O πρώτος οικολογικός φούρνος είναι γεγονός και τον δημιούργησε μια γυναίκα!

Μαρία Ροδίτη

Η Yasmeen Lari έμαθε στις γυναίκες του Πακιστάν πώς να μαγειρεύουν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον!

Υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν τα πάντα τόσο για το κοινό καλό όσο και για το περιβάλλον. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η Πακιστανή αρχιτέκτονας, Yasmeen Lari, η οποία δημιούργησε έναν αυτοσχέδιο φούρνο από λάσπη και ασβέστη για να μπορούν οι γυναίκες που ζουν στις αγροτικές περιοχές να μαγειρεύουν με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η περιβαλλοντική ευαισθησία της Lari

Η Yasmeen Lari είναι η πρώτη γυναίκα αρχιτέκτονας από το Πακιστάν και εφηύρε αυτόν τον αυτοσχέδιο φούρνο το 2014, μέσω του Heritage Foundation, το οποίο συνίδρυσε με τον σύζυγό της.

Εκείνη την εποχή, το ίδρυμα εργαζόταν με μη εγγράμματες γυναίκες, που κατοικούσαν σε προαστιακές και αγροτικές περιοχές, για να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συνέπειες του μαγειρέματος στο περιβάλλον.

Η πιο οικολογική πόλη μόλις σχεδιάστηκε! Οι Φιλιππίνες κατέχουν το προνόμιο

Σε μια προσπάθεια, λοιπόν, να διδάξει σε αυτές τις γυναίκες το γεγονός ότι το τακτικό μαγείρεμα σε τζάκια ή σε ανοιχτό χώρο με φωτιά αυξάνει τον κίνδυνο οικιακών πυρκαγιών, δερματικών εγκαυμάτων και σοβαρών αναπνευστικών ή καρδιαγγειακών παθήσεων, μολύνει και τον αέρα με άνθρακα και προάγει την αποψίλωση των δασών για εύρεση καυσόξυλων, έφτιαξε αυτόν τον υπαίθριο φούρνο.

Έναν φούρνο που είναι καθ’ όλα οικολογικός, καθώς τροφοδοτείται από γεωργικά απόβλητα, όπως κόπρανα αγελάδας ή πριονίδια, τα οποία – σύμφωνα με την αρχιτέκτονα- μειώνουν τη χρήση καυσόξυλων κατά 50%-70%. Η Lari ονόμασε αυτόν τον φούρνο Pakistan Chulah Cookstove.

Ο… υπαίθριος οικολογικός φούρνος

Κατασκευασμένος από λάσπη και ασβέστη, που απορροφά CO2, ο υπαίθριος φούρνος περιλαμβάνει ρυθμιστικό αγωγό αέρα, χώρο πλυσίματος χεριών, προεξοχή όπου μπορούν να φυλάσσονται μαγειρικά σκεύη ή σερβίτσια, αλλά και μια καμινάδα.

Ολόκληρη η κατασκευή βρίσκεται τοποθετημένη πάνω σε μια ογκώδη, υπερυψωμένη πλατφόρμα, παρέχοντας έναν καθαρό χώρο για να απολαμβάνουν οι οικογένειες τα γεύματά τους.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει και μια ακόμη χρήση. Προστατεύει τον φούρνο από φθορά και καταστροφή σε περίπτωση που συμβεί πλημμύρα.

Το «έργο» της κατασκευής αυτού του υπαίθριου φούρνου δόθηκε σε «ξυπόλητους επιχειρηματίες». Έτσι ονομάζονται οι φτωχοί Πακιστανοί, οι οποίοι εργάζονται με αμοιβή για έργα φιλικά προς το περιβάλλον.

Το Heritage Foundation του Πακιστάν πλήρωσε στους ξυπόλητους επιχειρηματίες επιπρόσθετα και το ισοδύναμο δύο δολαρίων για κάθε γυναίκα που εκπαίδευαν στην κατασκευή ενός υπαίθριου φούρνου.

Ένα βραβείο για τον υπαίθριο φούρνο του Πακιστάν

Το 2018 ο υπαίθριος φούρνος του Πακιστάν κέρδισε το βραβείο UN World Habitat, ενώ μέχρι το τέλος του 2019, χτίστηκαν πάνω από 60.000 τέτοιοι φούρνοι.

Το ίδρυμα και η Lari σύντομα συνειδητοποίησαν ότι ο φούρνος είχε μια σειρά από θετικές συνέπειες.



«Ο φούρνος βελτιώνει την απόδοση του μαγειρέματος κατά 25%», εξήγησε η αρχιτέκτονας. Και πρόσθεσε: «Επίσης, γίνεται ένα κομβικό σημείο στο χωριό, όπου οι γυναίκες γειτονικών σπιτιών μπορούν να συναντιούνται και να αλληλεπιδρούν, ενισχύοντας τους κοινωνικούς δεσμούς».

Μη φύγεις! Στην gallery σού έχω κι άλλες πληροφορίες για αυτόν τον πρωτότυπο και οικολογικό φούρνο του Πακιστάν.

Photos: dezeen.com

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης