Το κλίμα αλλάζει! Η ζωή μας δεν θα είναι ποτέ πια ίδια- Τι λένε οι ειδικοί

Μαρία Ροδίτη

Εφιαλτική ήταν η νύχτα που πέρασε! Τα μέτωπα της φωτιάς μαίνονται σε όλη την Ελλάδα με την κατάσταση να είναι τρομερά δύσκολη και τη ζωή όλων να αλλάζει ριζικά από εδώ και στο εξής.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης όλοι παρακολουθούμε αποσβολωμένοι τις εξελίξεις με τις πυρκαγιές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα πύρινα μέτωπα είναι πολλά, η ελληνική γη έχει κατακαεί και οι προσπάθειες πυροσβεστών, στρατού και εθελοντών είναι τιτάνιες για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Αν τώρα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ μπροστά μας, αν τώρα δεν συνειδητοποιήσουμε ότι ξημερώνει μια νέα μέρα για τον πλανήτη μας- εντελώς διαφορετική-, τότε τα πράγματα στο μέλλον ίσως γίνουν ακόμα χειρότερα!

Ποιες είναι οι δραματικές συνέπειες των πυρκαγιών στο περιβάλλον

Οι συνέπειες των δασικών πυρκαγιών στον πλανήτη και στη ζωή μας

«Τα χειρότερα έρχονται, με τις επιπτώσεις στη ζωή των παιδιών μας και των εγγονών μας να είναι μεγαλύτερες», καταγγέλλει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, Giec. «Το κλίμα έχει ήδη αλλάξει. Αν και η άνοδος των μέσων θερμοκρασιών από τα μέσα του 19ου αιώνα φτάνει τον 1,1 βαθμό Κελσίου, οι συνέπειες είναι ήδη σοβαρές και θα γίνουν ακόμη πιο βίαιες, ακόμη κι αν περιοριστεί η έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου», επισημαίνει.

Τα χειρότερα, δυστυχώς, όχι απλά έρχονται, αλλά έχουν έρθει! Αρκεί όλοι να σκεφτούμε τις άμεσες συνέπειες των δασικών πυρκαγιών στη ζωή μας. Συνέπειες στο έδαφος, στην πανίδα, στον αέρα, στην υγεία μας.

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι δασικές πυρκαγιές επιδρούν με διαφορετικό τρόπο στους διάφορους ζωντανούς οργανισμούς, που ζουν είτε στα κατώτερα στρώματα του εδάφους, είτε στην επιφάνεια αυτού, είτε στα ανώτερα στρώματα. Τα ζωάκια χάνουν τις φωλιές τους, χάνουν την τροφή τους και η συνέπεια είναι μια δραματική μεταβολή του βιοτικού και αβιοτικού περιβάλλοντός τους.

Ο αέρας αποτελεί ένα μείγμα σωματιδίων με μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, υδρογονάνθρακες, αλλά και οξείδιο του αζώτου. Οι συνέπειες στην υγεία από όλο αυτό, όπως καταλαβαίνεις, είναι μεγάλες.

Αναπνευστικά προβλήματα, καταρροή, επίμονος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που αφήνουν «ενθύμιο» οι δασικές πυρκαγιές.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για την υγεία μας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας και τις επιπτώσεις στην υγεία. Όπως επισημαίνουν, τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές έχουν μεγάλη τοξικότητα.

«Αυτά τα μικροσωματίδια, που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών, έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Έχουν αεροδυναμικό σήμα και πολύ μικρή διάμετρο, έτσι ώστε παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα, όπου διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής, ο οποίος προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό, ενώ ευθύνονται για υπερτασικά επεισόδια, για αρρυθμίες, για στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.



Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε και για τα παιδιά σημειώνοντας ότι όταν βγουν έξω κι εκτεθούν σε τέτοιου είδους περιβάλλον, εισπνέουν μεγάλη ποσότητα αέρος σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, τον εισπνέουν με μεγάλη ροή και άρα η διεισδυτικότητα των σωματιδίων είναι δεδομένη.

«Και το χειρότερο είναι ότι το παιδί εισπνέει σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους. Οι μετρήσεις έχουν γίνει σε ύψος 2 μέτρων, ενώ το παιδί αναπνέει σε ύψος 40-50 εκατοστών. Η επίδρασή τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά όσο μπορούμε», υπογράμμισε.

Ο ίδιος έκανε αναφορά και σε κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έγκυες τονίζοντας πως πρέπει να προσέχουν να μην εκτεθούν και να μην εισπνεύσουν αυτόν τον ρύπο, γιατί προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, όπως προβλήματα χαμηλού σωματικού βάρους, πρόωρου τοκετού κλπ.

Πλημμύρες προ των πυλών

Όπως δήλωσε o Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, στον ΣΚΑΪ, πλημμυρικά φαινόμενα θα ακολουθήσουν σύντομα την καταστροφή των δασικών εκτάσεων.

«Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο, που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών. Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.



«Αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα. Απαραίτητος ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες (…) Πρέπει να είμαστε σε φάση διαρκούς έρευνας», επισήμανε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

Photos: AP Images

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης