Hey candle lover! Tips για να μην μαυρίζουν τα αρωματικά κεριά σου και να μυρίζουν πάντα τέλεια

Δεν πονάει κάτι περισσότερο την ψυχούλα μου, από τα αρωματικά κεριά που έχουν μαυρίσει από λάθος χρήση. Σήμερα τα λέμε όλα και δεν αφήνουμε κανένα κερί να μαυρίσει…

Έχω πολλές εμμονές και αυτό βγαίνει προς τα έξω (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη). Έχω εμμονή -μεταξύ άλλων πολλών- με τα αρώματα, την περιποίηση προσώπου και μαλλιών, με το South Park, τους Red hot Chili Peppers, τον Ron Burgundy, τα donuts και τα αρωματικά κεριά. Τεράστια εμμονή με τα αρωματικά κεριά…

Μάλιστα, ένα φεγγάρι, προσπάθησα να φτιάξω τα δικά μου. Μελέτησα στους πόσους βαθμούς πρέπει να προστίθενται τα αιθέρια έλαια, το πάχος του φυτιλιού για σωστή καύση, τα ιδανικά ml για τέλειο αρωματικό αποτέλεσμα, τη διαφορά ανάμεσα στο κερί σόγιας, το κερί καρύδας και το μελισσοκέρι… Το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον απογοητευτικό ωστόσο, και τα παράτησα.

Συνέχισα λοιπόν να αγοράζω τα κεριά μου και έφτασα να σου γράφω αυτό το άρθρο σήμερα, γιατί είχα πρόσφατα μία κουβέντα σχετικά με ένα κακοποιημένο κερί που είδα στο story φίλης (;). Ήταν ένα κερί από λατρεμένο brand, με εξαιρετικό άρωμα (πολύ καλή επιλογή), μαύρο, μίζερο και ταλαιπωρημένο.



Πόνεσε η ψυχούλα μου με το θέαμα. Τα κεριά χρειάζονται φροντίδα και αγάπη, κυρίως αν είναι από brands που φτιάχνουν κεριά-κοσμήματα. Όπως σου είπα, μελέτησα ΠΟΛΥ τα κεριά και, το να παράγεις ένα κερί που θα κάνει όλο το σπίτι να μυρίζει και θα έχει αρωματικά layers είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο.

Απαιτεί expertise και πολύ καλή πρώτη ύλη, γι’ αυτό και δεν πρέπει να φερόμαστε άσχημα στα κεριά που αγοράζουμε. Όχι, δεν πρέπει να τους βάζουμε La Mer και να τους τραγουδάμε για καληνύχτα. Δεν πρέπει όμως και να τα φυσάμε με όλη μας τη δύναμη, δεν πρέπει να τα ανάβουμε βιαστικά και κυρίως, δεν πρέπει να τα αφήνουμε στη μοίρα τους. Θα σου τα εξηγήσω όλα.

10 ευωδιαστά κεριά για να φτιάξεις ατμόσφαιρα και να μην βγεις από το σπίτι

The miserable black blackness

Ένα από τα πιο συνηθισμένα και… ορατά προβλήματα που προκύπτουν από την κακή χρήση των κεριών, είναι το μαυρισμένο container. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσα στο γυαλί συσσωρεύεται κάπνα aka αιθάλη. Οποιοσδήποτε τύπος κεριού μπορεί να δημιουργήσει αιθάλη. Το φαινόμενο είναι συχνότερο στα φθηνά κεριά παραφίνης, συνεπώς, όταν προκύπτει και σε ακριβότερα κεριά τότε μιλάμε για ΠΟΛΥ λάθος χρήση.



Η αιθάλη που λες, μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και ένας από τους κυριότερους λόγους είναι η μεγάλη φλόγα. Η μεγάλη φλόγα προκαλείται από το πολύ μεγάλο φυτίλι. Ένα μεγάλο φυτίλι και άρα μια μεγάλη φλόγα, οδηγούν στο γρήγορο λιώσιμο περισσότερου κεριού, πράγμα που δίνει στα κεριά περισσότερο καύσιμο. Αυτό το αυξημένο καύσιμο οδηγεί σε ατελή καύση, η οποία με τη σειρά της, οδηγεί σε αιθάλη και κατάμαυρα βαζάκια επάνω σε -κατά τα άλλα-stylish coffee tables.

Είναι μία αλυσιδωτή αντίδραση που μπορείς να αποφύγεις απλά κόβοντας το φυτίλι λίγο κάθε φορά πριν ανάψεις το κερί. Το κοντό φυτίλι σημαίνει τέλεια και ομοιόμορφη καύση χωρίς κάπνα aka αιθάλη. Και μιας που το έφερε η κουβέντα…

Το ανομοιόμορφο κάψιμο

Άπειρα κεριά έχουν φτάσει στα σκουπίδια πριν από την ώρα τους γιατί κάηκαν ανομοιόμορφα, στραβά και άδικα. Ο κυριότερος λόγος για αυτό είναι το ότι βιάστηκες να τα σβήσεις. Όχι, δεν εννοώ το κακό σβήσιμο, εννοώ το σβήσιμο πριν περάσει αρκετή ώρα. Βλέπεις, για να καεί ένα κερί σωστά, πρέπει να το αφήσεις αναμμένο ώσπου να γίνει υγρή όλη του η επιφάνεια. Αν δημιουργηθεί ένα pool μόνο και εσύ το σβήσεις, το κερί θα κρυώσει έτσι και θα συνεχίσει να καίγεται με αυτό το μοτίβο.



Είναι το λεγόμενο candle memory, αυτή η μάστιγα. Κάτι άλλο που κάνει τα κεριά να καίγονται άσχημα και στραβά (και δημιουργεί πολλή αιθάλη επίσης) είναι αυτό το μαύρο μανιτάρι που δημιουργείται στην άκρη του φυτιλιού όταν το σβήσεις. Αν δεν το κόψεις πριν ανάψεις ξανά το κερί σου, η φλόγα που θα δημιουργήσει αυτό το «μανιτάρι», θα είναι πολύ ογκώδης.

Δεν θα είναι μία λεπτή και ντελικάτη φλόγα που θα κάψει το κερί σου όμορφα και σωστά, αλλά μία πύρινη μπάλα από την κόλαση, έτοιμη να καταβροχθίσει τα έλαια και την ψυχή του κεριού σου. Εκτός από αυτό, θα μυρίσει καμένο. Ναι, ναι, θα μυρίσει καμένο ακόμα και αν είναι πολύ ακριβό το κερί σου, πολύ απλά γιατί η φλόγα της κόλασης θα κατακάψει τα αιθέρια έλαια γρήγορα και βίαια.

Όλα αυτά φυσικά δεν τα θέλουμε γι’ αυτό ανάβουμε το κερί μας κάποια στιγμή που δεν θα χρειαστεί να το σβήσουμε βιαστικά, το αφήνουμε να καεί σωστά (έστω την πρώτη φορά) και κόβουμε το φυτίλι πριν το ξανανάψουμε.



Τα αξεσουάρ

Άλλες, πιο εμμονικές beauty (ναι, υπάρχουν) θα σου έλεγαν να μην φυσάς τη φλόγα, αλλά να λυγίζεις το φυτίλι ώστε να σβήσει η φλόγα μέσα στο λιωμένο κερί. Υπάρχουν διάφορα fancy αξεσουάρ σβησίματος κεριών αλλά δεν χρειάζεσαι κάτι από αυτά. Φύσα απαλά το κερί σου και όλα θα πάνε καλά, και αν θέλεις να επενδύσεις σε ένα πράγμα τότε αγόρασε καπάκια.

Τα περισσότερα καλά κεριά έχουν καπάκι. Έχουν καπάκι, γιατί το καπάκι (ωραία λέξη το καπάκι) προστατεύει το κερί από τη σκόνη. Η σκόνη, όταν καίγεται μυρίζει και αλλοιώνει την αρωματική εμπειρία που μπορεί να σου χαρίσει το κεράκι σου. Αν προσθέσεις σε αυτό την πύρινη μπάλα της κόλασης, έχεις ένα not cute αποτέλεσμα που, εμένα προσωπικά, με κάνει να δακρύζω από λύπη.

Φέρσου λοιπόν καλά στα κεριά σου και εκείνα θα σε αποζημιώσουν. Θα φτιάξουν ατμόσφαιρα, θα σε χαλαρώσουν, θα σε κάνουν να νιώσεις όμορφα.

Αρωματικά κεριά που μπορείς να αγοράσεις online για… άλλο level χαλάρωσης

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης