3 αποτελεσματικοί τρόποι να προστατεύσεις τους ωκεανούς

Μαρία Ροδίτη

Κάθε χρόνο καταλήγουν στις θάλασσες οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού…Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο!

Το ήξερες ότι οι ωκεανοί είναι θείο δώρο για τον πλανήτη; Ένα ποσοστό 50-80% της ζωής στη Γη αποκαλεί τους ωκεανούς «σπίτι» του, η διατροφή και η διαβίωση τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από τους ωκεανούς, ενώ οι ωκεανοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος του περιβάλλοντος. Τι άλλο να σου πω για να το καταλάβεις!

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, λοιπόν, οι ωκεανοί- Ινδικός, Ειρηνικός, Ατλαντικός, Αρκτικός, Ανταρκτικός- παίζουν σημαντικό ρόλο στην άμβλυνση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και για αυτό όλοι μας πρέπει να τους προστατεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δες ποιες συνήθειες μπορείς να αλλάξεις για να σώσεις τον πλανήτη!

Η ανθρώπινη δραστηριότητα μάστιγα για τους ωκεανούς

Δυστυχώς, μόνο το 2.7% των ωκεανών του πλανήτη είναι προστατευμένο, με τις θάλασσες να αντιμετωπίζουν καθημερινά μια σειρά απειλών, οι οποίες- κατά βάση- προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η μόλυνση από τα πλαστικά, η οξίνιση (δηλαδή η μείωση του pH τους ως αποτέλεσμα των αυξημένων εκπομπών αερίου λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας) και η υπεραλιεία είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που οι ωκεανοί κινδυνεύουν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που έγινε το 2004 από την Algalita, ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο θαλάσσιων ερευνών με έδρα την Καλιφόρνια, τα δείγματα θαλάσσιου νερού περιείχαν έξι φορές περισσότερο πλαστικό παρά πλαγκτόν. Δεν είναι απίστευτο;

Επίσης, περισσότερο από το 40% των ειδών φάλαινας, δελφινιού και φώκιας, όλα τα είδη θαλάσσιων χελωνών και περίπου το 36% των ειδών θαλάσσιων πτηνών παρατηρήθηκε τότε ότι είχαν προσλάβει θαλάσσια απορρίμματα. Ακριβώς το ίδιο συνέβη με κοπάδια ψαριών και κοπάδια θαλάσσιων πτηνών.

Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος αυτών των έμβιων όντων. Βλέπεις, ένα στομάχι με δύσπεπτο πλαστικό μπορεί να εμποδίσει το ζώο από τη λήψη τροφής, οδηγώντας το τελικά στον θάνατο από ασιτία. Τα χημικά που βρίσκονται στα πλαστικά μπορούν επιπλέον να δράσουν ως δηλητήριο και ανάλογα με τη δόση, ενδέχεται να αποδυναμώσουν μόνιμα ή να σκοτώσουν το ζώο.

Η προστασία των ωκεανών επιτακτική ανάγκη

Αν έχεις οικολογική συνείδηση, αν θέλεις να συμβάλεις στη διάσωση του πλανήτη, μην αργείς άλλο και προστάτευσε τους ωκεανούς. Αλλάζοντας μερικές συνήθειές σου ή υιοθετώντας νέες θα μπορέσεις κι εσύ να βοηθήσεις στη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Αρκεί να σκεφτείς μόνο αυτό! Όταν οι ωκεανοί δεν υποφέρουν, όταν η ζωή εκεί κυλά ομαλά, τότε η ζωή σε κάθε γωνιά του πλανήτη ανθεί! Δεν αξίζει, λοιπόν, κι εσύ να κάνεις πράγματα για να προστατεύσεις τους ωκεανούς; Ε, ναι!



Μην ξαναπετάξεις, λοιπόν, το αποτσίγαρό σου στην άμμο. Ούτε και το άδειο πλαστικό μπουκάλι με νερό που ήπιες όσο απολάμβανες την ηλιοθεραπεία σου στην παραλία. Αν σ’ αρέσει να ψαρεύεις πού και πού… μην το παρακάνεις! Ναι! Μπορεί να είναι το χόμπι σου αυτό, αλλά δεν φαντάζεσαι πόσο βασανίζεις τη θαλάσσια ζωή.

Μισό λεπτό! Μη φεύγεις. Δες στην παρακάτω gallery τρεις ακόμα αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας των ωκεανών και βάλε τους ASAP σε εφαρμογή. Για ένα καλύτερο μέλλον δικό σου και της επόμενης γενιάς!

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης