Σπυράκια: Ένας SOS οδηγός για να τα προλάβεις αλλά και να απαλλαγείς πιο γρήγορα από αυτά

Κάποια τα νιώθουμε να δημιουργούνται, κάποια άλλα είναι ήδη εκεί όταν ξυπνάμε το πρωί, ο λόγος για τα σπυράκια που μας ταλαιπωρούν τόσο πριν βγουν, όσο και αφού κάνουν την εμφάνισή τους. Γι’ αυτό ετοιμάσαμε έναν οδηγό με tips από τους ειδικούς, και προϊόντα που θα μας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσουμε σε κάθε τους στάδιο.

Έχω γράψει και έχω σβήσει πολλές φορές αυτή την εισαγωγική πρόταση (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) γιατί δεν ξέρω τι να πρωτοπώ για τα σπυράκια. Είναι ένα πρόβλημα, με το οποίο οι περισσότερες έχουμε έρθει αντιμέτωπες, και μία –άνιση- μάχη που έχει χρειαστεί να δώσουμε. Τα σπυράκια βλέπεις, δεν κάνουν διακρίσεις, και δεν υπακούν σε αυστηρούς κανόνες.

Το ότι έχεις πατήσει (και περάσει) τα 30, δεν σημαίνει ότι άφησες πίσω σου την εφηβική ηλικία και άρα τα σπυράκια. Υπάρχει η ακμή ενηλίκων. Το ότι δεν είχες ποτέ ιδιαίτερο πρόβλημα ακμής, δεν σημαίνει ότι δεν θα ξυπνήσεις ένα πρωί με κάποιο τεράστιο σπυράκι στο πιγούνι, επειδή περιμένεις να αδιαθετήσεις. Υπάρχει η ορμονική ακμή. Το ότι προσέχεις πάρα πολύ την επιδερμίδα σου, την καθαρίζεις σωστά και την φροντίζεις, δεν σημαίνει ότι δεν θα αρχίσεις να βγάζεις σπυράκια χωρίς λόγο. Υπάρχει η ακμή που προκαλείται από το stress.

Προσωπικά έχω έρθει αντιμέτωπη με σπυράκια που οφείλονται στην ορμονική ακμή, με σπυράκια που απέκτησα εξαιτίας του stress, με σπυράκια που προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα της «υπερφόρτωσης» της επιδερμίδας μου με προϊόντα. Με αφορμή λοιπόν το τελευταίο –και πολύ δύσκολο- σπυράκι που κλήθηκα να αντιμετωπίσω, αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί ένας οδηγός, ένα «σχέδιο δράσης» αν θέλεις, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σπυράκια σε κάθε τους στάδιο.

Κάποια βλέπεις, τα νιώθουμε να δημιουργούνται και κάποια τα εντοπίζουμε αφού έχουν δημιουργηθεί. Μπορούμε να τα σταματήσουμε; Μπορούμε να επιταχύνουμε την επούλωσή τους; Μπορούμε να τα εξαφανίσουμε; Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα σου τις δώσω μετά από επικοινωνία με τους δερματολόγους συνεργάτες μας, και έπειτα από εκτενέστατη έρευνα. Εσύ ωστόσο, δεν πρέπει να βασιστείς μόνο σε αυτά που θα σου παραθέσω σε αυτό το άρθρο, η επικοινωνία με τον δερματολόγο σου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα όπως η ακμή, πρέπει να είναι η πρώτη σου κίνηση.

Τι κάνουμε όταν νιώθουμε το σπυράκι να σχηματίζεται

Θα ξεκινήσω ανάποδα, με το τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις όταν νιώθεις ένα σπυράκι να σχηματίζεται: Να το πειράξεις. Για την ακρίβεια, δεν πρέπει τα χέρια σου να πλησιάσουν την περιοχή, εκτός και αν τα έχεις απολυμάνει. Τα χέρια σου (όσο καλά και αν τα πλένεις, όσο αντισηπτικό και αν φοράς) μεταφέρουν μικρόβια, και το τελευταίο που θέλεις είναι μολύνσεις που θα επιταχύνουν την εμφάνισή του.

Καθαρισμός

Διατηρώντας την επιδερμίδα σου καθαρή, βοηθάς στον περιορισμό του προβλήματος. Περίμενε όμως, μην σπεύσεις να βρεις το πιο σκληρό καθαριστικό προσώπου για λιπαρές επιδερμίδες και επιδερμίδες με ακμή. Αν δεν έχεις τέτοια επιδερμίδα, θα κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Αν δηλαδή, η επιδεμρίδα σου είναι ξηρή και απλά εμφάνισες ένα σπυράκι, χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό για επιδερμίδες με ακμή, το μόνο που καταφέρνεις είναι να «|μπερδέψεις» την επιδερμίδα σου. Μην βιάζεσαι λοιπόν.

Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα απαλό καθαριστικό προσώπου με σαλυκιλικό οξύ και ήπιους καθαριστικούς παράγοντες. Όποιος και αν είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου, τα παρακάτω θα σε βοηθήσουν πολύ, τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και στην αντιμετώπιση.

Ρετινόλη η θαυματουργή

Η ρετινόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στις ατέλειες του προσώπου. Αν λοιπόν νιώθεις ότι κάποιο σπυράκι πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του, βάλε τη ρετινόλη στο «παιχνίδι» και συγκεκριμένα στη βραδινή σου ρουτίνα.

Γενικά, αν είσαι πάνω από 30, η ρετινόλη είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος ενάντια σχεδόν σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσεις με την επιδερμίδα σου (από ρυτίδες και χαλάρωση, ως ακμή και θαμπή όψη). Αν θέλεις μερικές προτάσεις για ήπια προϊόντα ρετινόλης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, έχουμε τα τέλεια εδώ…

Με σωστό καθαρισμό και ρετινόλη, μπορεί να καταφέρεις να σταματήσεις ένα σπυράκι πριν εμφανιστεί. Τα σπυράκια όμως, όπως είπαμε ήδη, δεν υπακούν σε αυστηρούς κανόνες και μπορεί να μην καταφέρεις να τα αποτρέψεις. Ώρα να δούμε τι θα κάνεις αν τελικά εμφανιστούν στο πρόσωπό σου.

Τι κάνουμε αφού εμφανιστεί ένα σπυράκι

Θα ξεκινήσω και πάλι ανάποδα, λέγοντάς σου τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις: Να το σπάσεις. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το κάνεις να αργήσει να φύγει και να το μολύνεις. Η ανάγκη να ασχοληθείς μαζί του ωστόσο είναι μεγάλη και την σέβομαι απόλυτα γι’ αυτό θα σου πω πώς πρέπει να κινηθείς, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Προσδιόρισε τι σπυράκι είναι

Σπυράκι από σπυράκι διαφέρει και το ίδιο ισχύει για την αντιμετώπισή τους. Η μάχη λοιπόν κρίνεται στην σωστή «διάγνωση» και στη σωστή δράση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σε απασχολήσει λοιπόν, είναι να προσδιορίσεις με τι σπυράκι έχεις να κάνεις. Υπάρχουν 5 διαφορετικά είδη:

  1. Λευκά στίγματα: Προκαλούνται από τη συσσώρευση σμήγματος, βακτηρίων P.acnes, κερατίνης και πρωτεΐνης κυττάρων του δέρματος.
  2. Μαύρα στίγματα: Το χρώμα τους οφείλεται στην οξείδωση του σμήγματος και –σπάνια- μπορεί να γίνουν φλεγμονώδεις αν τους πειράξουμε.
  3. Κόκκινα σπυράκια: Ονομάζονται και βλατίδες. Είναι φλεγμονώδη ερεθισμένα σπυράκια που συνοδεύονται από πόνο ή/και από κνησμό.
  4. Κίτρινα σπυράκια: Ονομάζονται και φλύκταινες. Είναι φλεγμονώδη σπυράκια τα οποία περιέχουν πύον και μπορεί να συνοδεύονται από ενόχληση.
  5. Εσωτερικά σπυράκια: Είναι γνωστά και ως οζίδια. Είναι μεγάλα στρογγυλά σπυράκια με φλεγμονή κάτω από το δέρμα και συνοδεύονται από αρκετό πόνο.

