλλά κυρίως σοκάρουν εμάς, όταν εμφανίζονται σε «περίεργα» σημεία. Ποια είναι όμως τα περίεργα σημεία; Οι θηλές, ο λαιμός και το πιγούνι, τα δάχτυλα χεριών και ποδιών, η κοιλιά.
Αν το σκεφτείς όμως, δεν είναι καθόλου περίεργα. Σου φαίνονται περίεργα γιατί είσαι κορίτσι και τα κορίτσια δεν έχουν τρίχες εκεί. Στα πόδια ναι, στις μασχάλες και το μπικίνι ναι, στα χέρια –λίγο- ναι. Είναι σα να επιτρέπεται να είναι απαράδεκτο (ναι εννοώ ακριβώς αυτό που έγραψα) το να έχεις τρίχες σε εκείνα τα σημεία ενώ στα άλλα, τα περίεργα, είναι ανήκουστο.
Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το πώς διαχειρίζονται την τριχοφυΐα τους οι γυναίκες
Σα να μην έφτανε αυτό νιώθεις ίσως και μόνη. Μπορεί να νομίζεις ότι, μόνο σε εσένα έχει μοιράσει αυτό το κακό «χαρτί» η μοίρα. Ίσως να νομίζεις πώς μόνο εσύ έχεις τρίχες στις θηλές και στο λαιμό σου. Αφενός δεν είσαι μόνη, πολλές γυναίκες και ΟΛΟΙ οι άνδρες έχουν τρίχες σε αυτά ακριβώς τα σημεία. Είναι φυσιολογικό, δεν είναι περίεργο, τίποτα στη φύση του ανθρώπινου σώματος δεν είναι περίεργο.
Δεν είναι καν αντιαισθητικό, αν πάρουμε σαν δεδομένο, ότι δεν είναι απαραίτητο να συμμορφωνόμαστε με τα πρότυπα άλλων γυναικών ή και του περιβάλλοντός μας, όσον αφορά στην εμφάνισή μας. Και μετά τον μεγάλο πρόλογό μου, έλα να μιλήσουμε για τρίχες, για να καταλάβεις ότι δεν είναι κακό, να μάθεις τι μπορείς να κάνεις για αυτές ανάλογα με το σημείο στο οποίο εμφανίζονται και κυρίως, να καταλάβεις ότι δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι, είναι όλες φυσιολογικές.
Τριχοφυΐα στις θηλές
Υπολογίζεται ότι, περίπου το 30% των γυναικών έχουν κάποιου είδους τριχοφυΐα στο στήθος και συγκεκριμένα στις θηλές τους. Αυτό το ποσοστό μάλιστα, ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού πολλές γυναίκες κρύβουν το «πρόβλημα» από τον γιατρό, ακόμα και τις αισθητικούς τους.
Όπως οι περισσότερες περιοχές του δέρματος όμως, έτσι και η θηλαία άλω (θηλή) περιλαμβάνει θύλακες τρίχας, επομένως δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι, αυτοί οι θύλακες των τριχών βγάζουν τρίχες. Τακτικές ορμονικές αλλαγές από θέματα όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση ή φαρμακευτικές αγωγές όπως τα αντισυλληπτικά, μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη τριχών και είναι όλα απόλυτα νορμάλ.
Νορμάλ είναι και όταν οι τρίχες στην θηλή οφείλονται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αλλά, αν υποψιάζεσαι κάτι τέτοιο, κοίταξέ το. Όχι για να απαλλαγείς από τις τρίχες, για να ρυθμίσεις το θέμα. Όσο για την αποτρίχωση, το τσιμπιδάκι σου θα κάνει τη δουλειά αν σε ενοχλούν πολύ και μπορείς να μιλήσεις με τον γιατρό σου για άλλες μεθόδους, πιο μόνιμες.
Fun fact! Οι περισσότερες γυναίκες έχουν 2-15 τρίχες σε κάθε πλευρά,.
Τριχοφυΐα στην κοιλιά
Εδώ οι τρίχες μπορεί να είναι πολύ ξανθές ή πολύ σκούρες, ανάλογα με το χρώμα της επιδερμίδας ή των μαλλιών της κάθε γυναίκας και ναι, καλά το κατάλαβες: Και αυτές φυσιολογικές είναι! Όπως και η τριχοφυΐα στις θηλές, η τριχοφυΐα στην κοιλιά οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές και μπορείς να τις αφαιρέσεις με λέιζερ, με κερί ή και με χαλάουα.
Τριχοφυΐα στην κοιλιά: Είναι απόλυτα φυσιολογική και μπορείς να την κάνεις ό, τι θέλεις!
Τριχοφυΐα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών
Κάποιες γυναίκες έχουν πολλές τρίχες στα δάχτυλα, και κάποιες άλλες έχουν λίγες. Πολλές είναι σκούρες και έντονες ενώ αρκετές είναι πιο ανοιχτόχρωμες. Όλες τις έχουμε όμως ΣΕ ΚΆΠΟΙΑ μορφή οπότε, δεν έχει νόημα να νομίζεις ούτε ότι είσαι μόνη, ούτε και το προκάλεσες στον εαυτό σου με το ξυραφάκι.
Σε αντίθεση με το τι μπορεί να νόμιζες ή να έχεις διαβάσει, το ξυράφι δεν προκαλεί πιο έντονη τριχοφυΐα, είναι μύθος. Μπορείς να τις ξυρίσεις αν θέλεις, να τις αφαιρέσεις με χαλάουα, να κάνεις λέιζερ ή οτιδήποτε άλλο θέλεις.
10+1 celebrities που είναι τόσο συμφιλιωμένες με την τριχοφυΐα τους όσο δεν φαντάζεσαι
Τριχοφυΐα στον λαιμό και το πιγούνι
Μία στο τόσο, μπορεί να κοιτάζεσαι και να παρατηρείς τρίχες στο πιγούνι ή τον λαιμό σου. Είναι σχεδόν πάντα οι ίδιες (ή μόνο μία) και οφείλονται στις απόλυτα φυσιολογικές, ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου. Αν βέβαια έχεις πολύ έντονη τριχοφυΐα, τότε πρέπει να κάνεις μερικές εξετάσεις.
Υπάρχει πιθανότητα οι ορμόνες σου να έχουν απορρυθμιστεί και να πρέπει να τις βάλεις σε σειρά. Όχι, όχι για να απαλλαγείς από την τριχοφυΐα, αυτό δεν θα γίνει. Άπαξ και ενεργοποιηθεί ο θύλακας, δεν υπάρχει επιστροφή Οι ορμόνες σου δεν είναι ένας διακόπτης on/off για την τριχοφυΐα. Είναι ένα σκέτο On. Πλατείασα όμως. Γιατί πρέπει να κάνεις εξετάσεις;
Γιατί οι ορμόνες σου δεν ευθύνονται μόνο για την τριχοφυΐα, πρέπει να είναι ρυθμισμένες για να λειτουργεί συνολικά καλά το σώμα σου. Οι τρίχες σου είναι φυσιολογικές στο σύνολό τους και έτσι πρέπει να τις αντιμετωπίζεις. Τώρα το αν θα τις αφαιρέσεις είναι καθαρά θέμα δικό σου. Για εμάς εδώ στο beauty department δεν υπάρχουν πρέπει και μη, η κάθε μία κάνει ό, τι θέλει με το σώμα και τις τρίχες της και αυτή είναι η χαρά (μία από τις λίγες) του να ζεις στην εποχή μας.
Gigi Hadid: H... τριχοφυΐα και η απίστευτος σάλος που έχει ξεσπάσει