#SkinMatters: Έρχεται το τέλος των οξέων; Εξετάζουμε την τάση που έχει διχάσει τους δερματολόγους
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, μιλούσαμε ακατάπαυστα για τα οφέλη των οξέων όπως το γλυκολικό οξύ, το γαλακτικό οξύ, το σαλυκιλικό οξύ… Τα οξέα ήταν #1 τάση στο skincare όμως τα πράγματα αλλάζουν. Γιατί; Πώς; Τι συμβαίνει; Τι πρέπει να αφαιρέσεις από τη ρουτίνα σου και τι πρέπει να χρησιμοποιείς διαφορετικά; Σήμερα θα τα πούμε όλα.
Δεν θα σου πω ψέματα, λατρεύω τα οξέα (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη). Τα οφέλη που υπόσχονται ΑΗΑ όπως το γλυκολικό οξύ, είναι πολλαπλά και τα αποτελέσματα σχεδόν άμεσα ορατά. Για πολύ καιρό μάλιστα, τα οξέα στη ρουτίνα περιποίηση, ήταν ένα βήμα που πρότειναν και αρκετοί δερματολόγοι.
Με την κοσμετολογία να κάνει άλματα, και με τις νέες φόρμουλα των προϊόντων να εξελίσσονται συνεχώς, είναι πανεύκολο να έχουμε ένα χημικό peeling στο μπάνιο μας, και να απολαμβάνουμε τα οφέλη του χωρίς να πρέπει να επισκεφθούμε τον δερματολόγο μας (όχι για το χημικό peeling τουλάχιστον).
Τα οξέα ως τάση
Με την πανδημία στο… «πλευρό μας» (το λέω με τη μέγιστη δυνατή ειρωνεία), κάναμε «βουτιά» στα οξέα και εκείνα κατέληξαν να γίνονται η απόλυτη skincare τάση. Στην προ-covid εποχή, υπήρχαν τα cult προϊόντα με οξέα (Hello Pixi Glow Tonic) αλλά με την εμφάνιση του covid, τα οξέα στα ράφια υπερδιπλασιάστηκαν.
Οι Influencers του Instagram και του tik tok (αυτή η μάστιγα #notsorry), τα εκθείασαν και μας έδειξαν τα υπέρλαμπρα πρόσωπά τους. Εμείς οι editors, γράψαμε χιλιάδες άρθρα εξηγώντας τι κάνει το κάθε ένα και πώς χρησιμοποιείται. Και μετά ήρθε η κατηφόρα… Ναι, έρχεται το τέλος των οξέων και για τους δερματολόγους έχει έρθει εδώ και καιρό. Γιατί όμως; Αφού κάνουν τόσο καλή δουλειά…
Your Insta-questions: Ποια οξέα είναι κατάλληλα για την επιδερμίδα σου και πώς θα τα χρησιμοποιήσεις
Τrouble in paradise
Κάνουν καλή δουλειά όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Αν γίνει κατάχρηση ή λάθος χρήση, τα οξέα μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα (κάποιες φορές σοβαρά). Αυτά τα προβλήματα καλούνται οι δερματολόγοι να αντιμετωπίσουν, όταν πλέον εμείς έχουμε φέρει την καταστροφή.
Αφενός, τα οξέα μπορεί να εντείνουν προβλήματα όπως η ακμή και η ξηρότητα. Στα πρώτα στάδια της «ζημιάς», η επιδερμίδα αρχίζει να γίνεται έντονα κόκκινη, να ξεφλουδίζει σε σημεία όπως γύρω από τη μύτη και το στόμα. Αυτό σημαίνει ότι τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας έχουν μειωθεί δραματικά και το pH έχει απορρυθμιστεί τελείως. Περίμενε όμως, δεν τελειώσαμε…
Η λάθος χρήση των οξέων μπορεί να οδηγήσει σε δερματίτιδα εξ΄ επαφής, μία μορφή εκζέματος που είναι πολύ ενοχλητική και σε extreme περιπτώσεις επίπονη. Γενικά τα οξέα είναι οξέα… Το ότι μπορούμε να τα αποκτήσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε, δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνα για την επιδερμίδα. Πότε όμως γίνονται επικίνδυνα και γιατί δεν τα συμπαθούν πλέον οι δερματολόγοι;
Κωδικός οξέα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Η συχνότητα
Ένας από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε (ναι, βάζω και τον εαυτό μου μέσα, έχω υπάρξει ένοχη), είναι ότι χρησιμοποιούμε τα οξέα καθημερινά ή πιο συχνά από ότι θα έπρεπε. Ναι, κάποια προϊόντα με οξέα δηλώνουν ότι είναι «κατάλληλα για καθημερινή χρήση» όμως… Μπορεί να μην είναι κατάλληλα για καθημερινή χρήση ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ.
Η επιδερμίδα της κάθε μίας από εμάς είναι διαφορετική και, οι εταιρίες δεν αναφέρονται σε όλες μας. Ακόμα, το ότι είδες την «τάδε» influencer να χρησιμοποιεί καθημερινά ένα προϊόν και να εμφανίζεται στην οθόνη σου με επιδερμίδα μωρού, δεν σημαίνει ότι αυτό το προϊόν είναι καλό για εσένα (ούτε και ότι πράγματι το χρησιμοποίησε αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα).
Οι συνδυασμοί με ενεργά συστατικά
Κάτι ακόμα που καθιστά τα οξέα επικίνδυνα, είναι ο συνδυασμός τους με άλλα ενεργά συστατικά συστατικά. Πάρε τη ρετινόλη για παράδειγμα. Αν χρησιμοποιείς οξέα παράλληλα με τη ρετινόλη καθημερινά, με λάθος τρόπο και σε μεγάλη συγκέντρωση, τότε ανοίγεις πόλεμο με τον φραγμό της επιδερμίδας σου.
Ενεργά συστατικά: Σε τι διαφέρουν από τα απλά συστατικά και πώς θα διαλέξεις τα σωστά
Αυτό οδηγεί σε κοκκινίλες, ερεθισμούς, ξηρότητα, κνησμό, «τράβηγμα» και προβλήματα ακόμα και με άλλα προϊόντα ή συστατικά που μπορεί να έχεις στη ρουτίνα σου.
Πολλά οξέα ταυτόχρονα
Όπως ξέρεις (και όπως έχουμε πει πολλές φορές), υπάρχουν πολλά οξέα και το κάθε ένα κάνει κάτι διαφορετικό για εσένα. Το ότι μπορεί να έχεις πολλές ανάγκες ωστόσο, δεν σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιείς πολλά οξέα ταυτόχρονα για να τα αντιμετωπίσεις!
Για ένα διάστημα, υπήρξε μία τάση: Τo «acid layering» για το οποίο ποτέ δεν μιλήσαμε. Ήταν μια τάση που ξεκίνησε από influencers χωρίς εμπειρία, εξειδίκευση ή εκπαίδευση στο skincare και για την οποία δεν σου μίλησα ΠΟΤΕ γιατί ήταν καταστροφική.
Το layering των οξέων ισχύει ναι, αλλά γίνεται από δερματολόγους, σε ιατρείο, με ασφάλεια και μετά από μία πλήρη εξέταση της επιδερμίδας και της ανθεκτικότητάς της. Δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις μόνη σου και δεν είναι παράλογο το ότι οι δερματολόγοι είναι έξαλλοι –πλέον- με τα οξέα και τη χρήση τους.
Πρέπει να τα πετάξουμε;
Όχι απαραίτητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει απλά να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά και να «ακούμε» το δικό μας δέρμα, όχι κάποιον άλλο. Στην αγορά υπάρχουν δεκάδες προϊόντα με ΑΗΑ και είναι δύσκολο να καταλάβει μία γυναίκα (ή και ένας άντρας, hey guys) ποιο της ταιριάζει και πώς να το χρησιμοποιεί.
#SkinMatters: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το υαλουρονικό οξύ
Ακόμα, είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσουμε τη συμβατότητα ανάμεσα στα προϊόντα και να δημιουργήσουμε μία ασφαλή ρουτίνα περιποίησης με οξέα. Εμείς (οι beauties) είμαστε εδώ για να δώσουμε βασικές οδηγίες αλλά… Δεν είμαστε δερματολόγοι και δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στην κάθε μία ξεχωριστά.
Το καλύτερο λοιπόν, αν θέλουμε οπωσδήποτε να βάλουμε ή να κρατήσουμε τα οξέα στη ρουτίνα μας, είναι να συνεννοηθούμε με τον δερματολόγο μας. Όχι, δεν εννοώ να το αφήσουμε όλο πάνω του/της. Μπορείς να συμβουλευτείς όμως τον δερματολόγο σου πριν αγοράσεις ένα νέο προϊόν, σωστά;
Τα βασικά
Αν δεν θέλεις με τίποτα να μιλήσεις με δερματολόγο και απλά θέλεις τα οφέλη των οξέων χωρίς τα προβλήματα μπορώ να βοηθήσω λίγο αλλά δεν μπορώ να σου εγγυηθώ ότι δεν θα έχεις προβλήματα. Όπως προανέφερα, η κάθε μία είναι διαφορετική και μπορώ να δώσω (μετά από συνεννόηση με κάποιον δερματολόγο) μόνο γενικές οδηγίες. Ιδού λοιπόν…
Ξέχνα τα ΑΗΑ (άλφα υδροξυ-οξέα) και ξεκίνα τα ΡΗΑ (πολυ υδροξυ-οξέα). Είναι πολύ πιο ελαφριά από τα ΑΗΑ και απολεπίζουν πιο ήπια την επιδερμίδα. Λέγονται πολύ υδροξύ-οξέα γιατί περιέχουν περισσότερα μόρια από ότι τα ΑΗΑ για παράδειγμα και έτσι δρουν πιο απαλά. Ιδού αγαπημένα ΡΗΑ προϊόντα:
Από αριστερά: Balance The Inkey List PHA Toner. Me, PHA Clarifying Mist. Zelens PHA+ Resurfacing Facial Pads
Επίσης, ξεκίνα σιγά σιγά. Χρησιμοποίησε προϊόντα με οξέα μία ή δύο φορές την εβδομάδα και μόνο το βράδυ. Φυσικά το πρωί, θα φορέσεις άφθονο… ΑΦΘΟΝΟ αντηλιακό και εννοείται δεν θα χρησιμοποιείς ρετινόλη ταυτόχρονα.
Ρετινόλη για τα μάτια: Όσα πρέπει να ξέρεις και τα προϊόντα που χρειάζεσαι
SOS
Και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το πώς θα βοηθήσεις την επιδερμίδα σου αν έχεις κάνει κατάχρηση οξέων και αντιμετωπίζεις θέματα. Αρχικά σταμάτα να χρησιμοποιείς οξέα. Πρέπει να επαναφέρεις τη σωστή λειτουργία του φραγμού της επιδερμίδας σου γι’ αυτό άσε και τα πολύ έντονα καθαριστικά.
Προτίμησε ένα απαλό καθαριστικό που δεν αφαιρεί με βία τα έλαια της επιδερμίδας και βάλε τον όρο cica στην περιποίησή σου. Η Centella asiatica ή cica, είναι ένα πολυετές φυτό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες.
Fun fact! Η cica ονομάζεται και tiger grass γιατί οι τίγρεις τρίβουν τις πληγές τους πάνω στο φυτό για να ανακουφιστούν και να επουλωθούν.
Η cica, καταπραΰνει τις φλεγμονές και ενισχύει τον φραγμό του δέρματος… Όπως αντιλαμβάνεσαι σου είναι απαραίτητη. Επίσης, φόρα πολύ αντηλιακό, μείνε μακριά από τον ήλιο και κάνε υπομονή. Η επιδερμίδα σου θα φτιάξει, απλά πρέπει να την αφήσεις να ηρεμήσει, να τη φροντίσεις και να την αφήσεις να επουλωθεί. Παρακάτω, σωτήρια cica προϊόντα:
Από αριστερά: Uriage, Bariederm-CICA Daily Serum. Avene, Cicalfate Repairing Protective Cream. La Roche-Posay, Cicaplast Baume B5
Το συμπέρασμα
Έχει έρθει το τέλος των οξέων ως τάση. Οι δερματολόγοι δηλώνουν αντιπάθεια στα οξέα του εμπορίου γιατί δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά. Αν ενημερωθείς, πάψεις να ακούς τον οποιοδήποτε για τη χρήση τους και τα βάλεις στη ρουτίνα σου όπως πρέπει, τότε δεν θα χρειαστεί να πεις αντίο.
#SkinMatters: Ώρα να μάθεις τα πάντα για τη Νιασιναμίδη aka βιταμίνη Β3 – Είναι hero συστατικό