Η υποθαλάσσια τουρμπίνα της Ιαπωνίας που μπορεί να μειώσει ως και 60% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Ιάπωνες βρήκαν τον τρόπο να παράγουν ανεξάντλητη ενέργεια μέσω υποθαλάσσιας τουρμπίνας.
Θα έχεις ακούσει άπειρες φορές από περιβαλλοντολόγους ότι οι ωκεανοί και οι θάλασσες είναι ανεκτίμητης αξίας για τον πλανήτη. Κι αυτό, γιατί προστατεύουν πολύτιμα οικοσυστήματα, δροσίζουν τον πλανήτη και αποτελούν μοναδική ομορφιά για… τα μάτια μας και μόνο. Ίσως να μην ήξερες ως τώρα, όμως, ότι τα νερά των ωκεανών διαθέτουν επίσης σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα αποθέματα ενέργειας.
Μιλάμε, βέβαια, για ενέργεια στις ισχυρές παλίρροιες και γενικότερα στην κίνηση του νερού, που είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί. Όχι, όμως, και ακατόρθωτο. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η ιαπωνική εταιρεία IHI Corporation, η οποία εδώ και χρόνια αναπτύσσει τεχνολογία υποβρύχιων τουρμπινών μέχρι που τελικά δημιούργησε την έξυπνη τουρμπίνα Kairyu.
Αυτές οι φουτουριστικές πλωτές σουίτες ξενοδοχείων αποτελούν το πιο eco living ξενοδοχείο
Η υποθαλάσσια τουρμπίνα που παράγει ανεξάντλητη ενέργεια
Kairyu στα ιαπωνικά σημαίνει «ωκεάνιο ρεύμα» και έτσι ονομάστηκε η υποβρύχια τουρμπίνα που κατασκεύασε η ιαπωνική εταιρεία για την παραγωγή ανεξάντλητης ενέργειας. Φαντάσου ότι το Kairyu είναι ικανό να παράγει σχεδόν ίδια ενέργεια με έναν σταθμό άνθρακα και συγκεκριμένα 100 kilowatts ισχύος, δύναμη σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο των 3.6 megawatts της υπεράκτιας ανεμογεννήτριας. Οι ερευνητές, μάλιστα, πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο μοντέλο που να παράγει 2 megawatts.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Kairyu φτάνει σε βάθος τουλάχιστον 30 μέτρων και παράγει ενέργεια από το ρεύμα Kuroshiu, που είναι ένα από τα πιο ισχυρά ωκεάνια ρεύματα στον κόσμο, ενώ αναμένεται να τεθεί κανονικά σε λειτουργία τη δεκαετία του 2030.
Πώς μοιάζει η υποβρύχια τουρμπίνα
Εξωτερικά, το Kairyu μοιάζει με υποβρύχιο jet. Ο κάθε κύλινδρος περιέχει γεννήτριες, μηχανισμούς ελέγχου και συστήματα μέτρησης, που συνδέονται με τις λεπίδες των τουρμπινών, ενώ η ενέργεια που παράγεται στέλνεται για χρήση από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας μέσω καλωδίων.
Με τη σωστή τεχνολογία, η ιαπωνική NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization) εκτιμά πως η συγκεκριμένη καινοτομία θα μπορούσε να παρέχει στη χώρα περίπου 200 gigawatts ή να καλύπτει ακόμα και το 60% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πως μια τέτοια προοπτική θα είχε σημαντική μείωση στο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» της Ιαπωνίας και θα τόνωνε τη θέση της στην παγκόσμια αγορά.