Η δερματολόγος Θέμις Σγόντζου μας δίνει το πρώτο μάθημα αντηλιακών για φέτος το καλοκαίρι

Τα αντηλιακά πρέπει να μας γίνουν συνήθεια. Μάθετε για αυτά πιο πολλές λεπτομέρειες.

«Η χρόνια βλαπτική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα έχει σαν αποτέλεσμα φωτογήρανση και καρκινογένεση» σημειώνει η δερματολόγος Θέμις Σγόντζου. «Έτσι λοιπόν γίνεται επιτακτική η λήψη μέτρων για την προστασία από το ηλιακό φως, όπως αυτό της χρήσης αντηλιακών προϊόντων».

«Τα αντηλιακά διακρίνονται σε οργανικά (χημικά) και σε ανόργανα (φυσικά). Τα ανόργανα αντηλιακά όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου (ZnO) και το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) δε διαπερνούν το δέρμα όπως τα χημικά, αλλά αντίθετα δημιουργούν ένα φυσικό φραγμό στις υπεριώδεις ακτίνες. Είναι ασφαλή, δε συνοδεύονται από αλλεργικές ή ερεθιστικές αντιδράσεις, όπως συμβαίνει συχνά με τα οργανικά αντηλιακά και γι' αυτούς τους λόγους χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ατόμων με φωτοδερματίτιδες και στα παιδιά» εξηγεί και συμπληρώνει «Τα περισσότερα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α συνδυάζουν χημικές ουσίες (παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ, βενζοφαινόνες) με ανόργανα στοιχεία».


«Η φωτοπροστατευτική ικανότητα των αντηλιακών μετριέται με τον υπολογισμό του δείκτη προστασίας (Sun Protection Factor - SPF), π.χ SPF 15, SPF 30, SPF 50» λέει η δερματολόγος και συμπληρώνει «Όσο για τη μορφή των αντηλιακών, αυτή που είναι λιγότερο αποτελεσματική είναι αυτή των λαδιών ενώ τα sticks και τα γαλακτώματα είναι πιο ανθεκτικά».


«Επίσης, όσο πιο ανοιχτός είναι ο φωτότυπος του δέρματος και έντονη η ηλιοφάνεια τόσο πιο υψηλός πρέπει να είναι ο δείκτης προστασίας» διευκρινίζει. «Επιπρόσθετα επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται σωστά τα αντηλιακά εφαρμόζοντάς τα μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο, να ανανεώνονται κάθε τρεις ώρες και να επαλείφεται επαρκή ποσότητα χωρίς πάρα πολλές περιστροφικές κινήσεις» συμβουλεύει η Θέμις.


«Καλό θα είναι η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη ενός δερματολόγου καθώς ως ειδικός θα αναγνωρίσει πιθανές υποκείμενες δερματολογικές παθήσεις και θα υποδείξει τα ανάλογα σκευάσματα» καταλήγει.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης