Το πολυτελές resort στις Μαλδίβες που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια

Μαρία Ροδίτη

Μαγικές και παραδεισένιες οι Μαλδίβες, εντυπωσιακό και οικολογικό το θέρετρο που σχεδίασε στο νησί ο αρχιτέκτονας Yuji Yamazaki. Μήπως είναι το πρώτο βήμα και μια καλή αρχή για να γίνουν παρόμοια έργα στην περιοχή, ώστε να μη βυθιστεί σε λίγα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής;

 

Υπάρχουν κι εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλο όραμα και σέβονται τη γη που πατούν. Και σε αυτήν την κατηγορία ανήκει ο βραβευμένος αρχιτέκτονας, Yuji Yamazaki, ο οποίος εργάστηκε πολύ σκληρά για να κατασκευάσει ένα βιώσιμο θέρετρο, ένα resort που θα χαρίζει μια απερίγραπτη και αξέχαστη εμπειρία στον επισκέπτη, αλλά ταυτόχρονα θα σέβεται το περιβάλλον.

Ο Yuji Yamazaki τα κατάφερε και δημιούργησε στις Μαλδίβες το Kudadoo Maldives Private Island πέφτοντας πολλές φορές πάνω σε προβλήματα, αλλά καταφέρνοντας στο τέλος να τα επιλύσει.

Γιατί η Καλιφόρνια απαγόρευσε την αγορά θερμαντήρων & κατήργησε τις νέες συνδέσεις φυσικού αερίου

Πώς το resort στις Μαλδίβες λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια

Ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το Kudadoo Maldives Private Island κατόρθωσε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να φτιάξει ένα απόλυτα βιώσιμο θέρετρο, το οποίο το 2018 άνοιξε τις πόρτες του και από τότε φιλοξενεί επισκέπτες στα 15 πολυτελή δωμάτια που βρίσκονται πάνω από το νερό.

Ενώ έχτιζε το θέρετρο, ο Yuji Yamazaki προσπάθησε να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν λιγότερους φυσικούς πόρους προβάλλοντας συγχρόνως τη μοναδική ομορφιά του νησιού.

Το πρώτο του βήμα ήταν να διασφαλίσει ότι το θέρετρο θα μπορούσε να χρησιμοποιεί καθαρή ενέργεια. Ενώ πολλά μέρη στις Μαλδίβες χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, στον Yamazaki δεν άρεσε ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να κρύψουν τα φωτοβολταϊκά σαν να ήταν ντροπιαστικά. Αυτός και η ομάδα του, λοιπόν, αποφάσισαν να σχεδιάσουν φωτοβολταϊκά και να τα συμπεριλάβουν στη συνολική αισθητική.

«Αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε απλώς ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο με ηλιακή οροφή», ανέφερε ο Yamazaki. Και πρόσθεσε: «Υπολογίσαμε την ισχύ και διαπιστώσαμε ότι ήταν αρκετή η όλη κατασκευή για να καλύψει ή να τροφοδοτήσει την ηλεκτρική ενέργεια σε όλο το νησί».

Ένας άλλος στόχος κατά τον σχεδιασμό ήταν να διασφαλιστεί ότι οι ταξιδιώτες θα εκπαιδεύονταν επίσης όσο βρίσκονταν εκεί. Ο αρχιτέκτονας ήθελε, δηλαδή, οι ταξιδιώτες να διακατέχονται από αίσθημα ευθύνης για τη φροντίδα των νησιών και να φροντίζουν και οι ίδιοι τον τόπο που επισκέφθηκαν κατά την παραμονή τους.

Οι Μαλδίβες ίσως να βυθιστούν μέχρι το 2050

Δυστυχώς, στις Μαλδίβες η στάθμη του νερού έχει ανέβει κατά πολύ και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή. Εκτιμάται από τη NASA ότι ολόκληρη η χώρα θα μπορούσε να βυθιστεί και να είναι πλήρως υποβρύχια μέχρι το 2050.

Το Kudadoo, λοιπόν, έρχεται να αποδείξει ότι ίσως υπάρχει φως στο τούνελ αποτελώντας το μόνο ιδιωτικό νησί με πλήρη ηλιακή ενέργεια στη χώρα. Μακάρι και άλλοι αρχιτέκτονες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Yamazaki.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης