Στη Δανία βρήκαν τον πιο έξυπνο τρόπο να αξιοποιήσουν τις χαλασμένες ανεμογεννήτριες

Μαρία Ροδίτη

Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι γνωστές για την πρωτοπορία και την πρόοδό τους σε πολλούς, διαφορετικούς τομείς και το απέδειξαν αυτό για ακόμη μια φορά.

Τα τελευταία χρόνια η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή ολοένα και εντείνεται. Οι μεγάλες πυρκαγιές σε πολλές γωνιές της γης, οι πλημμύρες που ακολουθούν, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και το λιώσιμο των πάγων έχουν κάνει πολλούς φορείς και χώρες να λάβουν άμεση δράση.

Κάπως έτσι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, όπως η αιολική ενέργεια, έρχονται στο προσκήνιο όλο και πιο συχνά. Η Δανία, μάλιστα, είναι μία από τις χώρες που πρωτοπορούν και έχουν ήδη προχωρήσει στην αξιοποίηση των χαλασμένων ανεμογεννητριών προς όφελος του περιβάλλοντος.

Green beauty! 5 stars που «ορκίζονται» στα οικολογικά προϊόντα ομορφιάς

Η ευφάνταστη κατασκευή με χαλασμένες ανεμογεννήτριες στη Δανία

Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών είναι 20 χρόνια με αποτέλεσμα μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος οι ανεμογεννήτριες να θεωρούνται απορρίμματα. Για να καταλάβεις, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν 40 εκατομμύρια απορριμμάτων από την παγκόσμια αιολική βιομηχανία, που θα πρέπει να απορριφθούν.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, αυτό οι Δανοί προχώρησαν σε μια ενέργεια προς όφελος του περιβάλλοντος, αλλά και προς… διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους. Ειδικότερα, η δανέζικη εταιρεία The Re-Wind Network βρήκε τον τρόπο να ανακυκλώσει και να επαναχρησιμοποιήσει τις χαλασμένες ανεμογεννήτριες μετατρέποντάς τις σε χώρο στάθμευσης ποδηλάτων.

Σχέδια και για άλλους τρόπους εκμετάλλευσης των χαλασμένων ανεμογεννητριών

Οι Δανοί δεν θα σταματήσουν εδώ! Θέλουν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος όσο το δυνατόν περισσότερο και σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τις χαλασμένες ανεμογεννήτριες ως αρχιτεκτονικά στοιχεία στις πόλεις, στην κατασκευή πεζογεφυρών, πάρκων πατινάζ και φραγμάτων θορύβου στους δρόμους και τις εθνικές οδούς.

«Εξερευνούμε την επαναχρησιμοποίηση των χαλασμένων ανεμογεννητριών στην αρχιτεκτονική και τη μηχανική», δήλωσε ο Lawrence C. Bank του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Γεωργίας, ενός από τα κορυφαία ιδρύματα που εμπλέκονται στην έρευνα.

Και πρόσθεσε: «Αναπτύσσοντας τέτοιες μεθόδους μπορούμε να έχουμε θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα, αλλά και του νερού μειώνοντας μια σημαντική πηγή μη βιοδιασπώμενων αποβλήτων».

Προσπάθειες για οικολογικές ανεμογεννήτριες

Βλέποντας, λοιπόν, αυτές τις προσπάθειες επαναχρησιμοποίησης, ολοένα και περισσότερες εταιρείες βρίσκουν τρόπους να κατασκευάσουν ανεμογεννήτριες, που μπορούν να απορριφθούν πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα.



Μια κορυφαία εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Siemens Gamesa, ηγείται αυτής της προσπάθειας με την ανάπτυξη και την έναρξη της «πρώτης ανακυκλώσιμης ανεμογεννήτριας στον κόσμο για εμπορική χρήση».

Αυτή η ανεμογεννήτρια είναι κατασκευασμένη από νέο τύπο ρητίνης, της οποίας η χημική δομή διευκολύνει τη διάσπαση και τον διαχωρισμό από τα εξαρτήματά της, ώστε να μπορεί να ανακυκλωθεί.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης