Δέκα iconic beauty looks από video clips των 90’s

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Δέκα iconic beauty looks από video clips των 90’s

Κάποια έγιναν τάση, κάποια άλλα απλά τα θαυμάσαμε, αλλά όλα (μαζί με τη μουσική) μας έμειναν αξέχαστα!

H γενιά των 90’s, αυτοί δηλαδή που είναι γεννημένη στην αρχή της δεκαετίας του 80, πέρασε το πρώτο μισό της ζωής της χωρίς την σύγχρονη τεχνολογία (internet, smartphones κλπ). Εγώ (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) ανήκω σε αυτή τη γενιά. Στα νιάτα μου, για τα καλοκαίρια των οποίων μιλάμε σήμερα, δεν είχαμε YouTube και spotify και για να ακούσουμε μουσική αγοράζαμε κασέτες και CD, βάζαμε ραδιόφωνο ή τηλεόραση. Τα μουσικά κανάλια είχαν την τιμητική τους και ο ερχομός του Ευρωπαϊκού Mtv άλλαξε τα πάντα για εμάς.

Με τις ώρες παρακολουθούσαμε το ένα video clip μετά το άλλο, ακούγοντας τα νέα τραγούδια και «ζαχαρώνοντας» τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες στο σαλόνι της μαμάς. Αν μου έλεγες τότε ότι, σε 20 χρόνια, τα video clips δεν θα είναι ό, τι πιο hot υπάρχει, θα γελούσα δυνατά και θα σου έλεγα «Talk to the hand». Να όμως που τα χρόνια πέρασαν και, όχι μόνο δεν βλέπουμε τόσα video clips, αλλά δεν τα παρακολουθούμε καν στην τηλεόραση, μόνο στα κινητά μας. Η ομορφιά που άλλοτε ορίζονταν από τις πασαρέλες ΚΑΙ τα μουσικά βίντεο δεν επηρεάζεται και τόσο πλέον, αλλά κάποια looks και videos έχουν παραμείνει iconic.

via GIPHY

Θέλοντας λοιπόν να θυμηθώ τα καλοκαίρια της νιότης μου και τα beauty looks που όρισαν τη γενιά μου και «γεννήθηκαν» μέσα από τα video clips, έφτιαξα μία λίστα. Παρακάτω, θα δεις τα εν λόγω video clips και θα σου εξηγήσω πώς επηρέασε το κάθε ένα look εκείνα τα καλοκαίρια. Τα καλοκαίρια που την έβγαζες με ανεμιστήρα στο σπίτι ή το εξοχικό, με «χιόνια» στην οθόνη και με την ένταση χαμηλά γιατί κοιμούνταν οι γονείς (ή οι παππούδες) στο άλλο δωμάτιο. Έχουμε και λέμε λοιπόν…

George Michael, Freedom! 1990

Καμία λίστα με τραγούδια και videos από τα 90’s, που σέβεται τον εαυτό της, δεν θα μπορούσε να μην ξεκινά με το συγκεκριμένο τραγούδι και clip. Ο George Βλέπεις, αφού δήλωσε ότι δεν θα ξαναπατούσε μπροστά σε κάμερα, εμπνεύστηκε από το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue του 90 από τον Peter Lindbergh και έκανε την ανατροπή. Έβαλε τα εμβληματικά σούπερ μόντελ της δεκαετίας του '90, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Christy Turlington και Tatjana Patitz να πρωταγωνιστήσουν και ο ίδιος εμφάνισε το πρόσωπό του μόνο στο τέλος του clip πίσω (see what he did there) από μία κάμερα.

Fun fact! Τα πλατινέ μαλλιά της Linda Evangelista ήταν έκπληξη! Τα είχε βάψει το προηγούμενο, μία απόφαση της στιγμής ενώ βρισκόταν σε φωτογράφηση με τον Steven Meisel. Όταν την είδαν, όλοι νόμιζαν ότι φορά περούκα!

Τα μαλλιά στο video είχε κάνει ο τότε πρωτοεμφανιζόμενος, master σήμερα, Guido Palau και το μακιγιάζ η ανεπανάληπτη makeup artist Carol Brown. Τα υπόλοιπα είναι music, video και beauty ιστορία. Ποιο look να διαλέξεις και ποιο να αφήσεις; Πώς να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη; Πώς να ξεπεράσεις αυτό το αριστούργημα; Σόρι κιόλας, δεν γίνεται.

Madonna, Vogue 1990

…και προφανώς συνεχίζουμε με την Madonna και το Vogue γιατί δεν γίνεται αλλιώς, δεν επιτρέπεται αλλιώς βασικά. Κοντά πλατινέ μαλλιά, κόκκινα χείλη , ελιά στο άνω χείλος και υπέροχα ατημέλητα φρύδια: Αυτή είναι η Madonna που αγαπήσαμε και αυτή είναι στο video που επηρέασε μία ολόκληρη γενιά (και ακόμα την επηρεάζει). Σχετικά με το κόκκινο κραγιόν τώρα, αν και ασπρόμαυρο το clip, ξέρουμε ότι τα χείλη είναι κόκκινα γιατί μιλάμε για τη Madonna. Ξέρουμε μέχρι και ποιο κραγιόν φορά στο συγκεκριμένο clip. Είναι το ίδιο που φορού σε όλη την Blonde Ambition Tour που ξεκίνησε αμέσως μετά τα γυρίσματα: Το Russian Red Της MAC.

Το video του Vogue γυρίστηκε σε μόλις 16 ώρες και ήταν το underdog που ήρθε για να σαρώσει τα βραβεία και τις καρδιές μας. Μας έκανε όλους να χορεύουμε σαν τρελοί και να κάνουμε το ίδιο ακόμα και τόσα χρόνια μετά όποτε το ακούμε. Δεν θα ξεχάσω μάλιστα όταν, με έναν κολλητό μου, προσπαθήσαμε να αναπαράγουμε την ατμοσφαιρική εικόνα του video με ένα εξίσου ατμοσφαιρικό photoshooting με φωτογραφική μηχανή μίας χρήσης και τα κοστούμια του μπαμπά μου. Ήταν Αύγουστος με 40 βαθμούς. Λιώσαμε. Οι φωτογραφίες ήταν όλες κουνημένες. Τις έχω ακόμα σε κορνίζα στο γραφείο του σπιτιού μου.

Fun Fact! Το βίντεο του Vogue ήταν επίσης η πρώτη φορά που η Madonna εμφανίστηκε με το εμβληματικό κωνικό σουτιέν Jean-Paul Gaultier.

Chris Isaak, Wicked Game 1991

Έλα τώρα… Η Helena Christensen κυλιέται στην άμμο με grunge σβησμένο μολύβι στα μάτια και τα δικά μας μάτια δάκρυζαν σε κάθε κοντινό. Πόσα βαρελάκια είχα κάνει στην άμμο, με φόβο να έρθει η Greenpeace να με ρίξει στη θάλασσα, νομίζοντας ότι «το ‘χω»; Κανείς δον το’χει, μόνο η Helena το ‘χε και μας το έδωσε απλόχερα. Από τα μαλλιά, το grunge μακιγιάζ, το μαύρο μπικίνι-εσώρουχο…

Είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα τραγούδια και ένα iconic beauty moment που ξεσήκωσε τα κοριτσόπουλα όπως εγώ, τα οποία ξεχύθηκαν στις αμμουδιές και πολύ πιθανόν να έπαθαν και κάποια ουρολοίμωξη. Άξιζε και θα το ξαναέκανα αν ήμουν στα teens μου, τώρα απλά φοβάμαι ότι θα με δείτε στον Ευαγγελάτο…

Janet Jackson, That’s the Way Love Goes 1993

Πόσο λατρεύω αυτό το τραγούδι! Το είχα στο repeat για μήνες και ένα ολόκληρο καλοκαίρι κόντεψα να πάθω θερμοπληξία φορώντας διαρκώς ένα τεράστιο τζιν του πατέρα μου για να μοιάζω με την Janet. Από τα καφέ χείλη και τα λεπτά φρύδια, στο βαρύ contouring και την ελαφριά σκιά όλο το look της Janet σε αυτό το video είναι iconic και… trending αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Έχει μείνει στην ιστορία (τουλάχιστον για εμένα) γιατί είναι γήινο, αισθησιακό χωρίς να είναι προκλητικό και με έκανε να βαφτώ έτσι, πράγμα που με τη σειρά του, με έκανε να νιώθω πολύ όμορφη… Σπάνιο για ένα κορίτσι που μεγάλωσε στα 90’s #iykyk.

Aerosmith, Crazy 1994

Η Alicia Silverstone than η teen «βασίλισσα» του Mtv, έχοντας ήδη πρωταγωνιστήσει σε άλλα 2 iconic videos (Cryin’ και Amazing) ενώ η Liv Tyler, κόρη του Steven Tyler, έκανε το ντεμπούτο τους. Το video και η θεματολογία του σόκαρε ελαφρώς και σήμερα θα είχε γίνει #cancel από την πρώτη σκηνή, αλλά άφησε ιστορία.

Fun fact! Όταν οι παραγωγοί του clip προσέλαβαν την Liv Tyler ΔΕΝ ήξεραν ότι είναι κόρη του Steven… Δεν το έβλεπαν;

Κάθε σκηνή, κάθε καρέ του video είναι ένα grunge όνειρο και ένα beauty moment. Χωρίς στιλιζαρισμένα μαλλιά, χωρίς μακιγιάζ, μόνο με τη φρεσκάδα και το edge της νιότης στα 90’s, τα 2 αυτά κορίτσια μας έκαναν να ονειρευόμαστε ότι το σκάμε από το σχολείο για μία περιπέτεια με ατημέλητα μαλλιά και χαμηλοκάβαλα παντελόνια.

No Doubt, Don’t Speak 1995

Προφανώς και δεν μπορούμε να μιλάμε για την ομορφιά στα 90’s music videos χωρίς να αναφερθούμε στην Gwen Stefani. Θα περίμενε κανείς να βάλω στη λίστα το «Just a Girl» αλλά έχω τεράστια αδυναμία στο «Don’t Speak». Η Gwen ήταν η επιτομή του cool girl της δεκαετίας του '90 με τα κατακόκκινα signature χείλη, τα πλατινέ 30’s μαλλιά και το Indian beauty mark ανάμεσα στα δραματικά λεπτά φρύδια.

Ήταν το κορίτσι που θαύμαζα, αλλά ήξερα ότι ποτέ δεν θα μπορέσω να αντιγράψω. Προσπάθησα δηλαδή και η απόπειρά μου απέτυχε παταγωδώς. Υπήρχε βλέπεις μόνο μία Gwen και ήταν αυτή που από τον λαιμό και πάνω ήταν στάρλετ του παλιού Hollywood, ενώ από τον λαιμό και κάτω ήταν το πιο grunge κορίτσι του Mtv.

Fun fact! Το τραγούδι Don’t Speak, μιλά για τον δεσμό της με τον μπασίστα του συγκροτήματος με τον οποίο η Gwen είχε εμμονή. Ήταν ο πρώτος της έρωτας!

Alanis Morissette, Ironic 1996

Είναι το τραγούδι που με έκανε να χάσω τη φωνή μου -γιατί το ούρλιαζα- όταν αγόρασα το άλμπουμ. Είναι επίσης το video clip που με ενέπνευσε να κάνω τα μαλλιά μου κοτσιδάκια και να κυκλοφορώ έτσι ένα καλοκαίρι ολόκληρο, σε σημείο που κάηκε το κρανίο μου στο οποίο δεν έβαζα αντηλιακό. Είναι ένα υπέροχο τραγούδι και ένα iconic video clip με μία Alanis παιδούλα και fresh faced, όπως όλες εμείς που την παρακολουθούσαμε να γίνεται star.

Το ironic θα μείνει στην ιστορία για την σκηνοθεσία του και για τα μαλλιά της Alanis που ήταν ο ορισμός του grunge και τα οποία ποτέ δεν κατάφερα να αποκτήσω. Το ακούω ακόμα και σήμερα και, αν το ακούς αυτή τη στιγμή, μην τραγουδάς με μισόκλειστο στόμα… Open wide όπως η Alanis στο clip και θα το ευχαριστηθείς περισσότερο.

Fun fact! Όλο το άλμπουμ «Jagged Little Pill» είναι ένα έπος, σπεύσε στο spotify να το ακούσεις και βάλτο στην καλοκαιρινή σου λίστα.

Spice Girls, Wannabe 1996

Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω με αυτό… Είχε τόσα beauty moments όσες και οι πωλήσεις του single! Κάθε Spice Girl είχε το δικό του look και όλα απευθύνονταν σε κάποια από εμάς. Όπως και αν ήσουν εκείνη την εποχή, ταυτιζόσουν με ένα Spice Girl και εγώ ήμουν η Scary Spice. Μην ρωτήσεις γιατί, δεν έχει γιατί, μόνο «Zig a Zig AAAA» εκείνον τον Ιούλιο του 1996 που το video clip έφτασε στις οθόνες μας και μας μούρλανε.

Ξεκάθαρα δεν μπορούσε να λείπει από τη λίστα αυτό το video clip και αυτά τα iconic κορίτσια που δημιούργησαν τάσεις, μας έκαναν να χορεύουμε και να βάζουμε ακόμα και σήμερα το Wannabe στη διαπασών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Fun fact! H Geri πλησίασε τον τότε πρωθυπουργό Tony Blair στα Brit Awards το 1996, λέγοντας: "Κύριε Blair, είμαι η Geri και συμμετέχω σε ένα συγκρότημα αποκλειστικά για κορίτσια. Θα γίνουμε τεράστιες! Πρόκειται να τα καταφέρουμε! Θα σας ενδιέφερε να εμφανιστείτε στο πρώτο μας Video;»

Britney Spears, Hit me Baby 1998

Και φτάσαμε στο τραγούδι που ακόμα τραγουδάω στο αυτοκίνητο και όσο πλένω τα πιάτα, αλλά και στο video με ένα από τα πιο iconic beauty moments των 90’s: Τα κοτσιδάκια της Britney. Τα ήθελα, τα έκανα, δεν είχα πομ πον για τα μαλλιά και είχα χρησιμοποιήσει μεγάλα λαστιχάκια. Με κάθε τίναγμα του κεφαλιού μου στον ρυθμό, ενώ προσπαθούσα να αντιγράψω τη χορογραφία, το μέταλλο από τα old school λαστιχάκια χτυπούσε όπου έβρισκε. Στα μάτια μου, στα δόντια μου (πάλι καλά που δεν τα έσπασα), στον καθρέφτη γιατί ήμουν πολύ κοντά…

Η Britney ήταν και είναι είδωλο και ήμουν η πρώτη που αναφώνησα μαζί με τον Chris Crocker «LEAVE BRITNEY ALONE! LEAVE HER ALONE!». To συγκεκριμένο video σημάδεψε τα καλοκαίρια μου, ευθύνεται για πληγές στο κορμί μου και για τις πιο fun αναμνήσεις μου.

Fun fact! Η ιδέα για το video ήταν της Britney για την οποία «πάτησε πόδι». Οι managers της είχαν θεωρήσει ότι είναι καλή ιδέα να την βάλουν να προσγειωθεί στον Άρη σε αυτό το Video clip και η Britney απάντησε: «yeah, no!».

Brandy & Monica, The Boy Is Mine 1998

Το ξέρω όλο απ’ έξω και ποτέ δεν διάλεξα με ποια από τις δύο είμαι να ξέρεις. Είναι το τραγούδι που σιγοτραγούδησες χωρίς να το ξέρεις και που τα beauty looks του έγιναν viral. Γκρι και καφέ σκιές, καφέ glossy χείλη και καφέ ρουζ: Αν τα 90’s ήταν μακιγιάζ, θα ήταν αυτό. Δεν είναι τυχαίο που και σήμερα είναι τάση αυτό το μακιγιάζ!

Ναι, αυτό το τραγούδι μου θυμίζει καλοκαίρι γιατί και εγώ βαφόμουν με το μακιγιάζ της μαμάς μου έτσι στις διακοπές και φανταζόμουν ότι παίζω στο συγκεκριμένο Video clip. Και πάλι, μην ρωτήσεις γιατί, δεν είχαμε Internet στα 90’s και φανταζόμασταν πολλά πράγματα…

Fun fact! Τα κορίτσια δεν τα πήγαιναν καλά, καθόλου καλά και όπως είχαν δηλώσει στο παρελθόν, δεν άντεχαν καν να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο.

Αυτά είχα λοιπόν για εσένα σήμερα, ελπίζω να τα ακούσεις και να τα δεις όλα και για να μην σε αφήσω έτσι με μόνο 10 τραγούδια, πάρε και μερικά honorable mentions…

Let's go κλιπ πεταλούδες!!

Έλα το καρέ με κόκκινο κραγιόν και επιδερμίδα νεκρού!

Πάμε ξυρισμένο κεφάλι και καφέ μακιγιάζ στα μάτια!

Έλα ok chica Geri, εξαιτίας σου λιποθυμούσα από την πείνα...

Πάμε futuristic frosted μακιγιάζ κορίτσια!

Yas Queen με matchy μακιγιάζ πριν γίνει τάση!

Δες όλο το αφιέρωμα εδώ