Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα χημικά peelings, από τη δερματολόγο Θέμις Σγόντζου

Στις μέρες μας υπάρχει έκρηξη ενδιαφέροντος για τα χημικά peelings, ώστε να αποκτηθεί μια πιο νεανική εμφάνιση μέσω ανάπλασης του δέρματος. Μάθετε τι είναι και πως γίνονται.

«Η θεραπεία που γίνεται τους χειμερινούς μήνες περικλείει την προετοιμασία του δέρματος με ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα για 15-20 ημέρες και στη συνέχεια την επάλειψη στο πρόσωπο συνήθως ενός ή και δύο χημικών παραγόντων. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο απαλείφονται επιφανειακές βλάβες ή αλλοιώσεις και η εμφάνιση του δέρματος γίνεται καλύτερη μέσα από ελεγχόμενο τραυματισμό της επιδερμίδας και του χορίου-στιβάδα του δέρματος ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα» εξηγεί η Θέμις Σγόντζου.


«Κατά την επιλογή ενός peeling ο δερματολόγος συνεκτιμά το βαθμό φωτογήρανσης, το χρώμα και τον τύπο του δέρματος» λέει η Θέμις και συνεχίζει «Λαμβάνει ιστορικό από τον ασθενή του για επιχείλιο έρπητα , αρρυθμίες, ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία και του επισημαίνει το αίσθημα καύσου ή νυγμών κατά τη διάρκεια της θεραπείας με συνοδό εμφάνιση ερυθήματος, οιδήματος».


«Επίσης» συμπληρώνει «τον προειδοποιεί για πιθανές μετεπεμβατικές παρενέργειες όπως χρωματισμός του δέρματος(υπερμελάγχρωση) που συνήθως όμως δεν εμφανίζεται σε πολύ επιφανειακά ή επιφανειακά peels ή τραυματισμό του δέρματος και καθυστερημένη επούλωσή του ή για δερματίτιδα εξ επαφής ή για λοίμωξη τοπικά ή ακόμα και για εμφάνιση παρατεταμένου ερυθήματος πέραν του αναμενόμενου»


Υπάρχουν τρεις κατηγορίες χημικών peels, όπως μας τις αναλύει η Δερματολόγος:
1α) πολύ επιφανειακό, 1β) επιφανειακό, 2) μέσου βάθους 3) βαθύ. Το επίπεδο καθορίζεται από τη διείσδυση, την καταστροφή και τη φλεγμονή που προκαλείται ανάλογα με τον πιο παράγοντα επιλέγουμε κάθε φορά.


Στην πρώτη κατηγορία ο μηχανισμός δράσης έγκειται στη διέγερση των κυττάρων που βρίσκονται ψηλά-ψηλά στην κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας με σύγχρονη απολέπιση και εν συνεχεία αναγέννηση αυτής.


Στη δεύτερη κατηγορία η ανάπλαση επιτυγχάνεται με την εκθεμελίωση της επιδερμίδας ενώ στα μέσου βάθους και στα βαθιά peels παρατηρείται μεγαλύτερη καταστροφή στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος προκαλώντας μεγαλύτερη φλεγμονή και παραγωγή κολλαγόνου αντιστοίχως.


«Τα επιφανειακά peelings προτιμώνται κατά κανόνα σε δέρματα με ελαφρά φωτογήρανση, τα μέσου βάθους με μέτρια συμπεριλαμβανομένων των εφηλίδων(φακίδες), δυσχρωμιών, ρυτίδων που βρίσκονται σε αυτά, ακόμα και για αντιμετώπιση κλινικών οντοτήτων όπως οι ουλές ακμής, οι ακτινικές υπερκερατώσεις, οι ομαλές μυρμηγκιές κά» εξηγεί η Θέμις.


«Τα βαθιά peelings» λέει «απαιτούν εμπειρία από το προσωπικό υγείας που θα τα εφαρμόσει και πραγματοποιούνται σε πολύ φωτογηρασμένες επιδερμίδες καθώς και σε έντονες ρυτίδες στο πρόσωπο».


Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε κάποια από τα peelings που χρησιμοποιούνται ευρέως όπως το γλυκολικό οξύ, το πυρουβικό οξύ, το γαλακτικό οξύ, το σαλικυλικό οξύ, το αζελαϊκό οξύ, το διάλυμα Jessner, το TCA, η φόρμουλα Baker, το διάλυμα Monheit.


Στην ερώτηση για πόσο καιρό θα παραμείνει το ερύθημα στην περιοχή που εφαρμόζεται ένα peeling η Θέμις απαντά ότι «στα επιφανειακά peels το ερύθημα κρατά 3-5 μέρες συνήθως, στα μέσου βάθους 15-30 μέρες και στα βαθιά φεύγει εντός 60-90 ημερών».


«Τα επιφανειακά peelings επαναλαμβάνονται εφόσον υπάρχει ένδειξη κάθε 1-6 εβδομάδες, τα μέσου βάθους κάθε 3-6 μήνες και τα βαθιά peelings κάθε 12-18 μήνες» προτείνει η δερματολόγος Θέμις Σγόντζου και συμπληρώνει «ο δερματολόγος είναι υπεύθυνος για την επιλογή του κατάλληλου χημικού peeling σε σχέση πάντα με τις ανάγκες του κάθε δέρματος».

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης