Το γιασεμί είναι το άρωμα της ευτυχίας και εδώ θα βρεις τα 10 καλύτερα

Το γιασεμί είναι ένα από τα πιο πολύτιμα συστατικά της αρωματοποιίας και η ιστορία του θα σε συναρπάσει. Διάβασέ την εδώ και δες 10 αρώματα που το περιέχουν.

Το γιασεμί είναι γνωστό στην Ινδία ως «Η Βασίλισσα της Νύχτας» εξαιτίας του μεθυστικού αρώματος που είναι εντονότερο το βράδυ. Η «Βασίλισσα της Νύχτας» είναι ένα λευκό λουλούδι, με γλυκό, φρουτώδες και ζωηρό άρωμα, και θα μπορούσαμε εύκολα να πούμε ότι είναι και η βασίλισσα της αρωματοποιίας. Βλέπεις, το γιασεμί είναι πρώτο φυτό που καλλιεργήθηκε μόνο για το άρωμά του.

Το γιασεμί και το τριαντάφυλλο είναι οι δύο «θεμελιώδεις λίθοι» της αρωματοποιίας. Το γιασεμί βρίσκεται παντού, σε δεκάδες αρώματα όμως… δεν είναι όλα τα γιασεμιά ίδια. Υπάρχει μία παντοτινή διαμάχη ανάμεσα στους οίκους αρωματοποιίας σχετικά με το γιασεμί, με κάθε οίκο να καυχιέται για την ποιότητα του δικού του γιασεμιού.

Jasmine Origins

Οι ρίζες του ξεκινούν από τις πλαγιές των Ιμαλαΐων ή της Περσίας (οι γνώμες διίστανται) όμως, το γιασεμί και από τους -beauty addict- Αιγύπτιους από τις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ. Στην Ινδία, η καλλιέργειά του αναπτύχθηκε στην πόλη Madurai τον 5ο αιώνα π.Χ. όπου, εξαιτίας του μεθυστικού του αρώματος, συνδέθηκε με τον Kâma, τον αντίστοιχο δικό μας θεό Έρωτα. Σύμφωνα με τον θρύλο, οι άκρες των βελών του αποτελούνταν από 5 αρωματικά λουλούδια, με το γιασεμί να συμβολίζει τη κρυφή αγάπη.

Ροζ πιπέρι: Δεν έχει καμία σχέση με το απλό πιπέρι και είναι πιο πικάντικα αισθησιακή νότα

Στην Ευρώπη, το γιασεμί συνδέεται με την Παναγία, και το συναντάμε σε πολλές χριστιανικές σκηνές της Αναγέννησης, σε στεφάνια ή συγκεντρωμένο σε ανθοδέσμες στα χέρια του Χριστού ή της Μητέρας του. Αν και άρχισε να καλλιεργείται στην Ανδαλουσία από τον 12ο αιώνα, τον 16ο αιώνα ήταν που βρήκε πραγματικά τη θέση του στον δυτικό πολιτισμό.

Το 1548 καλλιεργούνταν εντατικά στους κήπους του Λονδίνου, ενώ τον 17ο αιώνα, οι κατασκευαστές γαντιών της Grasse το χρησιμοποίησαν για να αρωματίσουν τα γάντια τους, μια καινοτομία που μετέτρεψε την πόλη των βυρσοδεψεών στην παγκόσμια πρωτεύουσα του αρώματος.

Υπάρχουν πάνω από 200 είδη γιασεμιού, αλλά δύο είναι τα πιο περιζήτητα: Το πρώτο είναι το Jasminun grandiflorum και το Sambac Jasmine. Ο οίκος Chanel έχει τα δικά του χωράφια με Jasminun grandiflorum στη Grasse. Είναι ένα γιασεμί με μεγάλα άνθη και πολύ χαρακτηριστικό άρωμα που ευδοκιμεί στην περιοχή της Grasse γι’ αυτό, συχνά, αναφέρεται και ως «Γιασεμί Grasse». Το Sambac Jasmine είναι γνωστό και ως γιασεμί της Τοσκάνης ή αραβικό γιασεμί, και έχει εξίσου μεθυστική και πολύτιμη μυρωδιά.

Βενζόη: Το πολύτιμο «δάκρυ» που μυρίζει βανίλια και ανατολή βρίσκεται μέσα στα πιο ιδιαίτερα αρώματα

So precious

Όσο υπέροχο και αν είναι λοιπόν το γιασεμί, άλλο τόσο ευαίσθητο είναι κατά τη συγκομιδή του. Καθώς το άνθος είναι εύθραυστο, πρέπει να συλλέγεται την αυγή και να γίνεται η απόσταξή του το συντομότερο δυνατό. Ανάλογα με το αν θα μαζευτεί νωρίς ή αργά το πρωί, το αρωματικό του προφίλ θα αλλάξει. Τα πρωινά γιασεμιά είναι πιο πράσινα και λουλουδάτα και με πιο έντονα στοιχεία από musk. Το βραδινό γιασεμί είναι πιο φρουτώδες και αισθησιακό.

