6 τρόποι για να αξιοποιήσεις το κρασί που έμεινε στο ποτήρι σου και να μην το πετάξεις
Γιατί να χύσεις το κρασί στον νεροχύτη ενώ μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για χίλιους δυο λόγους;
Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να κάνω μια συνειδητή προσπάθεια να είμαι λιγότερο σπάταλη στην καθημερινή μου ζωή -και δεν αναφέρομαι απλώς στο να μην ξοδεύω πολλά χρήματα στο super market-. Προσπαθώ να είμαι πιο συντηρητική με την ποσότητα νερού που χρησιμοποιώ όταν κάνω ντους, που πλένω το πρόσωπό μου ή που βουρτσίζω τα δόντια μου.
Όσον αφορά την αγορά νέων ρούχων, προσπαθώ να βεβαιωθώ πως τα ήδη υπάρχοντα στην ντουλάπα μου μπορούν να μεταποιηθούν (αν για κάποιο λόγο δεν μου αρέσουν ή δεν μου κάνουν πια), να αξιοποιηθούν από μια φίλη μου (ακόμη κι από την αδερφή μου) ή ό,τι δεν μου αρέσει πια απλώς να το χαρίσω σε κάποιον που δεν έχει. Όταν μπαίνεις σε μια πιο οικολογική φιλοσοφία αναζητάς τρόπους για τα πάντα: από το πώς θα χρησιμοποιείς λιγότερα πλαστικά, μέχρι πώς μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις ένα προϊόν για να μην πάει χαμένο.
Το κρασί είναι μια απόλαυση που ευφραίνει καρδίαν. Έτσι, ακόμη κι αν δεν έχω πιει όλο το ποτήρι μου (αυτό συμβαίνει συνέχεια γιατί δεν είμαι συνηθισμένη στο αλκοόλ) έχω βρει εναλλακτικούς τρόπους για να το χρησιμοποιώ και να μην πάει χαμένο.
Wine pairing και παραμυθένιοι ξενώνες στους δρόμους του κρασιού
Από το μαγείρεμα μέχρι τη βαφή, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις το αγαπημένο σου Chateau να μην πεταχτεί στον νεροχύτη.
1. Βάλτο στο μπάνιο σου
Το μπάνιο με κόκκινο κρασί ήταν μια μοντέρνα θεραπεία spa πριν από αρκετά χρόνια. Η ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αντιμετωπίζει τις βλάβες από τον ήλιο και τις επιπτώσεις της γήρανσης. Επιπλέον, άλλες ενώσεις σε ένα ποτήρι syrah ή merlot, όπως οι τανίνες, μπορούν να καταπολεμήσουν τη γήρανση και τη φλεγμονή. Ενώ θα έπρεπε να βρίσκεσαι συνεχώς μέσα σ' ένα κόκκινο κρασί για να δεις σημαντικά αποτελέσματα, το να προσθέσεις λίγο ποτό στο επόμενο μπάνιο σου δεν μπορεί να βλάψει! Τουναντίον, το δέρμα σου θα είναι ιδιαίτερα λείο.
2. Καθάρισε τα φρούτα σου
Εκτός από το να αφήνει το δέρμα σου μεταξένιο και λείο, η ρεσβερατρόλη μπορεί να σκοτώσει βακτήρια που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες, όπως η σαλμονέλα και το E. coli. Ξέπλυνε πρώτα τα φρούτα με νερό και μετά περάστε λίγο κόκκινο κρασί που έχει απομείνει από πάνω για λίγη επιπλέον καθαριότητα. Στεγνώσέ το και απολαυσέ το!
3. Αντιμετώπισε τους λεκέδες από κόκκινο κρασί
Την επόμενη φορά που θα ρίξεις λίγο κόκκινο κρασί στο χαλί σου ή σ' ένα ρούχο, πιάσε ένα μπουκάλι λευκό κρασί για να καθαρίσεις το χάλι. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, υπάρχουν ένζυμα που υπάρχουν στο λευκό κρασί που μπορούν πραγματικά να μειώσουν τη ζημιά που προκαλείται από το πιο σκούρο ομόλογό του.
4. Πες αντίο στους λεκέδες από λίπη και γράσο
Την επόμενη φορά που θα σου απομείνουν μερικές γουλιές chardonnay, χρησιμοποιήσε το για να αφαιρέσεις ενοχλητικούς λεκέδες λίπους στο γκαράζ ή στο δρόμο. Το οξύ και το οινόπνευμα στο κρασί ασκούν διπλή δράση στο γράσο, το οποίο θα εξαφανιστεί σύντομα. Εάν έχεις λίγη μαγειρική σόδα, πρόσθεσε λίγη στο κρασί για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα καταπολέμησης του λίπους.
5. Παγίδα για τα μυγάκια που μαζεύονται στα φρούτα
Εάν έχετις ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί που έχει χαλάσει, μην το αδειάσεις στον νεροχύτη. Αντίθετα, χρησιμοποίησε το ποτό για να απαλλάξεις την κουζίνα σου πό εκείνες τις ενοχλητικές μικρές μύγες που πηγαίνουν στα φρούτα (ναι, εκείνες που στις ζεστές κυρίως ημέρες λατρεύουν να τριγυρνούν γύρω από φρέσκα προϊόντα). Για να προσελκύσεις αυτά τα μικρά μυγάκια από τα πορτοκάλια και τις μπανάνες σου, απλώς ρίξε περίπου ένα τέταρτο φλιτζάνι κόκκινο κρασί με ξύδι σε ένα ποτήρι, κάλυψε το επάνω μέρος καλά με πλαστική μεμβράνη και άνοιξε μερικές μικρές τρύπες στην κορυφή. Οι μύγες θα έλκονται από το κρασί, αλλά δεν θα μπορούν να ξεφύγουν από το ποτήρι χάρη στο πλαστικό περιτύλιγμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα παγώσεις τα κρασιά σου σε χρόνο Dt
Wine pairing και παραμυθένιοι ξενώνες στους δρόμους του κρασιού
Μελατονίνη και αλκοόλ: Ο συνδυασμός τους μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό σου