Πώς το λιώσιμο των πάγων συνδέεται με τον μεγάλο σεισμό (8,2 Ρίχτερ) στην Αλάσκα
Ο σεισμός 8,2 ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην Αλάσκα έφερε μνήμες από τη σεισμική δόνηση κλίμακας 9,2 ρίχτερ που είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή το 1964.
Σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά της χερσονήσου της Αλάσκα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, ώρα Ελλάδος (αργά την Τετάρτη τοπική ώρα), ενώ εκδόθηκε και προειδοποίηση για ενδεχόμενο τσουνάμι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, ο σεισμός σημειώθηκε 105 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πέριβιλ, κοντά στις Αλεούτιες νήσους, και το εστιακό του βάθος εκτιμάται στα 46,7 χλμ.
Σεισμός: Όλα όσα πρέπει να προσέχεις και να γνωρίζεις
Το λιώσιμο των πάγων υπεύθυνο για τον σεισμό στην Αλάσκα
Επιστήμονες έρχονται τώρα να υποστηρίξουν ότι το λιώσιμο των πάγων ευθύνεται για τον σεισμό 8,2 ρίχτερ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλάσκα.
Ειδικότερα, επιστήμονες από το Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Fairbanks της Αλάσκα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λιώσιμο των πάγων κοντά στο Εθνικό Πάρκο Glacier Bay επηρεάζει τον χρόνο και το σημείο των σεισμών κλίμακας μεγαλύτερης των 5.0 ρίχτερ τον τελευταίο αιώνα.
Σε αυτό το συμπέρασμα προχώρησαν αφότου είχαν διαπιστώσει ότι το λιώσιμο των πάγων προκαλεί σεισμούς και σε άλλες περιοχές, όπως ο Καναδάς και η Σκανδιναβία.
Μπορείς να βρεις την έρευνα σε αυτό το link!
Η Αλάσκα έχει μερικούς από τους μεγαλύτερους παγετώνες στον κόσμο, οι οποίοι έχουν πάχος χιλιάδων ποδιών και καλύπτουν εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια. Το βάρος του πάγου, λοιπόν, προκαλεί τη βύθιση της γης από κάτω του και, όταν λιώνει ένας παγετώνας, το έδαφος λειτουργεί σαν το ψωμί που μπαίνει στον φούρνο, φουσκώνει, σκάει και απλώνεται παντού. Εν ολίγοις, η γη βυθίζεται και το έδαφος μετακινείται με αποτέλεσμα την πρόκληση σεισμικών δονήσεων.
Όπως λένε οι ειδικοί, ωστόσο, το λιώσιμο των πάγων δεν είναι η άμεση αιτία των σεισμών. Είναι, όμως, αυτό που ρυθμίζει τη σοβαρότητα και τον χρόνο των σεισμικών δονήσεων.
Ο μεγάλος σεισμός του 1964 στην Αλάσκα
Μνήμες από τον πολύ δυνατό σεισμό που είχε γίνει το 1964 στην Αλάσκα έφερε ο σημερινός σεισμός κλίμακας 9,2 ρίχτερ.
Ήταν Μεγάλη Παρασκευή, 27 Μαρτίου 1964 και ώρα 5.36 μ.μ., όταν σείστηκε ο τόπος στην Αλάσκα. Ο δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, 9,2 ρίχτερ, «χτύπησε» το Prince William Sound της Αλάσκα, κοντά στην πόλη του Valdez, προκαλώντας τρόμο και πανικό.
Ο σεισμός διήρκησε τρία ολόκληρα λεπτά με 131 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. 15 ζωές χάθηκαν την ώρα του σεισμού, ενώ τα υπόλοιπα θύματα βρήκαν τραγικό θάνατο από τα απανωτά τσουνάμια που επακολούθησαν και από κατολισθήσεις.
Από την Ασία μέχρι τη Νότια Αμερική, οι ακτογραμμές πλημμύρισαν από τα τεραστίων διαστάσεων κύματα που είχαν ξεκινήσει από την Αλάσκα. Στην είσοδο, μάλιστα, της παραλιακής πόλης Valdez, τα κύματα τότε έφτασαν τα 60 μέτρα ύψος.
Γεωλογικές έρευνες που έγιναν μετά τον τεράστιο σεισμό έδειξαν ότι τμήματα της ακτής της Αλάσκας βυθίστηκαν ως και οκτώ πόδια, αλλά και ότι μεγάλο μέρος της ακτής κινήθηκε 50 πόδια προς τον ωκεανό. Τα παράκτια δάση, δυστυχώς, βυθίστηκαν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και καταστράφηκαν από το αλμυρό νερό.