Κομπρέσες

Αφού προσδιορίσεις τι σπυράκι έχεις να αντιμετωπίσεις, θα κινηθείς και ανάλογα και οι κομπρέσες είναι το πρώτο σου βήμα.

Για λευκά και κίτρινα σπυράκια: Ζεστές κομπρέσες

Οι ζεστές κομπρέσες θα μειώσουν τη φλεγμονή και την ερυθρότητα στην περιοχή και θα μαλακώσουν το δέρμα, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει το σπυράκι να ανοίξει και να στραγγίξει μόνο του. Αυτό είναι και το καλύτερο σενάριο. Πώς θα τις κάνεις;

Βούτα λίγο βαμβάκι σε ΧΛΙΑΡΟ νερό (ναι, με κεφαλαία) και βάλτο επάνω στο σπυράκι χωρίς να πιέζεις. Κάνε επαναλήψεις στις κομπρέσες για 10-15 λεπτά και έπειτα μην κάνεις τίποτα άλλο.

Για κόκκινα και εσωτερικά σπυράκια: Κρύες κομπρέσες

Οι κρύες κομπρέσες θα σε ανακουφίσουν καθώς αυτά τα σπυράκια περιλαμβάνουν και πόνο. Παράλληλα ωστόσο θα μειώσουν την φλεγμονή και την ερυθρότητα, βελτιώνοντας την εμφάνισή τους. Πώς θα κάνεις κρύες κομπρέσες;

Βουτώντας ένα βαμβάκι σε κρύο νερό και τοποθετώντας το επάνω στο σπυράκι χωρίς πίεση. Μην βάλεις πάγο, το ξέρω πώς το σκέφτηκες. Τα κρύο νερό αρκεί. Κάνε επαναλήψεις για 10-15 λεπτά και μετά άφησε το σπυράκι στην ησυχία του.

Με τις κομπρέσες προετοιμάζεις την περιοχή και ικανοποιείς ως ένα βαθμό την ανάγκη να πειράξεις το σπυράκι σου. Έπειτα έρχονται οι θεραπείες.

Θεραπείες

Στην αγορά υπάρχουν πολλά SOS προϊόντα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν υπάρχουν «μαγικά φίλτρα» και δεν υπάρχει ένα προϊόν που εξαφανίζει τα σπυράκια.

Αν υπήρχε, θα στο είχα ήδη. Το σπυράκι, άπαξ και εμφανιστεί, πρέπει να «κάνει τον κύκλο του». Τα SOS προϊόντα aka οι θεραπείες, απλά βοηθούν στη διάρκεια αυτού του κύκλου και στην εμφάνιση της επιδερμίδας σου στο μεσοδιάστημα. Οι δικές μου αγαπημένες είναι οι παρακάτω και σου τις προτείνω με όλη μου την αγάπη γιατί με έχουν βοηθήσει πράγματι πολύ.

Προϊόντα διπλής δράσης

Οι κομπρέσες και τα SOS προϊόντα γίνονται στο σπίτι, όταν δεν σε βλέπει κανείς και δεν πειράζει αν το πρόσωπό σου είναι ερεθισμένο. Επειδή ωστόσο δεν μπορείς να κλειστείς στο σπίτι μέχρι να εξαφανιστεί ένα σπυράκι, και επειδή σίγουρα θα θέλεις να το καλύψεις, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική.

Το μακιγιάζ και τα καλυπτικά προϊόντα, μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα, συνεπώς πρέπει να επιλέξεις προϊόντα διπλής δράσης. Είναι προϊόντα κάλυψης που παράλληλα αντιμετωπίζουν τα σπυράκια και τα καλύτερα –αν με ρωτάς- είναι τα παρακάτω.

The tea tree trick

Αν βέβαια δεν θέλεις να επενδύσεις σε ειδικά προϊόντα για το ένα σπυράκι που μπορεί να έχεις βγάλει, μπορείς να επιστρατεύσεις τις «δυνάμεις» του tea tree oil. Αραίωσε μία σταγόνα tea tree oil σε δύο κουταλιές της σούπας νερό. Βούτα μια μπατονέτα σε αυτό και πέρνα τη από το σπυράκι. Έπειτα, βάλε από πάνω το κονσίλερ ή το μεικάπ σου.

Οι αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του tea tree oil θα βοηθήσουν στη μείωση της ερυθρότητας και του πρηξίματος και δεν θα επιτρέψουν στο μακιγιάζ να δημιουργήσει προβλήματα. Είναι ένα DIY tip με το οποίο συμφωνούν οι δερματολόγοι και κάπως έτσι φτάνουμε στους αστικούς μύθους για τα σπυράκια…

Urban legends

Θα έχεις διαβάσει πολλά «γιατροσόφια» τα οποία υπόσχονται να κάνουν θαύματα για ένα σπυράκι, και μάλιστα άμεσα. Τα έχω δοκιμάσει εγώ όλα για να μην χρειαστεί να το κάνεις εσύ και μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι, το να βάλεις οδοντόκρεμα σε ένα σπυράκι δεν θα σε βοηθήσει. Το να κάνεις μάσκα με ασπιρίνη… Meh… είναι σα να μην κάνεις τίποτα. Το να βάλεις Vicks σε ένα σπυράκι είναι απλά αστείο, και το να του βάλεις μέλι, κακό δεν θα κάνει αλλά δεν θα δεις καμία διαφορά.

Άσε λοιπόν τα γιατροσόφια και μην ξεχνάς, το δέρμα της κάθε μίας μας είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά –συχνά και άσχημα- στις λάθος «θεραπείες» που μπορεί να διαβάσεις.

The aftermath

Τι γίνεται τώρα μετά το σπυράκι… ό, τι γινόταν και πριν, εκτός και αν παρατηρείς πολλά σπυράκια και νιώθεις πώς ίσως το πρόβλημα αποκτά έκταση. Τότε επισκέπτεσαι άμεσα τον δερματολόγο σου και ακολουθείς τις συμβουλές του κατά γράμμα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, συνεχίζεις την περιποίηση της επιδερμίδας σου κανονικά, φροντίζοντας να την καθαρίζεις σωστά, να την ενυδατώνεις αποτελεσματικά και να την προστατεύεις από τον ήλιο. Προσωπικά, μετά από «μεγάλες μάχες» με σπυράκια, φροντίζω να προσθέτω ΄στη ρουτίνα μου -για 2 εβδομάδες τουλάχιστον- ένα προϊόν που βοηθά στην ενδυνάμωση του δερματικού φραγμού.

Ο δερματικός φραγμός είναι το σύστημα άμυνας της επιδερμίδας και χρειάζεται λίγη βοήθεια για να επανέλθει. Αγαπημένοι οροί για την ενδυνάμωση του δερματικού φραγμού είναι οι παρακάτω και σου συστήνω να έχεις πάντα έναν stand by.

Και να θυμάσαι

Τα σπυράκια μπορούν να φύγουν. Άλλα γρήγορα, άλλα δύσκολα, και άλλα μπορεί να μείνουν μαζί μας ακόμα και για χρόνια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ορίζουν την ομορφιά μας ούτε την ποιότητά μας. Είναι απλά εχθροί και είμαστε όμορφες είτε έχουμε σπυράκια είτε όχι.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης