Αμαζόνιος: Ρεκόρ αποψίλωσης του τροπικού δάσους τον Απρίλιο του 2021
Την ώρα που η κλιματική κρίση απειλεί τον πλανήτη, η αποψίλωση του Αμαζονίου συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς!
Κι ενώ η κλιματική κρίση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, στη Βραζιλία, συνεχίζει να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τον πλανήτη. Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2021 σημειώθηκε ρεκόρ αποδάσωσης στην περιοχή.
Κλιματική αλλαγή: 3 πράγματα που θα κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά σου
Τι είναι η αποψίλωση ή αποδάσωση
Η αποδάσωση ή αποψίλωση είναι η αφαίρεση ενός δάσους ή ενός δέντρου με σκοπό τα εδάφη να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για μη δασικές χρήσεις.
Για παράδειγμα, αποδάσωση μπορεί να γίνει για να μετατραπεί δασική γη σε αγροκτήματα, στάβλους ή να χρησιμοποιηθεί για αστική χρήση.
Επίσης, τα δέντρα κόβονται και χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν ή να πωληθούν ως καύσιμα (μερικές φορές με τη μορφή κάρβουνου ή ξυλείας), ενώ οι εκκαθαρισμένοι χώροι χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι για ζώα και φυτείες.
Η απομάκρυνση, βέβαια, των δέντρων έχει και συνέπειες. Η αποψίλωση, λοιπόν, οδηγεί σε βλάβες σε οικοτόπους, σε απώλεια της βιοποικιλότητας, αλλά και σε ξηρασία.
Μάλιστα, οι αποδασωμένες περιοχές παρουσιάζουν συνήθως σημαντική δυσμενή διάβρωση του εδάφους και συχνά υποβαθμίζονται σε ερημιές.
Το ρεκόρ αποψίλωσης στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου
Ρεκόρ αποψίλωσης σημείωσε τον περασμένο Απρίλιο το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία. Για την ακρίβεια, 50.000 στρέμματα δάσους καταστράφηκαν σημειώνοντας 42.5% αύξηση της καταστροφής συγκριτικά με το 2015.
Το επίπεδο αποψίλωσης ήταν ιδιαίτερα υψηλό και για τον Μάρτιο του 2021 (υψηλότερο συγκριτικά με έναν χρόνο πριν) με αποτέλεσμα, δύο μήνες αργότερα, να ακολουθήσει μια περίοδος μείωσης των έντονων βροχοπτώσεων.
Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι παρά τα υψηλά επίπεδα αποψίλωσης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τους δύο πρώτους μήνες του έτους η κοπή των δέντρων για την παροχή ξυλείας και καθαρού εδάφους για τη γεωργία ήταν πράγματι μειωμένη κατά 3.9%, συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2020.
Η περίοδος ξηρασίας, που κορυφώνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είναι όταν συμβαίνει η μεγαλύτερη αποψίλωση των δασών.
Σύμφωνα με τη Βραζιλιάνικη διαστημική υπηρεσία INPE, το ρεκόρ αποψίλωσης έχει σημειωθεί τις τρεις τελευταίες σεζόν.
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη
Ο Αμαζόνιος, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφά από την ατμόσφαιρα.
Σκέψου απλά ότι το 60% των τροπικών δασών του κόσμου βρίσκονται στη Βραζιλία.
«Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τι θα συμβεί, αλλά μέσα στο 2021 θα μπορούσε να υπάρξει τέταρτο συνεχόμενο ρεκόρ αποψίλωσης των δασών», δήλωσε το Παρατηρητήριο Κλίματος και μια ομάδα 63 ΜΚΟ και κοινωνικών οργανώσεων στο Daily Sabah.
Οι δεσμεύσεις του Προέδρου της Βραζιλίας, Μπολσονάρο
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Μπολσονάρο, αν και ήρθε το 2019 στην εξουσία της Βραζιλίας με διάθεση να εκμεταλλευτεί τα τροπικά δάση, τελικά τον περασμένο Αύγουστο δεσμεύτηκε ότι «θα εξαλείψει την παράνομη αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία ως το 2030», δέκα χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Πάντως, όπως δηλώνει το Παρατηρητήριο Κλίματος, «το 2021 δεν υπήρξε καμία ομοσπονδιακή προσπάθεια για τον έλεγχο της αποψίλωσης των δασών».
Και προσθέτει: «Η κυβερνητική υπηρεσία που πραγματοποιεί επιθεωρήσεις στον Αμαζόνιο δεν κάνει τίποτα και η διαδικασία τιμωρίας των παραβατών έχει διακοπεί».