Ο πλανήτης Γη φλέγεται - Σε ποια σημεία της γης τα μέτωπα της φωτιάς αφανίζουν δάση και ζωές

Μαρία Ροδίτη

Ο κόσμος κυριολεκτικά καίγεται και το μέλλον του πλανήτη φαντάζει εντελώς αβέβαιο.

Εδώ και μία εβδομάδα περίπου η χώρα μας, η Ελλάδα μας, βιώνει έναν πύρινο εφιάλτη. Το ένα μέτωπο φωτιάς ξεπετάγεται μετά το άλλο με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τον Στρατό να μην ξέρουν πού να πρωτοφτάσουν.

Το κλίμα αλλάζει! Η ζωή μας δεν θα είναι ποτέ πια ίδια- Τι λένε οι ειδικοί

Τιτάνιες είναι και οι προσπάθειες να μην υπάρξουν νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές, με τους κατοίκους των απειλούμενων σημείων να εκκενώνουν άρον-άρον τα σπίτια και τον τόπο τους για να σωθούν.

Ποιος θα ξεχάσεις τις εικόνες Αποκάλυψης που ζήσαμε πριν λίγες μέρες με τη Λίμνη Ευβοίας; Ποιος δεν θα θυμάται για χρόνια το Πευκί, που κατακάηκε και κατοίκους και παραθεριστές να τρέχουν να μπουν στο Ferry Boat στην παραλία για να σωθούν; Εικόνες πρωτόγνωρες, που- δυστυχώς- δεν βιώνει η χώρα μας μόνο.

Από τον Ιούλιο όλος ο πλανήτης μάχεται ενάντια στις φλόγες. Απ’ άκρη σ’ άκρη τα πύρινα μέτωπα ξεπετάγονται το ένα μετά το άλλο… Η Γη φλέγεται. Δάση εξαφανίζονται από τον χάρτη, οι πνεύμονες οξυγόνου αποτελούν πια παρελθόν και μαζί με αυτούς και τα ζωάκια που ζούσαν εκεί, που «έχτιζαν» εκεί τις φωλιές τους ή έβρισκαν τροφή για να επιβιώσουν.

Τα μέτωπα της φωτιάς, δυστυχώς, μαίνονται και αφανίζουν δάση και ζωές.

Ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό που έχει συμβεί φέτος με τις πυρκαγιές δεν έχει προηγούμενο για τον πλανήτη!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας της ΕΕ Copernicus, από τον Ιούνιο, οι δασικές πυρκαγιές σημείωσαν ρεκόρ εκπομπών, καθώς απελευθερώθηκαν 505 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα στη Γη.

Αυτό το νούμερο ξεπερνά το περσινό ρεκόρ των 450 μεγατόνων διοξειδίου για ολόκληρη την περίοδο πυρκαγιών, όπως αναφέρει ο επιστήμονας του Copernicus, Mark Parrington.

Οι δασικές πυρκαγιές που «βασάνισαν» τον πλανήτη τον τελευταίο μήνα

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που αυτό το καλοκαίρι βιώνει δύσκολες και ασύλληπτες στιγμές λόγω των δασικών πυρκαγιών. Όλη η υφήλιος έχει έρθει αντιμέτωπη με μια πύρινη λαίλαπα με πυροσβέστες, εθελοντές και τον Στρατό να προσπαθούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σώσουν ανθρώπινες ζωές -κατά πρώτον- και ό,τι μπορεί να σωθεί από περιουσίες και δάση.

#1 Η Τουρκία σε πύρινη λαίλαπα

Στάχτη έγιναν στις 6 Αυγούστου εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους στη γειτονική Τουρκία. Στην επαρχία των Μούγλων, στην Αλικαρνασσό και στη Μαρμαρίδα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί από τις πυρκαγιές, που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τις «χειρότερες που έχουν εκδηλωθεί ποτέ».



Οκτώ άνθρωποι, μάλιστα, έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες Τούρκοι και ξένοι τουρίστες διέφυγαν για να σωθούν.

#2 Η Ιταλία έχει «γονατίσει» από τις πυρκαγιές

Στο έλεος των πυρκαγιών βρέθηκε και η γειτονική Ιταλία, με την Καλαβρία, τη Σικελία και την Απουλία να έχουν κατακαεί.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε και η περιφέρεια του Μολίζ λόγω των πυρκαγιών των τελευταίων 24ωρών στις ακτές της Αδριατικής και σε εσωτερικές περιοχές, που ανάγκασαν την Πυροσβεστική να εκκενώσει κατοικίες.

Δυστυχώς, και στην Ιταλία υπήρξαν θύματα με τις πυρκαγιές να κόβουν το νήμα της ζωής δύο ανθρώπων.

#3 Και η Ρωσία δοκιμάστηκε από τις φωτιές

Και η Ρωσία ήρθε αντιμέτωπη με δεκάδες πυρκαγιές. Από την 1η Αυγούστου, οι δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε 217 σημεία. 115 στην Γιακουτία -στην Άπω Ανατολή- και 51 στις περιοχές της πόλης Ιρκούτσκ, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη.

Στις πυρκαγιές που ξεκίνησαν στην περιοχή της Σιβηρίας τον Ιούλιο, περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής και οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή.

#4 Φωτιές και στις ΗΠΑ

Στις αρχές Ιουλίου, η Καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας ήρθε αντιμέτωπη με τεράστιες δασικές πυρκαγιές: η μικρή πόλη Lytton έγινε σύντομα ένα από τα πιο θερμά μέρη της γης, σημειώνοντας ρεκόρ θερμοκρασιών που έφτασαν τους 49,5 βαθμούς Κελσίου.

Μια ακόμη πυρκαγιά ξέσπασε στην πόλη καταστρέφοντας το 90% των κτηρίων την ώρα που οι κάτοικοι έτρεχαν την τελευταία στιγμή να σωθούν.

#5 Η Φινλανδία «κατακόκκινη»

Σχεδόν 2000 μίλια βόρεια της Μεσογείου, στη βόρεια Φινλανδία όπου οι πυρκαγιές είναι σπάνιες- οι φωτιές κατέκαψαν στρέμματα δάσους γύρω από τον ποταμό Kalajoki, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Μιλάμε για τη χειρότερη πυρκαγιά που καταγράφηκε στη χώρα από το 1971.

#6 Καταστροφικές φωτιές στον Λίβανο

Στα τέλη Ιουλίου ο Λίβανος ήρθε αντιμέτωπος με καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Στάχτη έγιναν τεράστιες δασικές εκτάσεις με πεύκα με την πυροσβεστική υπηρεσία και τον στρατό να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές, τις οποίες αναζωπύρωναν οι θυελλώδεις άνεμοι, σε χωριά στην περιοχή Ακάρ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.



#7 Κάηκε και η Συρία

Την ίδια ώρα που καιγόταν ο τόπος στον Λίβανο, φωτιά ξέσπασε και στη Συρία. Πυροσβέστες και στρατιωτικά ελικόπτερα αγωνίστηκαν να περιορίσουν τις πυρκαγιές σε χωριά της περιοχή Αλ Κιουσέρ.

#8 Πυρκαγιές στη Βουλγαρία

Πυρκαγιές λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών ξέσπασαν και σε αρκετές περιοχές της Βουλγαρίας στις 5 Αυγούστου.

Μάλιστα, στην περιοχή Σαντάνσκι, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, έχασαν τις ζωές τους δύο δασοφύλακες κι ένας τρίτος μεταφέρθηκε με εγκαύματα σε νοσοκομείο.

#9 Φωτιές σε Αλβανία και Κόσοβο

Τιτάνια προσπάθεια έκαναν πριν λίγες μέρες δασοπυροσβέστες για να περιορίσουν δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Αλβανία και Κόσοβο.

Την ώρα που στη νότια Αλβανία οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο, νέες ξέσπασαν στα βόρεια, στη Χερσόνησο, ενώ στα νότια της χώρας υπήρξε και νεκρός.

Photos: AP Images

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης