Food Waste: Πώς θα περιορίζεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα κάθε φορά που μαγειρεύεις!
Συνέχισε να διαβάζεις το κείμενο που ακολουθεί και θα μάθεις ό,τι χρειάζεσαι, για να αποκτήσεις μία αναβαθμισμένη «ιεροτελεστία» μαγειρικής που θα προστατεύει το περιβάλλον, αλλά και το οικογενειακό budget.
Για αρκετές μαμάδες το μαγείρεμα είναι ένα ακόμη «τικ» στην ατελείωτη ημερήσια «to do list» τους. Για εμένα όμως, αποτελεί συχνά τη βάση για κάποιες από τις πιο δημιουργικές μου στιγμές. Βλέπεις, ο χρόνος που αφιερώνω στην κουζίνα μου, για να ετοιμάζω λαχταριστά και θρεπτικά γεύματα για την οικογένειά μου, μου δίνει τη δυνατότητα να πειραματίζομαι με τα υλικά που υπάρχουν στα ντουλάπια και να διοχετεύω τη φαντασία μου σε πρωτότυπες συνταγές, οι οποίες εμπλουτίζουν με μοναδικές γεύσεις και αρώματα την οικογενειακή καθημερινότητα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.
Διότι πριν από λίγο καιρό, όσο και αν απολάμβανα την «ιεροτελεστία» του μαγειρέματος, όταν ερχόταν η στιγμή να καθαρίσω τον πάγκο, για να σερβίρω το φαγητό, προβληματιζόμουν καθώς έριχνα στον κάδο των απορριμμάτων υπολείμματα τροφών, τα οποία ήξερα ότι θα μπορούσα να αξιοποιήσω με κάποιον ευρηματικό τρόπο. Το ίδιο συναίσθημα υπήρχε και τις φορές που ξεδιάλεγα το περιεχόμενο του ψυγείου, συνειδητοποιώντας πως τελικά δεν καταναλώσαμε ποτέ εκείνη τη μερίδα φαγητού που είχε περισσέψει.
Όπως είναι λογικό, όλα τα παραπάνω με έβαλαν σε σκέψεις και με βοηθήσαν να καταλάβω ότι αν ήθελα να συνεχίσω να απολαμβάνω τον χρόνο που περνούσα στην κουζίνα μου, χρειαζόταν να αναβαθμίσω τις συνήθειές μου. Πώς τα κατάφερα; Πραγματοποιώντας μερικές μικρές αλλαγές στο σπίτι και πιο συγκεκριμένα, στην κουζίνα μου, οι οποίες με βοήθησαν να περιορίσω την άσκοπη σπατάλη φαγητού, με αποτέλεσμα να μειώσω σημαντικά και το οικολογικό αποτύπωμα όλης της οικογένειας. Συνέχισε να διαβάζεις το κείμενο που ακολουθεί και θα μάθεις ό,τι χρειάζεσαι, για να αποκτήσεις μία αναβαθμισμένη «ιεροτελεστία» μαγειρικής που θα προστατεύει το περιβάλλον, αλλά και το οικογενειακό budget.
Καλωσορίζοντας μία καινούργιακαι καλύτερη μέρα που ξεκινάει από τηνκουζίνα μου
Η διαπίστωση πως ένα μέρος των τροφίμων που αγόραζα κάθε εβδομάδα, κατέληγε στον κάδο των απορριμμάτων, ήταν η αρχή για να καλωσορίσω μία καινούργια, καλύτερη μέρα στην κουζίνα μου. Ήταν η αφορμή για να παρατηρήσω λίγο περισσότερο την καθημερινότητά μας ως οικογένεια, από την ώρα που ξυπνούσαμε το πρωί ως την ώρα που κοιμόμασταν το βράδυ, εστιάζοντας λίγο περισσότερο στο αγαπημένο μου κομμάτι, δηλαδή τη μαγειρική.
Για παράδειγμα, άρχισα να γίνομαι λίγο πιο προσεκτική με την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιούσα στις συνταγές μου, προσπαθώντας να περιορίσω τις μερίδες που περίσσευαν σε μία ή δύο και να ετοιμάζω καθημερινά μία ικανοποιητική ποσότητα φαγητού, που θα ανταποκρινόταν στις πραγματικές ανάγκες της οικογένειας, χωρίς να κάνω υπερβολές. Ωστόσο, αυτό ήταν μόνο το πρώτο βήμα για μία μεγάλη αλλαγή. Διότι όσο περισσότερο έψαχνα και ενημερωνόμουν για το παγκόσμιο φαινόμενο του food waste, τόσο πιο εύκολο μου ήταν να το διακρίνω μέσα στην οικογενειακή καθημερινότητα και συνεπώς, να το περιορίσω.
Μάλιστα, όπως διάβασα σε ένα άρθρο, κάθε χρόνο το ένα τρίτο των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, γεγονός που με παρακίνησε να πραγματοποιήσω άμεσα τις μικρές αλλαγές που θα με βοηθούσαν να μειώσω αυτόν τον τεράστιο αριθμό. Ποιες ήταν αυτές οι αλλαγές; Η αποθήκευση τροφίμων σε διάφανα δοχεία, τα οποία κρατούν φρέσκο το φαγητό και όταν τα βάζω στο ψυγείο μου, μου επιτρέπουν να βλέπω και να γνωρίζω τι πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, αλλά και το να φυλάσσω τις περισσευούμενες μερίδες από το δείπνο ή το μεσημεριανό μας, ώστε να μην καταλήγουν στα σκουπίδια, αλλά στα πιάτα μας την επόμενη μέρα!
Η οργάνωση είναι το «άλφακαι το ωμέγα» για έναν πιο βιώσιμο τρόποζωής
Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν να περιορίσω την ποσότητα φαγητού που κατέληγε στον κάδο των απορριμμάτων. Αναζητώντας λύσεις στο διαδίκτυο, ανακάλυψα τον χρήσιμο οδηγό για μία βιώσιμη ζωή στο σπίτιτης ΙΚΕΑ, τον «σύμμαχό» μου στη «μάχη» ενάντια στο food waste. Διαβάζοντας, λοιπόν, ότι περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια, αποφάσισα να μετατρέψω την κουζίνα μου σε έναν βιώσιμο χώρο, ο οποίος θα είχε έναν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Κάπως έτσι, έγινα πιο φειδωλή και αυστηρή με την καταγραφή της λίστας του σούπερ μάρκετ και άρχισα να επιλέγω από τα ράφια κυρίως αλλοιώσιμα τρόφιμα, τα οποία θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω προτού λήξουν.
Βέβαια, η μεγάλη αλλαγή έγινε στη διαχείριση των τροφίμων, αφού έπειτα από κάθε μαγειρική απόπειρα, αποθήκευα σε ένα γυάλινο δοχείο αποθήκευσης τροφίμωνμε καπάκι τα χρήσιμα υπολείμματα από τα υλικά που χρησιμοποιούσα στη συνταγή, ώστε να δημιουργώ με αυτά λαχταριστούς σπιτικούς ζωμούς, γευστικές σάλτσες και χορταστικές σούπες, οι οποίες έκαναν ακόμη πιο απολαυστικά τα οικογενειακά γεύματα. Επιπλέον, φυλάσσοντας μέσα σε γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων τις μερίδες φαγητού που περίσσευαν από το δείπνο και το μεσημεριανό μας, ήμουν σε θέση να γνωρίζω τι έπρεπε να καταναλωθεί άμεσα από το περιεχόμενο του ψυγείου, ενώ μπορούσα να ζεστάνω και να σερβίρω μία μερίδα φαγητού, γρήγορα και άμεσα, χωρίς να χρειαστεί να τη βγάλω από το δοχείο.
Οι μικρές αλλαγές στην κουζίνα που περιορίζουν το οικολογικό μας αποτύπωμα
Όπως ήταν επόμενο, αυτές οι μετατροπές στην κουζίνα δεν άργησαν να φέρουν και τα ανάλογα αποτελέσματα στα πιάτα μου. Ακριβώς επειδή μπορούσα να επαναχρησιμοποιώ υλικά και να αξιοποιώ το περιεχόμενο από τα γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων που υπήρχαν στο ψυγείο μου, «παντρεύοντας» διαφορετικές συνταγές μεταξύ τους, τα οικογενειακά γεύματα έγιναν πιο «πλούσια» και πρωτότυπα. Για παράδειγμα, ο κιμάς που είχε περισσέψει από τα μακαρόνια της προηγούμενης μέρας, γινόταν μία απολαυστική γέμιση για σπιτικά burger την επόμενη, ενώ η ψίχα από το χθεσινό κοτόπουλο εμπλούτιζε γευστικά τη χορταστική πράσινη σαλάτα του μεσημεριανού μας γεύματος.
Φυσικά, η προσπάθειά μου για τον περιορισμό του οικολογικού μας αποτυπώματος ως οικογένεια, δεν έμεινε μόνο στη μείωση της άσκοπης σπατάλης φαγητού, αλλά συνέχισα να προσπαθώ, πραγματοποιώντας μικρές αλλαγές που σταδιακά μας οδήγησαν σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής εν γένει. Για παράδειγμα, βάζοντας στην κουζίνα μου ένα γυάλινο μπουκάλι με πώμα, το οποίο επαναχρησιμοποιείται, ξέρω πως συμμετέχω στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικού μίας χρήσης, ενώ ακολουθώ μία πιο υπεύθυνη καθημερινότητα, που έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Αν θέλεις και εσύ, λοιπόν, να περιορίζεις το οικολογικό σου αποτύπωμα κάθε φορά που μαγειρεύεις, να καλλιεργήσεις στα μικρά σου σημαντικές αξίες, όπως ο σεβασμός για το περιβάλλον, και να προσφέρεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα λαχταριστά γεύματα, τότε να ξέρεις πως ηΙΚΕΑ σου προσφέρει προσιτές και εύκολες λύσεις, για να «ξεκλειδώσεις» το ταλέντο σου στη μαγειρική και να υποδεχθείς μία καινούργια, καλύτερη μέρα, που θα ξεκινάει από την κουζίνα σου.
#IKEAviosimotita #KalyteriZoi #ikeagreece #zoumemazi