Όπως αντιλαμβάνεσαι επομένως, το γιασεμί δεν έχει μία και μόνο μυρωδιά. Το κάθε absolute γιασεμιού έχει τον δικό του χαρακτήρα. Κάποια είναι γλυκά, άλλα μοσχομυριστά, άλλα πράσινα. Είναι εκπληκτικό το πώς το ίδιο φυτό μπορεί να μυρίζει τόσο διαφορετικά ανάλογα με το πού καλλιεργείται. Η ιδιοφυΐα των αρωματοποιών λοιπόν, είναι στη γνώση που απαιτείται για να ταιριάξουν το κατάλληλο γιασεμί με τις κατάλληλες νότες, ώστε να έχουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Mind Blowing Facts

Βλέπεις, το γιασεμί οφείλει το μεθυστικό του άρωμα σε ένα κοκτέιλ μορίων, δύο από τα οποία είναι η ινδόλη και το methyl dihydrojasmonate. Πίστεψέ με, δεν θα σου κάνω μάθημα χημείας ούτε και θα βαρεθείς. Είναι mind blowing το γιασεμί όταν μάθεις λίγα περισσότερα για τη χημεία του. Θα στα πω λοιπόν πολύ απλά…

Νερολί: Το συστατικό που οφείλουμε στην ταπεινή νεραντζιά θα γίνει η νέα σου εμμονή

Το μόριο της ινδόλης δίνει στο γιασεμί έναν ζωώδη, αισθησιακό και μάλιστα… ενοχλητικό χαρακτήρα, καθώς η ινδόλη βρίσκεται στα ανθρώπινα κόπρανα (#truestory). Αυτή η παράξενη αρωματική ένωση εξηγεί την έλξη που έχουν πολλοί άνθρωποι για το γιασεμί καθώς, εκτός από το ότι παράγεται από τη δική μας… βακτηριακή χλωρίδα (για να το πω κομψά), η ινδόλη είναι ένα παράγωγο της τρυπτοφάνης, του αμινοξέος που είναι ο πρόδρομος της σεροτονίνης, του μορίου της ευτυχίας δηλαδή.

Όσο για τον γλωσσοδέτη methyl dihydrojasmonate, είναι το μόριο που απομονώθηκε από τον Doctor Démole, και δίνει στο γιασεμί την φρεσκάδα του, τη λάμψη του, ελαφρύνοντας τη βαρύτητα των άλλων ενώσεων. Είναι –αν μου επιτρέπεις- η ψυχή του οσφρητικού αριστουργήματος της φύσης που ονομάζεται γιασεμί. To methyl dihydrojasmonate πατενταρίστηκε το 1962 και ονομάστηκε Hedione, από την Ελληνική λέξη Ηδονή, και όχι άδικα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το Hedione, ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη περιοχή του γυναικείου υποθαλάμου, η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση και τη σεξουαλική συμπεριφορά.

10 αρώματα που μυρίζουν φρεσκοπλυμένα t-shirt, μπουγάδες και βόλτες κάτω από ανθισμένες νεραντζιές

«La Fleur»

Το γιασεμί λοιπόν είναι ένα πολύτιμο συστατικό για πάρα πολλούς λόγους μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά. To γιασεμί είναι βλέπεις, ένα από τα πιο ακριβά συστατικά στην αρωματοποιία. Σκέψου ότι χρειάζονται περίπου 8.000 άνθη διαλεγμένα με το χέρι, προκειμένου να παραχθεί 1 ml του jasmine absolute. Δεν είναι τυχαίο άρα το ότι, το γιασεμί, είναι γνωστό και απλά ως «La Fleur» στον κόσμο των αρωμάτων.

«Το λουλούδι» η «Βασίλισσα της Νύχτας» το υπέροχο γιασεμί λοιπόν που ανθίζει τον Μάϊο και γεμίζει το ανοιξιάτικο αεράκι με την ευωδιά του, είναι sexy, θηλυκό, ρομαντικό, ξυπνά αναμνήσεις, ένστικτα και… διαφορετικές πλευρές του εαυτού μας. Είναι το άρωμα της ευτυχίας με λίγα λόγια, και τα παρακάτω αναδεικνύουν κάθε του πλευρά μοναδικά. Ναι, είναι τα δικά μου αγαπημένα αλλά θα γίνουν και δικά σου…

Bare skin: Τα πιο καυτά αρώματα μυρίζουν όπως το δέρμα σου αλλά καλύτερα

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης