Πιτυρίδα; 3 βασικά DIY βήματα για να απαλλαγείς από αυτήν

Δήμητρα Λυγίζου-Κάρλου

Μάθε την επιστημονική αιτία αλλά και τι να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις

Τι είναι η πιτυρίδα;

Το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής είναι χωρισμένο σε πέντε στιβάδες. Στην ανώτερη στιβάδα βρίσκονται οι τριχοφυείς αδένες οι οποίοι συγκρατούν κατά μέσο όρο 100 με 150.000 τρίχες. Τα κύτταρα στο βολβό της τρίχας διαιρούνται πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλα κύτταρα στον ανθρώπινο οργανισμό, συγκεκριμένα κάθε 23 με 72 ώρες. Έτσι, η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων στο τριχωτό της κεφαλής γίνεται πολύ πιο γρήγορα αν αναλογιστεί κανείς ότι για το πρόσωπο χρειάζονται 28 μέρες. Όταν όμως αυτός ο κύκλος της ανανέωσης ολοκληρώνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα τότε έχουμε σαν αποτέλεσμα την πιτυρίδα όπου τα κύτταρα, αντίθετα με το φυσιολογικό, απομακρύνονται κατά μάζες .(μαζική απόπτωση). Σύμφωνα με έρευνες της P&G η πιτυρίδα καταστρέφει τα μαλλιά κάνοντάς αδύναμα, άτονα με τάση τριχόπτωσης.

Αντιμετώπιση :

  1. Σε μισό ποτήρι νερού πρόσθεσε το συνηθισμένο σαμπουάν σου, λιώσε δύο ασπιρίνες και ανακάτεψε το μείγμα. Μούσκεψε τα μαλλιά σου και άφησε τη σαπουνάδα στο κεφάλι για ένα ή δύο λεπτά. Ξέπλυνε καλά και λούσου ξανά άλλη μία φορά.
  2. Επίλεξε ένα αντιπιτυριδικό σαμπουάν που περιέχει στη σύνθεσή του οξέα φρούτων (AHA) και αντιφλεγμονώδη συστατικά (θειούχες χημικές ενώσεις και ψευδάργυρο).
  3. Η διάσημη δερματολόγος Φραντζέσκα Φούσκο συμβουλεύει να μη χρησιμοποιείς scrub προϊόντα κατά τη διάρκεια του λουσίματος ή σαμπουάν που περιέχουν στη σύνθεσή τους μικροσωματίδια ή κόκκους. Αντίθετα, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σου κάνε ελαφρύ μασάζ στο κεφάλι με κυκλικές κινήσεις, προσέχοντας να μην έρχεται καθόλου σε επαφή το δέρμα με τα νύχια σου, ώστε να αποφύγεις τυχόν γδαρσίματα τα οποία θα προκαλέσουν μόλυνση.
© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης