Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας: 3 ΜΚΟ μας μιλούν για την προώθηση της βιωσιμότητας στην Ελλάδα
Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας σήμερα και μιλήσαμε με τρεις ΜΚΟ για την αξία της προσφοράς και τον στόχο της κοινωνικής αλλαγής, της συνοχής, της ενδυνάμωσης και απελευθέρωσης ατόμων και ομάδων, πράγματα τα οποία προάγει η κοινωνική εργασία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Τρίτη του μηνός Μαρτίου (19 Μαρτίου 2024), με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW). Από ελληνικής πλευράς στον εορτασμό συμμετέχει ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) και μπορεί να μην είναι μία ημέρα που να γίνεται viral ή να είναι απλά γνωστή στο ευρύ κοινό, δεν παύει όμως να είναι μία πρώτης τάξεως αφορμή να μάθουμε όλοι τα θετικά της κοινωνικής εργασίας. Και για τον πλανήτη αλλά και για εμάς, ως μονάδες.
Το φετινό θέμα εορτασμού είναι «Buen Vivir: Κοινό Μέλλον για Μετασχηματιστική Αλλαγή», το οποίο τονίζει την ανάγκη για τους κοινωνικούς λειτουργούς να υιοθετήσουν καινοτόμες προσεγγίσεις για αρμονική συνύπαρξη με τη φύση. Στόχος δεν είναι άλλος από την προώθηση της θετικής αλλαγής και της ενίσχυσης των κοινοτήτων που ευδοκιμούν στον αμοιβαίο σεβασμό και τη βιωσιμότητα.
Η κοινωνική εργασία καλείται να αναπτύξει και να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων μετουσιώνοντας το ουτοπικό σε πραγματικό. Εν έτει 2024 ο εθελοντισμός είναι πιο επίκαιρος από ποτέ και αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς εκατομμύρια συνάνθρωποί μας χρίζουν βοήθειας και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Παράλληλα ο πλανήτης εκπέμπει SOS, με σημαντικά περιβαλλοντολογικά ζητήματα να πλήττουν τόσο τη χλωρίδα αλλά και την πανίδα γύρω μας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μπορούμε όλοι να αφιερώσουμε λίγο από τον προσωπικό χρόνο-ενέργεια που διαθέτουμε για να συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο τόσο για εμάς αλλά και για τις γενιές που ακολουθούν.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα μιλήσαμε με τρεις ΜΚΟ (Χαμόγελο του Παιδιού, We4All, Διεθνές Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης) για την αξία της προσφοράς και τον στόχο της κοινωνικής αλλαγής, της συνοχής, της ενδυνάμωσης και απελευθέρωσης ατόμων και ομάδων, πράγματα τα οποία προάγει η κοινωνική εργασία.
Διεθνές Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης (ICSD)
Το «ICSD» έχει ως σκοπό την προώθηση δραστηριοτήτων που συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα και όσο και Διεθνώς. Πώς ακριβώς υλοποιείται αυτό;
Το ICSD ιδρύθηκε το 2011, με γραφεία στα Ιωάννινα και την Αθήνα, και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης ανήκει στους καταστατικούς του σκοπούς. Η βιώσιμη ανάπτυξη έχει τρεις πλευρές, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Το ICSD υλοποιεί πολλά έργα, με χρηματοδότηση από διάφορα προγράμματα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία επικεντρώνονται στην κοινωνική συμπερίληψη και την κοινωνική οικονομία. Ειδικότερα, έχουμε υλοποιήσει έργα για τη φιλοξενία, τη στέγαση, την υποστήριξη και γενικότερα την ενσωμάτωση προσφύγων, στην Αττική και την Ήπειρο, καθώς και για τη λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου και την αντικατάσταση πλαστικών στο Δήμο Σκουφά, στην ΠΕ Άρτας. Κατά την τελευταία περίοδο, σε νέες υποδομές του ICSD, φιλοξενούνται πρόσωπα με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Πώς μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο δυναμικό σας και να συμβάλλει έμπρακτα στο έργο σας;
Ανάλογα με το έργο, όποτε προκύπτει θέση για οποιαδήποτε ειδικότητα, είτε επιστημονική, είτε υποστηρικτική, ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα μας, καθώς και τα γραφεία της διοίκησης και τις σελίδες εργασιακής δικτύωσης. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αναζητήσει κάποιος κάνοντας χρήση της ιστοσελίδας μας, icsd.gr.
Θεωρείτε πως οι Έλληνες διακατέχονται από περιβαλλοντολογικές ανησυχίες ή σαν λαός χρειαζόμαστε περισσότερη ενημέρωση;
Η ελληνική κοινωνία, ιδίως οι νεότερες ηλικίες, είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένες σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Επίσης, υπάρχει σταθερή ενημέρωση για μια σειρά από σημαντικά προβλήματα, όπως πχ της βιοποικιλότητας, της ανακύκλωσης ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Περισσότερη ενημέρωση είναι σκόπιμη σε ζητήματα αιχμής, όπως η κυκλική οικονομία και η Κλιματική Αλλαγή.
Ποιες αξίες διέπουν τους εθελοντές-την ομάδα σας;
Κοινωνική ευαισθησία, ανθρωπισμός, έντονη διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο, υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και αλληλεγγύη προς όλους όσους χρειάζονται βοήθεια.
Υπάρχει κάποιο περιβαλλοντολογικό ζήτημα στο οποίο πρέπει όλοι να εστιάσουμε στην Ελλάδα;
Η Κλιματική Αλλαγή μεταβάλλει ταχύτατα το πλαίσιο στο οποίο ζούμε, εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε και σχεδιάζουμε το μέλλον μας. Αν δεν προλάβουμε να διαχειριστούμε σωστά την Κλιματική Αλλαγή είναι πολύ πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως μεγάλες ζημιές σε περιουσίες, απερήμωση εδαφών, καταστροφή καλλιεργειών, πλημμύρες, ανεπάρκεια κρίσιμων υποδομών (πχ νοσοκομεία, σταθμοί παραγωγής ενέργειας κα), υποβάθμιση παραλιών και ακτών κοκ. Επειδή η Κλιματική Αλλαγή είναι σύνθετο και δύσκολο πρόβλημα, απαιτείται μακροχρόνια δέσμευση και η συνεργασία όλων.
Με ποιους τρόπους μπορούμε κι εμείς καθημερινά να συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη;
Η μείωση πλαστικών, η χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, η υποστήριξη της ανακύκλωσης και, γενικότερα, της κυκλικής οικονομίας, καθώς και τα βιώσιμα τρόφιμα εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό από τις καθημερινές μας επιλογές και καθένας από μας έχει το περιθώριο να βοηθήσει αποτελεσματικά στην προστασία του πλανήτη.
Το χαμόγελο του παιδιού
Τα τελευταία 27 χρόνια το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί αδιάκοπα ως αρωγός για την προστασία των παιδιών και των οικογενειών στους κρίσιμους τομείς της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας. Ο οργανισμός απαρτίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό και εθελοντές που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους σε όσους έχουν ανάγκη. Πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής;
Οι εθελοντές για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελούν κινητήρια δύναμη, 28 χρόνια τώρα συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση του ολιστικού έργου του. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 17.000 εθελοντές έχουν συμμετέχει, πανελλαδικά, στις δράσεις του Οργανισμού, καλύπτοντας βασικές ανάγκες, τόσο με την ειδικότητά τους όσο και με την εκπαίδευσή τους.
Για να γίνεις εθελοντής του Οργανισμού, αρχικά, πρέπει να είσαι μεγαλύτερος/η από 12 ετών και με διάθεση προσφοράς και συμμετοχής στα κοινά, κάνοντας μια αίτηση στο https://www.hamogelo.gr/gr/el/ethelontismos/.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απλή· πραγματοποιούμε συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους -με συνέντευξη, συμπλήρωση ερωτηματολογίου για το είδος του εθελοντισμού που τους ενδιαφέρει, ατομικός εθελοντισμός, οικογενειακός, εταιρικός κ.ά.- ακολουθούν κύκλοι εκπαιδεύσεων, προσκόμιση απαραίτητων εγγράφων και αφού ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες ξεκινάνε στη δράση της επιλογής τους.
Οι Τομείς Δραστηριοποίησης των Εθελοντών είναι:
- Φροντίδα Παιδιών στα Νοσοκομεία: Στα Νοσοκομεία Παίδων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, όπου καλούνται να φροντίσουν παιδιά με εισαγγελική εντολή για όσο διάστημα παραμένουν εκεί.
- Δημιουργική Απασχόληση στα Νοσοκομεία Παίδων: Στα Νοσοκομεία Παίδων και σε Παιδιατρικές Κλινικές Αθήνας Θεσσαλονίκης και Πάτρας, με πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης ώστε να εμψυχωθούν τα παιδιά που νοσηλεύονται και δίνουν τη δική τους μάχη για τη ζωή.
- Κέντρα Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας: Στην τακτοποίηση των ειδών που συγκεντρώνονται για παιδιά και οικογένειες με προβλήματα διαβίωσης
- Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι: Στις κατασκευές που διατίθενται στα παζάρια μας και στο e-shop για την οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού
- Παζάρια/Εκθέσεις: Με παρουσία και ενημέρωση των πολιτών για το έργο του Οργανισμού.
- Διοικητική/Γραμματειακή Υποστήριξη: Σε εργασίες γραφείου που απαιτούν γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και διάθεση για οργάνωση.
- Τα Σπίτια μας: Στη φροντίδα του σπιτιού αλλά κυρίως των παιδιών μας!
- Εθελοντική Προσφορά ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα: Στο αντικείμενο τους -γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, καθηγητές κ.ο.κ.- Κάθε είδους επαγγελματίες, κάθε χώρου, κάθε ειδικότητας.
- Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής: Στη συμμετοχή σε επιχειρήσεις έρευνας αγνοουμένων σε αστικό – μη αστικό περιβάλλον, μετά από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές, στον εντοπισμό και στη διάσωση παιδιών που έχουν τραυματιστεί, εγκλωβιστεί, αγνοούνται, έχουν εξαφανιστεί ή είναι θύματα αρπαγής ή και σωματεμπορίας, αφού έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί.
- YouSmile (Για μαθητές-εθελοντές): Σε εθελοντικές δράσεις, εκδηλώσεις για κινητοποίηση κι ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν τα Δικαιώματα των Παιδιών. Για πληροφορίες και εδώ yousmile.gr
Σημαντικό να τονίσουμε πως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχει φροντίδα και καθοδήγηση στους εθελοντές που συμμετέχουν στις δράσεις του, με ομάδες εποπτείας, παροχή σεμιναρίων επιμορφωτικού χαρακτήρα για ενδυνάμωση του ρόλου τους, καθώς και ηθική ανταμοιβή.
Με ποιους τρόπους μπορούμε να στηρίξουμε έμπρακτα το έργο σας;
Κάθε βοήθεια είναι σημαντική για τον Οργανισμό, όσο μικρή και να φαντάζει. Ενδεικτικά:
- Οικονομική Ενίσχυση στέλνοντας ένα sms (χρέωση 2,73€ με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας 10%*)ή κάνοντας μια κλήση στο 19810 (χρέωση: από σταθερό 2,60€ με ΦΠΑ και τέλος σταθερής τηλεφωνίας 5%)
- Χρηματική δωρεά με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό
- Στήριξη ενεργειών της πλατφόρμας crowdfunding του Οργανισμού https://www.hamogelo.gr/gr/el/crowdfunding/
- Αγορά προϊόντων από το e-shop του Οργανισμού, από Παζάρια, Γιορτές για τα παιδιά κ.ά.
- Φιλοξενία Κουμπαρά ή Παζαριού στο χώρο σας (για Εταιρείες)
- Εθελοντισμό
- Συγκέντρωση ειδών ή κάλυψη συγκεκριμένης ανάγκης σε είδη
Ποιες αξίες διέπουν τους κοινωνικούς σας λειτουργούς;
Οι επαγγελματίες κοινωνικοί λειτουργοί έχουν εκτεταμένες γνώσεις για τον τρόπο άσκησης της κοινωνικής εργασίας. Ωστόσο, πέρα από αυτές, χρησιμοποιούν αρχές και αξίες που καθορίζουν τον επαγγελματικό τους ρόλο. Αυτές οι αξίες ενσωματώνονται στο πλαίσιο της κοινωνικής εργασίας στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους εξυπηρετούμενούς τους και ενεργούν.
- Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια: Οι κοινωνικοί λειτουργοί αντιμετωπίζουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους με σεβασμό, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητά τους ως άτομα με δικαιώματα και ανάγκες.
- Μη Κριτική Στάση: Αποφεύγουν την κριτική στάση και αντιμετωπίζουν με σεβασμό τα άτομα που ζητούν βοήθεια, διασφαλίζοντας έτσι ένα ασφαλές και ανοικτό περιβάλλον επικοινωνίας.
- Δικαιοσύνη και Ισότητα: Προωθούν τη δικαιοσύνη και την ισότητα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην κοινωνία.
- Εμπιστοσύνη και Εμπιστευτικότητα: Διατηρούν την εμπιστοσύνη των παιδιών και των οικογενειών τους, διασφαλίζοντας την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που τους παρέχονται.
- Αυτοδιάθεση και Αυτοπροστασία: Ενθαρρύνουν τα παιδιά να εκφράζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και τα υποστηρίζουν στην ανάπτυξη αυτοπροστασίας και αυτοδιάθεσης.
- Αυθεντικότητα και Διαφάνεια: Είναι αυθεντικοί και διαφανείς στις σχέσεις τους με τα παιδιά και τις οικογένειές τους, παρέχοντας ειλικρινή υποστήριξη και επικοινωνία.
- Συνεργασία και Δικτύωση: Συνεργάζονται με άλλους επαγγελματίες και οργανισμούς, ενισχύοντας έτσι την παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης στα παιδιά και τις οικογένειές τους.
- Αποδοχή και Σεβασμός της Μοναδικότητας του Ατόμου: Αντιμετωπίζουν κάθε άτομο ως μια μοναδική οντότητα, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, την καταγωγή, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τις πεποιθήσεις του.
Μέσα από την εφαρμογή αυτών των αξιών, οι κοινωνικοί λειτουργοί στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέρουν υποστήριξη και ενίσχυση στα παιδιά και τις οικογένειές τους με σεβασμό και δεοντολογική συνέπεια.
Το Χαμόγελο του Παιδιού έχει αμέτρητες δράσεις τόσο με φυσική αλλά και διαδικτυακή μορφή. Πώς συμβάλλει ο οργανισμός στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση της βιωσιμότητας;
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με γνώμονα τα πολλά οφέλη που προσφέρει στα παιδιά η επαφή με τη φύση, έχει διαμορφώσει στο Εκπαιδευτικό Κέντρο, Πολυχώρο, του Οργανισμού στο Κορωπί μια φάρμα, με ένα μεγάλο περιβόλι και ζώα αγροκτήματος, όπως κότες, γαϊδουράκια, χήνες κ.ά. Τα λαχανικά που καλλιεργούνται εκεί καλύπτουν τις ανάγκες δύο Κέντρων του Οργανισμού: στα Σπίτια Φροντίδας -και πιο συγκεκριμένα τα πέντε Σπίτια στην Αττική, αλλά και στο Κέντρο Υποστήριξης Ευάλωτων Οικογενειών.
22 χρόνια τώρα, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Εκστρατεία ‘‘Clean Up the Med’’, η οποία υλοποιείται από το 2000, από την Ιταλική Οργάνωση Legambiente με δράσεις καθαρισμού ακτών, ρεμάτων, δενδροφυτεύσεις κ.ά.
Παράλληλα, διοργανώνει περιβαλλοντικές δράσεις ευαισθητοποίησης για παιδιά σε θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile καθώς και Δράσεις Εκπαίδευσης, Πρόληψης και Ψυχαγωγίας για μαθητές/τριες, με τη βοήθεια και άλλων περιβαλλοντικών φορέων, με σκοπό την καλλιέργεια ενσυναίσθησης προς, τη φύση, τα ζώα και το περιβάλλον.
Σημαντικό να αναφερθεί πως, το 2020 προκειμένου να προσδιορίσει τα ουσιαστικά θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης έχοντας ως γνώμονα τις Αρχές Καθορισμού του Περιεχομένου των Προτύπων GRI (δηλαδή Συμμετοχικότητα των Ενδιαφερόμενων Μερών, Πλαίσιο Βιωσιμότητας, Ουσιαστικότητα και Πληρότητα), πραγματοποίησε Ανάλυση Ουσιαστικότητας, λαμβάνοντας μάλιστα και βραβείο από τα BRAVO SUSTAINABILITY AWARDS 2022, στον πυλώνα «Διακυβέρνηση».
We4All
Το We4All είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός, περιβαλλοντικός και ανθρωπιστικός οργανισμός που ξεκίνησε τη δράση του το 2018 μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 συνανθρώπους μας. Πώς η εθελοντική σας προσφορά έφτασε να γίνει μια από τις πιο επιδραστικές ΜΚΟ;
Η δράση μας, ξεκίνησε από την αρχή με ένα μεγάλο όραμα και με αφοσίωση στην επίτευξή του. Το όραμα αυτό ήταν και είναι να δούμε την ανθρωπότητα να συνυπάρχει σαν μια μεγάλη οικογένεια, σε αρμονία με την φύση και τις υπόλοιπες μορφές ζωής.
Με αυτό σαν κινητήριο δύναμη αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με απόλυτο επαγγελματισμό και πειθαρχία, χτίζοντας εμπιστοσύνη στο κοινό και συνεργασίες χρόνων. Δώσαμε τεράστια έμφαση στην φροντίδα των δέντρων που φυτεύουμε, σε βάθος χρόνο, με στόχο την μέγιστη επιβίωση και όχι στην δημιουργία εφήμερης επικοινωνιακής εικόνας.
Αυτό βέβαια ήρθε και με μεγάλα κόστη, και έτσι δεν ήταν δυνατό να μείνουμε σε ένα απλό εθελοντικό μοντέλο. Έπρεπε να οργανωθούμε, να προσλάβουμε προσωπικό, συνεργάτες, δασολόγους, γεωπόνους, εκπαιδευτές, για να μπορούμε να εγγυηθούμε όλο και περισσότερο για την ποιότητα της δουλειάς και του αποτελέσματός μας.
Στο site σας αναφέρετε πως αποστολή σας είναι να θυμίσετε στους ανθρώπους ότι αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Θεωρείτε πως τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες είναι αρκετά πιο συνειδητοποιημένοι-ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα; Αν όχι τι νομίζετε πως εκλείπει;
Θεωρούμε ότι μόνο μέσα από εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε πολύ μικρή ηλικία μπορεί να διαμορφωθεί η περιβαλλοντική συνείδηση. Μπορεί δηλαδή ένα παιδί να συνειδητοποιήσει ότι το σπίτι του δεν είναι μόνο οι τοίχοι που το περιβάλλουν, αλλά και το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον.
Μέσα από το παιδί, ακολουθούν πολλές φορές και οι «μεγάλοι»..Μόνο από παραδειγματισμό και κοινωνική εκπαίδευση μπορεί να αλλάξει νοοτροπία ένας λαός. Ο οργανισμός μας επενδύει πολύ στην εκπαίδευση των παιδιών σε σχολεία έχοντας επισκεφθεί πάνω από 200.000 παιδιά σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θεωρούμε ότι το επίπεδο ευαισθητοποίησης στην χώρα μας βελτιώνεται, όμως έχει ακόμα πολύ δρόμο.
Πώς μπορεί κάποιος να ενισχύει το έργο σας;
Μέσα από το site μας www.we4all.com μπορεί κανείς να δει διάφορους τρόπους με τους οποίους να συνεισφέρει ή να συμμετέχει στην δράση μας. Η βοήθεια μπορεί να είναι οικονομική, μπορεί να είναι με την διάδοση του μηνύματός μας, μπορεί όμως και να είναι απλά με την συμμετοχή ως εθελοντής σε κάποια δράση μας. Με όποιο τρόπο κάποιος θέλει να συμμετέχει, είναι πάντα καλοδεχούμενος. Η We4all ανήκει σε όλους.
Ποιες αξίες διέπουν τους εθελοντές-την ομάδα σας;
Αυστηρός επαγγελματισμός, αγάπη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, πειθαρχία και μια κατανόηση ότι η αλλαγή που θέλουμε να πετύχουμε στον κόσμο ξεκινάει από εμάς τους ίδιους.
Μέχρι σήμερα έχετε πραγματοποιήσει αρκετές δενδροφυτεύσεις σε Κένυα, Oυγκάντα και αρκετές ακόμα παγκόσμιες δράσεις. Υπήρξε κάτι που να σας «λύγισε»;
Δεν θα λέγαμε ότι κάτι μας έχει λυγίσει μέχρι σήμερα, όμως οι προκλήσεις είναι συνεχείς. Aπό τα χρόνια του Covid, μέχρι τα διάφορα ατυχή περιστατικά που συμβαίνουν κατά καιρούς με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς οι οποίοι φάνηκε να μην έχουν ειλικρινείς προθέσεις προς το κοινό τους.
Αυτό τείνει μερικές φορές να κλονίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου προς όλους. Θεωρούμε ότι η ύπαρξη, η στήριξη και η ομαλή λειτουργία των ΜΚΟ είναι αναπόσπαστο μέρος μιας πολιτισμένης κοινωνίας η οποία έχει πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν χωρίς να αποσκοπούν στο κέρδος. Πιστεύουμε όμως ότι ο περισσότερος κόσμος που ενδιαφέρεται μπορεί να καταλάβει και να κρίνει το πραγματικό έργο από τα κενά λόγια.
Με ποιους τρόπους μπορούμε κι εμείς καθημερινά να συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη;
Μπορούμε όλοι μας να συμβάλλουμε στην αλλαγή με το να γίνουμε εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε. Με το να γίνουμε ένα παράδειγμα προς μίμηση. Όποτε μπορούμε συμβάλλουμε ή συμμετέχουμε σε ειλικρινείς προσπάθειες και ομάδες που βοηθούν. Η δράση του καθενός από εμάς δεν είναι ασήμαντη, αντιθέτως όλες οι μεγάλες αλλαγές και η πρόοδος ξεκίνησαν πάντα από έναν άνθρωπο και μία ιδέα.